Радев се обяви за бариера срещу лобисткото законодателство

https://www.24chasa.bg/novini/article/8120135 www.24chasa.bg
Румен Радев СНИМКИ: Румяна Тоневаа

През отминалата година продължих да бъда бариера срещу лобисткото законодателство чрез 7 вета на закони и сезиране на Конституционния съд там, където е необходимо. Това заяви президентът Румен Радев, който отчита на "Дондуков" 2 третата година от мандата си. В момента той и вицепрезидентът Илияна Йотова представят свършеното от институцията пред медиите в Гербовата зала.

Президентската институция отстоява правовата държава и интересите на гражданите, да задава дневния ред по важни теми, да обединява по обществено значими каузи. Но нямам намерение да превръщам отчета си в самореклама, защото оценката ни я дава обществото. Но в днешната тревожна действителност по-важно е институциите да бъдат предвидими, допълни държавният глава.

Радев отчете, че за първи път темата за промени в изборното законодателство е поставена много преди предстоящи избори. Това показва, че дискусията откритата и конструктивна позиция на президента е стимул за останалите институции, допълни той.

Президентът обясни, че приоритетите и действията му не са самоцел, а функция от правомощията му. Той акцентира, че каквито и икономически и социални модели да прилагаме, усилията за подобряване на качеството на живот ще бъдат напразни, ако не се промени политическата система. Сред проблемите, които изброи, са липсата на върховенство на закона, на свобода на медиите, лобистко законодателство, липса на прозрачност и отчетност управлението, еднолично разпределяне на бюджета, отслабване на институциите.

Допуснахме опорочаване на изборния процес и все по-силно срастване на партия и държава, критикува Радев. И обяви, че ще продължава да полага усилия за възстановяване на доверието в изборния процес и за въвеждане на 100% машинно гласуване с цел елиминиране на проблемите и ограничаване на купения и корпоративния вот.

Радев ще продължи и с дебата за промени в конституцията, касаещи съдебната власт.

Ще работи и за подобряване баланса между институциите, но ще продължи да посочва институции и решения, които генерират условия за създаване на корупция.

Ще съдействам с всички средства КПКОНПИ да се превърне в ефективен орган, каза още Радев.

Той обясни, че президентът не разполага с преки инструменти, за да реализира политики, но има редица тревожни въпроси, които налагат дебат и консолидиране на усилията и той ще работи в тази посока.

Адекватни ли сме срещу демографската катастрофа, която е основния риск за нацията. Имаме ли амбицията да се впишем в икономиката на бъдещето или амбициите ни свършват до страна, разпределител на газ.

Ще развиваме ли технологии или ще сме изоставаща страна, вносител на технологии, попита Радев.

Държавният глава постави акцент на образованието. Ако Перник е провалът във водния сектор, то резултатът от ПИЗА на деветокласниците ще има същия резултат за в бъдеще за държавата, предупреди той, като обясни че това са показатели за професионална пригодност и справяне с живота, които обаче ни отреждат нерадостната перспектива да сме дълго на дъното на Европа.

Някои ще кажат, че президентът е черноглед и песимист. Напротив, имам високи амбиции за бъдещето на България, но съм реалист и вярвам, че пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила, за да не се спънем, обясни Радев.

И заяви, че най-важният приоритет са хората, затова в КСНС ще търси консенсус за законови, организационни и финансови механизми в области като образование, детско здравеопазване и стимулиране на млади семейства.

Образованието трябва да се превърне в национален приоритет. Предприетите от правителството мерки са в правилната посока, но не са достатъчни, категоричен бе Радев. Нуждаем се от промяна в квалификациите на учителите, в заплащането. А и от създаването на нови регионални центрове за подготовка на децата за дигитални технологии и развитие, предложи президентът.

За детското здравеопазване трябвало да преодолее липсата на техника, а педиатрията трябвало да се превърне в привлекателна специалност. Проблемът с детското здравеопазване трябвало да се решава паралелно с развитието на детски спорт.

Семейните политики трябва да са паралелно с демографски мерки, каза Радев и даде пример с други страни, където имало безплатни лекарства за децата, безплатна храна в училище.

Но целта е не просто повишаване на раждаемостта, а адекватна политика, за да виждат младите сигурност за оставане в страната, допълни той.

Трябвало да се търсят и начини за повишаване доходите и на пенсионерите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца

Тузар с лъскава лимузина го раздава футболистът на ЦСКА Кристиян Малинов, видя "България Днес". Странно защо играчът шофираше своя баварец с ушанка на главата. Дали се крие от някой, студено ли му е или е някаква своего рода мода - само той си знае. След дербито с "Левски" играчът на сините Симеон Cлaвчeв пуcнa cнимкa от мача