5000 лева глоба за нелегален апартамент за гости

https://www.24chasa.bg/novini/article/8118998 www.24chasa.bg

Кметовете ще бутат всички незаконни будки по морето

Собствениците на апартаменти или стаи за гости, които се намират в жилищни сгради, ще трябва да предоставят на местната община преди регистрирането на обекта и писмено съгласие на поне 50% от съседите, че нямат нищо против обектът да се дава за краткосрочно наемане. А ако изобщо не си направят труда да го регистрират, ги чакат глоби от 5000 лв. Това предвиждат поправки на Закона за туризма, внесени от група депутати от ГЕРБ между първото и второто четене на проекта за промени.

За такива обекти, които често се отдават под наем през електронни платформи катоAirBnB, booking.com, Expedia и др., през ноември шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и председателят на парламентарната група на “Обединени патриоти” Валери Симеонов предложиха да се категоризират като всички останали места за настаняване в България. Впоследствие за тях се реши да минат на по-лекия регистрационен режим, който се извършва от общината.

Регистрирането ще се прави от кмета или упълномощено от него лице. Ако апартаментът ще се дава под наем на туристи не от собственика, а от посредник, той трябва да представи на общината и договора или пълномощно, че представлява собственика, пише в проекта на депутатите.

Пред жилищната сграда в такива случаи трябва да има табела с данните на обекта, с които е бил вписан в регистъра. Това означава да пише името на собственика или на фирмата, телефонния номер, номера, с който е регистрано жилището, и други подробности.

От регистрация на такива жилища се освобождават само собствениците на онези, които вече са ги категоризирали, т.е. те не трябва да променят нищо.

За неспазването на тези изисквания се предвиждат различни глоби. Собственикът на такъв апартамент или стая за гости ще бъде наказван с имуществена санкция от 5000 лв., ако не си регистрира обекта. Глобите почват от 2000 лв. и стигат до 10 хиляди лева, ако нарушението е повторно.

Отделно от това се предвиждат и глоби до 2000 лв. за туроператор или туристическа агенция, която сключи договор със собственик на такова жилище или стая за гости, който не е извършил регистрация.

Срокът за подаване в общината на заявление по образец за такава регистрация не е посочен в текста, но до 6 месеца от приемането на поправките трябва да бъде публикувана наредба за тази дейност и вероятно срокът ще бъде посочен в наредбата. Тази наредба ще се пише от туристическото министерство.

В проекта не пише нищо за другата идея на Стоянова и Симеонов - да се спира достъпът до сайтове, които предлагат апартаменти или стаи за гости, неотговарящи на изискването да бъдат регистрирани.

Кметове ще бутат незаконните обекти по плажовете

Група депутати от ГЕРБ начело с Диана Савеклиева предлагат контролът върху преместваемите обекти на територията на морските плажове и на националните курорти да се изземе от ДНСК и да се даде на съответната община. Това е отбелязано в един от общо четирите проекта за промени на туристическия закон, написан от същите депутати.

Мотивът е, че общините от години насам издават разрешенията за преместваеми обекти, а поставянето им се подчинява на наредби на съответните общински съвети. Освен това по Закона за устройство на територията местната власт и сега контролира будките и щандовете на територията на цялата община и не било целесъобразно да разделят тази контролна дейност с ДНСК само за плажовете и курортите, пишат депутатите.

Според текстовете на промените срокът, в който четирима министри трябваше да издадат наредба за реда и условията за разполагане на кемпери, палатки и каравани извън категоризираните къмпинги, се удължава на една година, т.е. тя трябва да е готова до 20 юли 2020 г. Срокът, който беше приет миналата година с изменение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, изтича на 20 януари и според вносителите не бил достатъчен. Наредбата трябваше да се напише съвместно от министрите на регионалното развитие, на земеделието, на туризма и на околната среда. Според вносителите на промяната обаче било нужно общините също да се включат в изготвянето на наредбата, тъй като те щели да я прилагат.

Председателят на парламентарната група на “Обединени патриоти” Валери Симеонов предлага данните от Единната система за туристическа информация да станат служебна тайна, т.е. да не могат да се съобщават дори в обобщен вид. Единната система за туристическа информация работи едва от няколко месеца и представлява връзка между рецепциите на хотелите, от една страна, и сървърите на НАП и МВР, от друга. Целта е да дава надеждна информация за нощувките и за платеното за тях, като министерството след това предоставя данни на съответната община, за да си търси тя туристическата такса. Шефът на патриотите е също и против това министърът на туризма да предлага на кабинета кои курорти да обявява за национални.