Гутериш предупреди: Има глобална криза, родена от антисемитска омраза

https://www.24chasa.bg/novini/article/8119112 www.24chasa.bg
Антониу Гутериш СНИМКА: Ройтерс

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди днес, че има глобална криза, породена от антисемитска омраза, предаде ДПА. Гутериш говори днес на церемония в централата на ООН по повод 75-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц.

"Нашата солидарност пред лицето на омразата е нужна днес повече от когато и да е било, тъй като ние виждаме едно пораждащо дълбоко безпокойство възраждане на антисемитските атаки по света, и което е почти невъобразимо, и тук в Ню Йорк", заяви генералният секретар. Той припомни нападението с нож срещу дома на равин през декември в Ню Йорк, в което бяха ранени четирима души и убийството на четирима души в еврейски супермаркет в Ню Джърси няколко седмици преди това.
Ню Йорк е свидетел на 21-процентно повишение на престъпленията, породени от антисемитска омраза миналата година, допълни Гутериш.

Той заяви, че 74 процента увеличаване на антисемитските атаки е имало във Франция през 2018 г. и 16 процента увеличение във Обединеното кралство.

"Трябва да наречем този феномен с името му. Това е глобална криза, породена от антисемитска омраза", заяви Гутериш.

Гутериш запали днес свещ в памет на жертвите на Холокоста, преди да произнесе речта си на церемония в централата на ООН, на която присъстваха и оцелели от Холокоста.

Същевременно в изявление на американския президент Доналд Тръмп по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста се казва, че САЩ остават привързани към борбата с проявите на антисемитизъм, предаде ТАСС.