Три лъжи от собствениците на Еfbet братя Найденови във войната им с Васил Божков

https://www.24chasa.bg/novini/article/8119514 www.24chasa.bg
Легендарното кафене "Колумбия" срещу Централна поща в София, сега игрална зала, откъде тръгва бизнесът на семейство Найденови. СНИМКА: Десислава Кулелиева

Комисията по хазарта била “купена” преди 20 години, но те се сетили чак сега

Братята Цветомир и Боян Найденови, собственици на търговската марка Efbеt, която принадлежи на Brobet LTD, регистрирана в Малта (Brobet Limited Reg.No: C 40842, Villa Ichang, No.16, TriqMons.Alfredo Mifsud, TaТXbiex XBX1063, Malta), от седмици обикалят студиа на медии, за да обвиняват конкурента си и съакционер в “Еврофутбол” Васил Божков във всички възможни грехове в бизнеса.

В неделя Цветомир Найденов обяви в ефира на БНР, че единственият проблем на българския хазарт се казва Васил Божков. Но в същото време спести да спомене, че с брат си Боян са съдружници на същия този Божков и че именно брат му е управителят на “Еврофутбол”. Тази компания по логика също се възползва от вратичките, отворени от Комисията по хазарта, за да не плаща по-висок данък.

Излиза, че Божков е враг №1 на българската хазна, плащайки по-малко с разрешение на Комисията по хазарта, но брат Найденов, управляващ и представляващ пред закона “Еврофутбол”, е чист като момина сълза, резюмира сайтът wow-media.bg.

Пред БНР Цветомир Найденов заяви също, че дълги години Комисията по хазарта е действала в полза на бизнесмена Васил Божков и че той е единственият проблем на българския хазарт.

“Аз не виждам кой ще застане срещу Васил Божков и ще каже - пич ти не си платил над 400 милиона”, заяви съсобственикът на Еfbet в национален ефир. В същото време не става ясно какво е правил брат му като управител на “Еврофутбол”? И дали тази схема, от която се възползвали компаниите на Божков, не е измислена именно от Боян Найденов? Нали вероятно той е разписвал документацията, която е позволявала това да стане? А и чак сега ли разбра Цветомир Найденов кой е “единственият проблем” в бизнеса му?

От изказванията на Цветомир Найденов в последните седмици могат да бъдат конкретизирани поне три нагли лъжи, твърди wow-media.bg.

Лъжа №1:

Само Васил

Божков се е

измъкнал от

неплащането на

по-големите

данъци

По принципа “всички в ла*на, само ние - целите в бяло”, собственикът на Еfbet “забравя” да припомни, че основател на “Еврофутбол” е бащата на братята бизнесмени - Стефан Найденов, а дълго време те са били на ръководни постове там. Като такива години наред са се възползвали от вратичката в закона в управляваното от тях самите дружество, а сега прехвърлят цялата вина на бившия си съдружник Васил Божков. Но защо Найденови започнаха да говорят за схемите в “Еврофутбол”, след като се оттеглиха оттам? Измъквайки се, те изведнъж започнаха с нападките към Божков.

Да приемем хипотетично, че има нарушения спрямо Закона за хазарта. И че те не са, след като Цеките, както наричат братята заради прякора на баща им, са се оттеглили от съдружието си с Божков, а според информации - през последните 20 години. Найденови през по-голямата част от това време са управляващи дружеството. Излиза, че схемите, в които обвиняват Божков, са техните собствени схеми на управление.

Затова логично възникват въпросите: Къде са били Найденови по време на нарушенията? Нима те не са се възползвали от зле написаните промени в Закона за хазарта, според които и самите те са имали възможност да плащат по-ниски такси спрямо държавния тотализатор. Най-вероятно е факт и че Комисията по хазарта не си е вършила перфектно работата през годините, но защо сега цялата атака е единствено срещу един? Чии говорители са в момента Найденови?

Трябва да е ясно, че разделяйки се с “Еврофутбол”, братята Найденова не получават автоматична индулгенция по отношение на схемите, в които години наред участват. Вече станаха публична тайна нарушенията в казината на Еfbet, след като бивши служители описваха във форуми как се подменят отчетите, преди да бъдат подадени към Комисията по хазарата. Точно тези схеми, по които се работи в казината на Efbet, в момента братята Найденови обясняват как се прилагали от “Национална лотария” на Божков.

Лъжа №2:

Сайтът ни

се обновява

Внимание: ако е понеделник, сряда, петък или събота и залагате на футболни мачове, подбирайте внимателно букмейкъра. Особено в събота, когато сайтът за онлайн залагания на Еfbet редовно се срива, играчите изгарят с пари, а Найденови предлагат любезното съобщение, че платформата им се обновява.

Дори и малките деца вече са наясно, че такива “сривове” и “обновления” са идеални за подмяна на данни и злоупотреба с платформата.

Лъжа №3:

Божков ще ни

убива заедно с

Домусчиев

Една от последните лъжи на Найденови от Efbet, разнесена обилно по медиите, беше, че към тях двамата и към Кирил Домусчиев са били отправяни заплахи за убийство от Васил Божков.

Собственикът на “Лудогорец” обаче категорично отрече и напълно опроверга скалъпената от братята версия за “злодея” Божков.

“Васил Божков го познавам добре и никога не ме е заплашвал. Ако има нещо, което г-н Найденов има да казва, да го каже в прокуратурата. Още преди 2 години, когато трябваше да има забрани в Закона за хазарта, аз бях против. На този етап не мога да си сменя мнението, но нека изчакаме да видим. Аз съм радетел всеки един клуб да има добри стопани и богати хора зад себе си. Подобни неща не са добри за футбола. Това, че някой е внесъл проектозакон, нищо не значи. Не мисля, че има действия, насочени срещу “Левски”, каза босът на “Лудогорец” по време на церемонията “Нощта на шампионите” преди седмица.

В неделя Цветомир Найденов разправя от национален ефир как Комисията по хазарта била купена от Васил Божков още преди 20 години. Обаче чак през декември миналата година подал сигнал до прокуратурата за неплатените такси от страна на конкурентите си.

Освен това разказа и за заплахите от Божков: “Промени ми се животът оттогава нататък, не само на мен, но и на семейството ми, семейството на брат ми”, повтори познатата опорна точка Найденов.

На логичния въпрос защо чак сега говори за данъците и откога знае за укриването на такси, след като е над 25 години в бизнеса, той доста неубедително обясни: “Бях чувал през годините, но никога не се бях заравял детайлно в проблематиката.”

Но в същото време коментира: “Законите за хазарта в България са изключително добри. Данъците за наземния хазарт са изключително високи. Защото 15% върху оборота е най-високият данък в ЕС и в САЩ. Такъв данък няма никъде, има го само тук.”

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи