Здравните власти в Истанбул под тревога заради коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/8121193 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Здравните власти в Истанбул раздават безплатно маски на работещите в медицинските заведения на мегаполиса Истанбул.

12 души са хоспитализирани със съмнения за заразяване с коронавирус в района на Аксарай, съобщиха от областната Дирекция по здравеопазване.

10 от тях са китайски туристи, които са поставени под карантина в държавната болница в Аксарай с оплаквания от силна кашлица и стомашни болк - симптоми, които съвпадат с тези на новия коронавирус, предава БТА.

Другите двама пациенти са турски граждани, за които също има съмнения, че са носители на коронавируса.

Китайските туристи пристигнали в Истанбул с туристическа група. Преди това посетили областта Кападокия. Настанени били в хотел в района на Султанахмет. След като 10 души от туристите се оплакали от силна кашлица и стомашни болки, линейка на медицинския център ги откарала в държавната болница в Аксарай, където били поставени под карантина.

Валията на Аксарай Али Мантъ даде пресконференция, на която посочи, че китайските туристи, шофьорът и техният екскурзовод са хоспитализирани в карантинното отделение на болницата, за да не се допусне разпространение на вируса, ако резултатите покажат наличие на такъв. Той каза още, че здравният персонал бил задължен да слага маски, които се раздавали безплатно.

Според здравните власти хоспитализираните засега били поставени под карантина само заради съмнения и с превантивна цел. След като станат известни резултатите от направените изследвания на кръвта на пациентите, ще бъде решено какви мерки ще се предприемат.

Ако кръвните проби са чисти, ще бъдат изписани от болницата, уточниха те.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мъж е обвинен в тероризъм в американския щат Мисури, защото в магазин кашлял целенасочено срещу клиентите и написал COVID на хладилната витрина, съобщи сп. "Тайм". 33-годишният американец е арестуван в малко градче в щата и му е наложена глоба от 25 000 долара. Персоналът на магазина извикал полиция

Д-р Димитър Петров, който е лекар и бивш Управител на НЗОК постави под съмнение истинската причина за смъртта на 40 годишен пациент, за която медиите съобщиха вчера. В своя Фейсбук профил, д-р Петров написа: Последният 40-годишен пациент в Пирогов от сърдечен арест, вследствие на тежка странична реакция от лечение с хлорохин ли е починал

Президентът, премиерът, министрите, директорите, кметовете в Северна Македония ще получават минимална заплата от 14 500 денара (около 460 лв.) през следващите два месеца. За всички назначени членове на управителни и надзорни съвети няма да получават дивиденти, реши правителството в Скопие. Целта е в бюджета да останат средства за социални разходи