Президентът на Китай: Уверен съм, че ще успеем да победим "дяволския" вирус

https://www.24chasa.bg/novini/article/8121587 www.24chasa.bg
Си Цзинпин СНИМКА: Ройтерс

Китайският президент Си Цзинпин изрази днес увереност пред гостуващия генерален директор на Световната здравна организация (СЗО), че ще спечели битката срещу "дяволския" коронавирус, който до момента е взел 106 жертви и с който се заразиха хора в редица страни, предаде Ройтерс.

Все повече държави планират да евакуират гражданите си от централния китайски град Ухан с население 11 милиона души, който е епицентърът на епидемията.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус и Си Цзинпин обсъдиха начини да се защитят китайците и чужденците в засегнатите от коронавируса райони и възможни алтернативи на евакуациите, съобщи говорител на базираната в Женева организация, предава БТА.

"Вирусът е дявол и не можем да позволим на дявола да се крие. Китай ще засили международното си сътрудничество и приветства участието на СЗО в превенцията на вируса. Смятаме, че СЗО и международната общност ще направят спокойна, обективна и рационална оценка на вируса, и Китай е уверен, че ще спечели борбата срещу вируса", заяви Си Цзинпин, цитиран от китайската държавна телевизия.

Миналата седмица комисия на СЗО от 16 експерти на два пъти отказа да обяви международно извънредно положение заради епидемията от коронавируса.

Днес говорителят на организацията каза, че увеличаването на броя на заразените и на смъртните случаи в Китай няма непременно да доведе до обявяване на извънредно положение.

По традиция СЗО се стреми да насърчава сътрудничеството и избягва да настройва отрицателно страните, на които помага, за да не рискува негативна реакция, която би могла да затрудни хуманитарната й дейност, отбелязва Ройтерс.