Арест в Бургас за украинец, залял в Херсон жена с киселина - сменил походка, пуснал коса (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8119035 www.24chasa.bg
Шефът на полицията Христо Терзийски (от ляво на дясно), Сийка Милева, говорител на главния прокурор, и окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев дадоха подробности за задържането на украинеца.

Украинец, поръчал заливане с киселина на активистка от Херсон през юли 2018 г., бе задържан в България. Той пуснал дълга коса и брада, сменил и походката си, но въпреки това издирвачите на МВР влезли в следите му.

Олексий Москаленко е обвинен в родината си за покушението над Катерина Хандзюк. Тя беше помощник на кмета на Херсон и гражданска активистка, известна с жестоката си критика срещу корупцията, особено сред полицията в Херсон. Хандзюк бе нападната пред входа на блока си на 31 юли 2018 г., като нападателят хвърли литър киселина, използвана за автомобилни акумулатори. Хандзюк получи изгаряния на почти 40% от тялото си и трябваше да бъде транспортирана в болница в Киев, където претърпя 11 операции. Тя почина след 3 месеца, беше на 33 години.

Според украинската прокуратура Москаленко е бил поръчител на нападението. Той влязъл в България през август 2018 г. Дошъл пеша през ГКПП Дуранкулак. Успял да изпревари пускането на червена бюлетина в Интерпол, с която го обявили за международно издирване.

През лятото на м.г. от МВР влезли в следите на мъжа. Първоначално мислели, че се крие във Варна, но скоро след това разбрали, че е в Бургас. Организирали множество наблюдения, за да разберат дали не контактува и с други издирвани и дали не върши незаконна дейност у нас. Не се намерили данни за такава, каза шефът на полицията Христо Терзийски.

За напредъка на разследването МВР и прокуратурата уведомили украинските власти. Оттам пратили заместник главния прокурор Виктор Трепак в София. Той се срещнал с главния ни прокурор Иван Гешев на 23 януари. Двамата се разбрали и за бъдещо сътрудничество в сферата на наказателното право.

Само ден след срещата им Москаленко бил задържан. Оказало се, че дошъл в България с внушителна банкова сметка и не е работил. При него била и съпругата му. Заради дългата брада и коса се наложило да го идентифицират по пръстови отпечатъци, обясни Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Прокуратурата е поискала задържане на мъжа, докато тече процедурата по екстрадицията му. Наложена му е и забрана да напуска страната, посочи окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Решението за екстрадиция се очаква до 2 месеца.

Ако бъде върнат в родината си, Москаленко ще бъде шестият съден за смъртта на Хандзюк. Досега 5-има души получиха наказания от 3 до 6,5 г. затвор.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Случаите изглеждат нелепо, потребителите недоумяват КОЯ Е ТЯ Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Магистър е по право на Европейския съюз в СУ и по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция

Спешно извеждат пенсионерката от апартамента Иво АНГЕЛОВ Физическо насилие е преживяла 86-годишната баба Жени от София. Преди дни "България Днес" ви разказа за изстрадалата възрастна жена, която обитава мизерен апартамент, претрупан с боклуци. Пенсионерката едва оцелява, а много често преживявала само с филия хляб на ден

Там сме от 1929 г., това е религиозна дискриминация, контрираха от Бялото братство Иво АНГЕЛОВ Ограничен да бъде достъпът на последователите на Петър Дънов до Седемте Рилски езера. Това настояха природозащитници по време на среща с екоминистерството, местната власт, ръководството на Национален парк "Рила" и неправителствени организации за