Още 2 ареста заради водата в Перник - на кметица и на бивш шеф на ВиК (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8119095 www.24chasa.bg
Иван Витанов от свидетел по делото за водната криза стана обвиняем

Иван Витанов е обвинен за безстопанственост и неизгодни сделки, а Севдалина Ковачева, която бе временно на кметския стол в предизборната кампания - че не въвела навреме режим в града

Бившият шеф на ВиК-Перник, Иван Витанов и и.д. кметът на Перник по време на изборите през 2019 г. Севделина Ковачева са новите обвиняеми по делото за водната криза в миньорския град.

Двамата се явиха в следствения отдел на спецпрокуратурата в София преди обед в понеделник и по-късно бе разпоредено

да бъдат задържани

за 72 часа

Витанов и Ковачева засега са в ареста на столичния бул. “Г. М. Димитров”. Още не е ясно дали и за тях ще бъде поискана мярка “задържане под стража”, както за бившия министър на екологията Нено Димов.

Ковачева ще бъде разследвана за длъжностно престъпление, извършено през 2019 г., докато е била временно изпълняващ кмет на Перник. Според прокуратурата тя е била уведомена от управителя на ВиК-Перник, че има силно намаляване на дебита на водата в яз. “Студена”. Ковачева не въвела режим на водата в Перник и още 10 населени места в общината, въпреки че имало предложение за това.

Така според обвинението тя не изпълнила служебните си задължения по Закона за местното самоуправление и Наредба №4 от 14 септември 2004 г. за условията за ползване на водоснабдителните системи. Това довело до “значителен недостиг и неправилно разходване” на водата за питейни нужди.

Витанов е обвинен за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки.

По-рано той бе разпитван

като свидетел по делото

за водната криза.

Твърдеше, че е

изпратил 3 писма

до общината, областната управа и общинския съвет на Перник за нивото на язовира и че в разговор е предложил да се въведе режим.

Според прокуратурата обаче Витанов не е положил достатъчно грижи за стопанисването на водопреносната и водоснабдителна мрежа на Перник. Не е контролирал ефективно работата на служителите във ВиК дружеството, които е трябвало да поддържат и ремонтират водоснабдителна мрежа. В резултат били “разпилени” 75% от водата за пиене. Щетите били за близо 11 690 000 лв. - толкова според прокуратурата струват 7 млн. кубика.

Витанов е обвинен и за сключване на неизгодни сделки за

купуване и наемане

на водомери за

язовир “Студена” Доказателствата по делото показват, че от действията на Ковачева и Витанов не “са могли да настъпят преки вреди”, които да доведат до недостиг на вода за 97 000 души. Тяхната дейност била “последваща” по отношение на водните загуби. Ако бившият министър на МОСВ не е разписвал графиците за отпускане на вода, е можело водната криза да се избегне, твърди прокуратурата.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца