Името на самоубилия се в ДАНС Емил Крумов изскача от документ на Второ главно управление

https://www.24chasa.bg/novini/article/8122545 www.24chasa.bg
Емил Крумов полага клетва при приемането си в БНС през 2006-а. СНИМКИ: АРХИВ НА БОЯН РАСАТЕ

Кой е самоубилият се на влизане в ДАНС Емил Крумов и има ли нещо общо с “похитителя Емил Стойнев Крумов” от строго секретна справка на Второ главно управление на МВР с регистрационен № 30350 от 3.11. 1983 г.?
Документът в единствен екземпляр, подписан от някогашния началник на антитерористичния отдел в контраразузнаването подп. Стефан Стефанов, се отнася до “случаите и опитите за отвличане на самолети на територията на НРБ”. 17-годишният младеж Емил Стойнев Крумов, за когото се разказва в т. 4, е един от тях.
Той е описан като “психически болен”. В поверителната справка е отбелязано, че “на 16 януари 1981 г. десет минути преди кацането на самолет Ту-134, изпълняващ редовен рейс София - Варна, лице, облечено с немска униформа и отличителни белези на хитлерист с пистолет в ръка, се отправило към кабината на пилотите”.
Пак според справката, “минавайки през салона в неестествената униформа”, човекът направил впечатление на пътуващия в машината резервен екипаж.


“Да, спомням си, имаше такъв случай - каза за “24 часа” о.р. полк. Стефанов, подписал документа преди 37 години. Това беше един от няколкото случая на опити за отвличане на самолети по онова време. Не знам обаче дали човекът, описан в справката, подписана от мен, и човекът от инцидента пред ДАНС са едно и също лице”, допълни Стефанов.
Според Боян Расате човекът Емил Стойнев Крумов от справката на контраразузнаването от 1981 г. и Емил Стойцов Крумов от инцидента пред ДАНС най-вероятно са един и същи човек. Расате си спомни, че Емил Стойцов му е разказвал как се опитал да отвлече самолет, за да избяга в Западна Германия. До последно Крумов е бил активен член на партията БНС, на която Расате е лидер.
Според поверителния доклад от онова време “пистолетът на Крумов бил саморъчно направен и бил негоден за стрелба”. Крумов отправил на немски искане към стюардесата да бъде променен курсът на полета вместо към Варна към Мюнхен, но точно тогава бил обезвреден.
О.р. полковник Стефан Стефанов не знае какво е станало с обезвредения Крумов след това. Според него за всеки подобен случай, свързан с опит за отвличане на самолет, е било образувано следствено дело. “Сигурен съм, че е имало следствено дело и по този случай. То трябва да се пази в архивите на Главно следствено управление от онова време. Не знам обаче как е приключило делото, предадено ли е на съд и дали човекът е лежал в затвора”, казва Стефанов.


Прави впечатление, че случаят с Емил Крумов е единственият от справката, при който бащиното име на извършителя е допълнено на ръка. При по-внимателно взиране то се чете като Стойнев. Не е ясно какво е наложило това дописване и дали допълненото име Стойнев е вярно, или е грешка на служителката, изготвила документа - някоя си “Костова 26253”.
Другото, което прави впечатление в документа, е, че от всички описани случаи на похитени самолети от 1948 г. до 1983 г. това е единственият, в който се споменава, че похитителят е бил облечен в необичайна униформа с белези на хитлерист. Повечето от останалите похитители търсят емигриране на Запад или предявяват политически искания. За някои от тях е отбелязано, че са психически неуравновесени или хора, правили опити за самоубийство.
Ако се вярва на секретната докладна записка, всички до един са били обезвредени, но от нея не става ясно каква е била по-нататъшната им съдба, както и тази на Емил Крумов.

Името на самоубилия се в ДАНС Емил Крумов изскача от документ на Второ главно управление

Името на самоубилия се в ДАНС Емил Крумов изскача от документ на Второ главно управление