Украински кораб заседна край Белене

https://www.24chasa.bg/novini/article/8120944 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Два прага затрудняват корабоплването по река Дунав в българския участък. Към момента фарватерът /плавателният път/ е временно затворен в района на Белене, тъй като тази сутрин там е заседнал украински плавателен съд. Това коментира директорът на дирекция "Речен надзор-Русе" към агенция "Морска администрация" Иван Жеков, предава БТА.

Той обясни, че капитанът на украинския тласкач с една баржа не се е съобразил с ограничението в дълбочината, която е 22 дециметра, и е преминал с по-голямо газене- от 23 дециметра. Друг украински кораб в момента му помага да отседне.

Жеков каза, че предстои на капитана да бъде наложена глоба. Той обясни, че такива случаи са инцидентни, тъй като напоследък корабоводителите са по-дисциплинирани и се съобразяват с обявените ограничения и с обстановката.

Жеков информира, че в района на Белене има струпване на 15 плавателни състава. Причината е ограничението в ширината и в газенето, което налага провлачване на секциите. Ситуацията е допълнително усложнена и заради заседналия кораб.

Иван Жеков каза още, че вторият праг в българския участък на река Дунав, който затруднява корабоплването, е между Тутракан и Силистра.

Той обясни още, че заради извършеното през миналата година драгиране от изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" критичните участъци са само два. По думите му в други години при подобно ниско ниво на река Дунав праговете са били повече.

Жеков каза още, че нивото на река Дунав е ниско в целия участък. Например, в Унгария са обявени 29 прага.

По данни на ИАППД нивото на река Дунав при Русе днес е 55 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за следващите два дни е то да спадне с още шест сантиметра.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият шеф на Националната служба за охрана има повече от впечатляваща биография, а срещите му с най-влиятелните хора на планетата са запечатани на повече от 3000 кадъра. Които генералът с гордост показа единствено за "България Днес". Идеята му е да покаже, че НСО не винаги е била служба, свързвана с инциденти и скандали

Бланка с криминалната регистрация на Васил Божков бе открита днес при обиска в офисът му на столичната ул. "Московска". Строго секретния документ, създаден през 1982 г. от столичната дирекция на милицията, е намерен в личния сейф на хазартния бос. Наред с имената, ръста и цвета на очите на Божков са посочени и любопитни данни от криминалната му

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из