От 3 февруари столичната педиатрия отново ще приема спешни пациенти

https://www.24chasa.bg/novini/article/8118943 www.24chasa.bg
Всички рисунки в отделението са направено от художници-доброволци

С дарения от 50 хил. лв., доброволци реновираха интензивното отделение на болницата 

От 3 февруари столичната педиатрия отново ще приема спешни пациенти. Ремонтът на интензивното отделение там приключи и дейността е възстановена. То разполага с 12 легла - 6 интензивни и 6 пулмологични. Тази седмица обаче отделението ще работи само като пулмологично.

"Следващият понеделник вече ще възстановим интензивната дейност, т.е. тук вече ще бъдат приемани деца с диабетни коми,  епилептични статуси и всякакви други спешни състояние и вече няма да изпращаме децата в Националната кардиологична болница и в "Пирогов", ще си ги лекуваме сами", обясни зам.-началникът на болницата доц. Димитър Калайков при откриването на обновеното крило в понеделник.

"Имаме назначен анестезиолог, освен това отделението е попълнено с лекари, все още имаме трудности със сестрите. Млади колеги, които нямат специалност по педиатрия, но искат да специализират педиатрия, така че те ще работят тук, двама анестезиолози ще имаме, единият ще започне от 3 февруари, другият - една седмица по-късно", допълни и шефът на болницата д-р Димитър Русинов. 

Отделението прекрати дейност в края на ноември, когато двама анестезиолози и трима педиатри напуснаха. Причина за това стана смъртта на 3-годишния Алекс, който бе лекуван там, но разви скоротечна тежка пневмония и почина, а случаят предизвика остра обществен реакция, защото се наложи детето да обиколи три болници, тъй като детските специалисти недостигат и не са на едно място. 

Ремонтът на интензивното отделение продължи 3 седмици и бе направена изцяло с дарителски средства, материали и труд. С организацията и извършването му се заеха от гражданската инициатива "За доброто", които през септември събраха средства и направиха ремонт и на нефрологичното отделение в болницата.  

Ремонтът продължи 3 седмици - от 6 до 20 януари. В дарителската сметка са събрани 22 000 лева. Освен тях са дарени и климатици, апаратура и други уреди и материали, с които общия размер на даренията достига около 50 000 лв., казаха от инициативата.