Още 2 ареста заради водата в Перник - на кметица и на бивш шеф на ВиК (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8119095 www.24chasa.bg
Иван Витанов от свидетел по делото за водната криза стана обвиняем

Иван Витанов е обвинен за безстопанственост и неизгодни сделки, а Севдалина Ковачева, която бе временно на кметския стол в предизборната кампания - че не въвела навреме режим в града

Бившият шеф на ВиК-Перник, Иван Витанов и и.д. кметът на Перник по време на изборите през 2019 г. Севделина Ковачева са новите обвиняеми по делото за водната криза в миньорския град.

Двамата се явиха в следствения отдел на спецпрокуратурата в София преди обед в понеделник и по-късно бе разпоредено

да бъдат задържани

за 72 часа

Витанов и Ковачева засега са в ареста на столичния бул. “Г. М. Димитров”. Още не е ясно дали и за тях ще бъде поискана мярка “задържане под стража”, както за бившия министър на екологията Нено Димов.

Ковачева ще бъде разследвана за длъжностно престъпление, извършено през 2019 г., докато е била временно изпълняващ кмет на Перник. Според прокуратурата тя е била уведомена от управителя на ВиК-Перник, че има силно намаляване на дебита на водата в яз. “Студена”. Ковачева не въвела режим на водата в Перник и още 10 населени места в общината, въпреки че имало предложение за това.

Така според обвинението тя не изпълнила служебните си задължения по Закона за местното самоуправление и Наредба №4 от 14 септември 2004 г. за условията за ползване на водоснабдителните системи. Това довело до “значителен недостиг и неправилно разходване” на водата за питейни нужди.

Витанов е обвинен за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки.

По-рано той бе разпитван

като свидетел по делото

за водната криза.

Твърдеше, че е

изпратил 3 писма

до общината, областната управа и общинския съвет на Перник за нивото на язовира и че в разговор е предложил да се въведе режим.

Според прокуратурата обаче Витанов не е положил достатъчно грижи за стопанисването на водопреносната и водоснабдителна мрежа на Перник. Не е контролирал ефективно работата на служителите във ВиК дружеството, които е трябвало да поддържат и ремонтират водоснабдителна мрежа. В резултат били “разпилени” 75% от водата за пиене. Щетите били за близо 11 690 000 лв. - толкова според прокуратурата струват 7 млн. кубика.

Витанов е обвинен и за сключване на неизгодни сделки за

купуване и наемане

на водомери за

язовир “Студена” Доказателствата по делото показват, че от действията на Ковачева и Витанов не “са могли да настъпят преки вреди”, които да доведат до недостиг на вода за 97 000 души. Тяхната дейност била “последваща” по отношение на водните загуби. Ако бившият министър на МОСВ не е разписвал графиците за отпускане на вода, е можело водната криза да се избегне, твърди прокуратурата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г