Контролът на епидемията е изпит за управленческите умения на Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/8119622 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио "Китай"

През Пролетния празник китайците се борят с епидемията от новия коронавирус. Особеното е, че епидемията съвпадне с празника, известен като „най-голямата миграция на хора на планетата", предаде bulgarian.cri.cn.

Това изисква спешна, сложна и трудна реакция относно сигурността на общественото здраве и е рядко събитие в света. Без съмнение това е и голямо изпитание за уменията на Китай за справяне с кризи, свързани с обществената безопасност и държавното управление.

През 70-те години от създаването на КНР страната непрекъснато усъвършенства управленческата система и повишава практическите си умения в тази сфера. Епидемията от новия коронавирус в Ухан и е сериозен изпит пред Китай, страна с население от над 1,4 милиарда и над 60% урбанизация.

Заразата се разпространява бързо, Пекин непрекъснато предприема мерки. Централното правителство сформира ръководна група за борба с епидемията, различни ведомства въвеждат моментално мерките, лекуват се болните, организират се научни изследвания и се публикува своевременна информация. Държавният съвет обяви, че ще удължи почивните дни за празника, Националната здравна комисия провежда всеки ден пресконференции и информира за ситуацията, все повече лекари, оборудване и материали пристигат в провинция Хубей, а в Ухан се строят временни болници. Очевидно е, че законната превенция на епидемията играе основна роля в борбата. Пекин предприема мерки за овладяването на заболяването, следвайки „Закона за превенция на инфекциозните заболявания на Китай" и 30 провинции стартираха механизмите за реагиране при извънредни ситуации с общественото здраве от първо ниво.

Междувременно китайското правителство поддържа прозрачност на информацията и съобщава своевременно за ситуацията с епидемията и предприетите мерки. Китай съобщи и на Световната здравна организация за заразата и споделя с нея всяка нова информация. Главният съветник на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус изрази благодарност за това и счита, че това показва водещата роля на Китай в областта на здравеопазването.

Изпитът продължава, а ситуацията е сериозна. Китай няма да отстъпи и ще продължи да се бори с епидемията, както и да регулира мерките според ситуацията. Пекин ще представя квалифициран отговор с реални мерки.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г