Грипът захапа 1/3 от държавата с 2 щама

https://www.24chasa.bg/novini/article/8119125 www.24chasa.bg
Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и шефът на центъра по заразни и паразитни болети проф. Тодор Кандаржиев (в средата) дават данни за ситуацията в страната.

В 1/3 от областите в страната вече е обявена грипна епидемия. В част от тях са засегнати отделни общини, а други са изцяло обхванати от грипната вълна. До 2-3 дни се очаква и други региони да се включат.

До момента заболеваемостта е 227 на 10 000 души. Пикът се очаква до няколко дни, но до национална епидемия е малко вероятно да се стигне - първите области, засегнати от грипа, първи ще започнат и да излизат от епидемията. Освен това както бързо се вдига заболеваемостта, така и бързо спада, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг за актуалната грипна обстановка.

Тази година основните грипни вируси, които разболяват, са от тип А - H1N1, познат като свински грип, и H3N2. През последните две седмици обаче резултатите от пробите в Националния център по заразни и паразитни болести показват превалиране на H3N2. За миналата седмица те са 88:51 от общо 277 проби.

Той засяга предимно деца от 5- до 14-годишна възраст, следват групата на децата до 5 г. и младежите. “Тази година се наблюдава по-ниска заболеваемост сред активно трудещите се и групата над 65 г. Последното се дължи както на факта, че при възрастните е налице известен имунитет към този щам, така и на повишения интерес към противогрипната ваксина”, посочи доц. Кунчев и допълни, че грипният вирус съвпада с този, включен във ваксината.

Досега епидемия е обявена в областите София, Благоевград, Пловдив, Смолян, Перник, Велико Търново, 3 общини в област Габрово, в община Луковит, Ловеч и в общините Добрич, Балчик и Генерал Тошево. От днес разпускат и учениците във Варна.

И ДАНС вече следи за вируса от Китай, проиграват реакции при съмнения за заразени

На отчет са децата от хора в Петрич, върнал се от турне

Оперативна работна група с експерти от здравното министерство, инфекционисти, епидемиолози от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), ДАНС и Гранична полиция от понеделник следи разпространението на китайския коронавирус 2019 - nCoV. Целта е предприемане на всички мерки за ограничаване на възможността той да се пренесе и разпространи в България. Регистрирани случаи у нас няма, а вероятността за това е ниска, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Потвърждава го и оценката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията - според нея бъдещото разпространение на коронавируса е много вероятно, като заплахата за внос в ЕС е средна, а предприеманите от държавния здравен контрол на страните членки мерки са достатъчни, посочи доц. Кунчев.

“Въпреки ниската вероятност за внос на вируса у нас е създадена организация, за да сме в готовност - няколко пъти вече е проиграна процедурата за реакция при съмнение за човек, носител на коронавирус 2019-nCoV”, каза шефът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

На засилен контрол са подложени и децата от певческия хор от Петрич, които се завърнаха в понеделник от Пекин. “Дадени са указания на личните им лекари в срок от 14 дни да проследяват тяхното здравословно състояние. За целта в болницата в Петрич е разкрит специализиран кабинет, към който членовете на ансамбъла може да се обръщат при оплаквания”, каза доц. Кунчев.

В Инфекциозна болница в София е разкрит специализиран кабинет, който да поеме болните при необходимост. А по летищата в София и Варна се правят проверки с термокамери на пристигащите от изток туристи.

До 2-3 седмици се очаква да пристигнат първите китове с реактиви, които могат да докажат наличието на китайския коронавирус при болен пациент, обясни шефът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев. Лабораторията, в която ще се правят изследванията, разполага със същата апаратура, с която епидемиолозите в Китай успяха да докажат вируса и да открият близкия му характер с този на тежкия остър респираторен синдром от 2002 г., допълни той. И обясни, че тестове ще се правят само на материали, изпратени от лекар инфекционист.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца