Контролът на епидемията е изпит за управленческите умения на Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/8119622 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио "Китай"

През Пролетния празник китайците се борят с епидемията от новия коронавирус. Особеното е, че епидемията съвпадне с празника, известен като „най-голямата миграция на хора на планетата", предаде bulgarian.cri.cn.

Това изисква спешна, сложна и трудна реакция относно сигурността на общественото здраве и е рядко събитие в света. Без съмнение това е и голямо изпитание за уменията на Китай за справяне с кризи, свързани с обществената безопасност и държавното управление.

През 70-те години от създаването на КНР страната непрекъснато усъвършенства управленческата система и повишава практическите си умения в тази сфера. Епидемията от новия коронавирус в Ухан и е сериозен изпит пред Китай, страна с население от над 1,4 милиарда и над 60% урбанизация.

Заразата се разпространява бързо, Пекин непрекъснато предприема мерки. Централното правителство сформира ръководна група за борба с епидемията, различни ведомства въвеждат моментално мерките, лекуват се болните, организират се научни изследвания и се публикува своевременна информация. Държавният съвет обяви, че ще удължи почивните дни за празника, Националната здравна комисия провежда всеки ден пресконференции и информира за ситуацията, все повече лекари, оборудване и материали пристигат в провинция Хубей, а в Ухан се строят временни болници. Очевидно е, че законната превенция на епидемията играе основна роля в борбата. Пекин предприема мерки за овладяването на заболяването, следвайки „Закона за превенция на инфекциозните заболявания на Китай" и 30 провинции стартираха механизмите за реагиране при извънредни ситуации с общественото здраве от първо ниво.

Междувременно китайското правителство поддържа прозрачност на информацията и съобщава своевременно за ситуацията с епидемията и предприетите мерки. Китай съобщи и на Световната здравна организация за заразата и споделя с нея всяка нова информация. Главният съветник на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус изрази благодарност за това и счита, че това показва водещата роля на Китай в областта на здравеопазването.

Изпитът продължава, а ситуацията е сериозна. Китай няма да отстъпи и ще продължи да се бори с епидемията, както и да регулира мерките според ситуацията. Пекин ще представя квалифициран отговор с реални мерки.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца