Как президентът се наговаря с шефа на ВВС да прикрият Радева (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8123013 www.24chasa.bg
Румен Радев

Разследване, при което са използвани специални разузнавателни средства (СРС) и е записан разговор между командира на Военно-въздушните сили (ВВС) ген.-майор Цанко Стойков и президента Румен Радев, е станало причина главният прокурор Иван Гешев да се обърне към Конституционния съд (КС). Във вторник той поиска тълкуване на текст от конституцията, който засяга имунитета на президента срещу наказателно преследване.

Записът е направен от агенти на ДАНС, а следственото дело е на спецпрокуратурата и е за престъпен сговор. Според едни източници то е заведено срещу неизвестен извършител, опитал да осуети проверка на Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) за конфликт на интереси. Според други е водено за други престъпления.

На 23 януари делото е спряно заради имунитета на президента. В прокурорското постановление се посочва, че

от май насам

имало сговор да

се вършат

престъпления

в страната и

чужбина

“от едно и повече лица” с цел имотна облага.

На 22 януари т.г. двамата наблюдаващи прокурори преценили, че има “данни и доказателства за “висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност” на президента, съобщи прокуратурата и разпространи 3 аудиофайла с доказателства. В съобщението се уточнява че “евентуалните престъпни действия не са свързани пряко с изпълнението на служебните задължения на президента”.

Доказателствата по делото бяха оповестени, след като Радев подкани Гешев да обясни мотивите си за искането до КС.

“Нямам идея за конкретен случай, защото съм убеден, че не съм вършил нищо нередно”, заяви Румен Радев по време на отчета на 3-ата година от мандата си днес.  Главният прокурор трябва да обясни своите мотиви пред обществото, призова президентът. И подчерта, че мотивът му за конституционни промени не е насочен срещу прокуратурата, а винаги е бил за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт.

Малко по-късно Гешев изпълни искането на Радев и прокуратурата пусна записите. Според магистрати разговорите са по повод проверка на сигнал от 2016 г., свързан с Десислава Радева и назначаването ѝ по-рано за пиар на ВВС. Тогава тя още не е съпруга на президента и е с фамилия Генчева. 

В сигнал се сочело, че Радев през 2014 г. е назначил Десислава Генчева на 2 щата във ВВС, въпреки че постът на експерт “Връзки с обществеността” трябвало да се заема от военизирано, а не от цивилно лице. Според проверката Радева е назначена още през 2011 г. като старши експерт в сектор “Финанси”. Когато през 2014 г. Радев поема ВВС, е сключено допълнително споразумение тя да изпълнява и функциите на пиар. Договорът е прекратен в средата на 2016 г.

Записаният разговор на ген.-майор Стойков с президента е от април, когато КПКОНПИ е събирала информация. Стойков казва, че става дума за едно нещо тука...лично, и че “дoc’a държах положението, а, а и нищо не пращах” и “няма да го пращам” (Виж долу.)

Другите два разговора са между шефа на ВВС с негови подчинени и пак се отнасят за проверката на Радева и документите, които трябва да се представят.

“Мога да кажа само едно нещо, че ми е изпратено досъдебното производство. Наблюдаващите прокурори са видели в него данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на чл. 103 от конституцията и са го изпратили на мен с оглед правомощията ми да сезирам КС”, заяви вчера Гешев. Той проучил случая и преценил, че колегите му имат основание за твърденията си.

Категорично не съм търсил контакт с главния прокурор по тази тема, отсече Радев. Поводът е неофициална информация, според която хора от екипа му са опитали да организират среща с главния прокурор, която обаче е била отказана. Радев очаквал КС “да се ръководи от заложените при създаването на конституцията принципи” и щял да следи хода на делото.

“От главния прокурор

очаквам

старание и в

реалната борба

с корупцията

там, където тя има най-голяма хранителна среда - крупните обществени поръчки, а напоследък всъщност и големи проекти без обществени поръчки. Аз много ясно заявих и при встъпването в длъжност на новия главен прокурор, че неговата основна задача е да убеди обществото, че брани закона и обществения интерес, а не управляващите и определени бизнесмени”, коментира още Радев.

Той обясни, че по повод промените в конституцията, за чието иницииране прави серия от срещи, ще има покана и към тримата големи в съдебната власт - главния прокурор и председателите на двата върховни съда, преди разговорите си с партиите. 

Аудиофайловете може да чуете на сайта на прокуратурата ТУК

Изтеглете постановлението ТУК

Шефът на ВВС към Радев: Аз съм дал указания к'вот мож' да не пращаме, няма да ги пращам

Прокуратурата разпространи 3 файла със записи. Установена е самоличността само на част от участниците в тях. Разговорът от април между командира на ВВС ген. майор Цанко Стойков и президента Радев се води 2 седмици след като КПКОНПИ е започнала проверката за случая с Десислава Радева. Вторият разговор е на ген. Стайков с неназован мъж. Третият запис започва с доклад до Стойков, според който всичко около документите за Радева е законно.

Стойков е командир на ВВС от лятото на 2016 г. Той и Радев са служили в авиобаза “Граф Игнатиево”. Между 2002 и 2004 г. двамата са били слушатели във Военновъздушния колеж “Максуел” в Алабама, САЩ. Когато Радев е командир на ВВС, Стойков заминава като военен аташе в САЩ.

23 април 2019 г., 14,22 ч

Стойков: И, а, още едно нещо тука, а, така, а, а, лично. 

Мъж: Мъ-хъ.

Стойков: А, от КОНПИ тука почнаха да пристигат едни документи, заливащи. Аз дос'a държах, а, положението, а, а и нищо не пращах.

Мъж: Да.

Стойков: Но с'а почнаха вече официални писма да пращат.

Мъж: Да.

Стойков: A, c'a ний, а, аз съм дал указания к'вот мож' да не пращаме, няма да ги пращам.

Мъж: Мъ-хъ.

Стойков: Но, но, все нещо тря'ва да отговоря. А, ами по въпроси - c'a к'ви заповеди там са издавани, па к'ви договори са сключвани, пък разни е такива щуротии. И общо взето.

Мъж: А, за какво по-точно ми кажи?

Стойков: Ами, става въпрос за назначаването на Д-деси. 

Мъж: Да, да, да, да.

Стойков: И за т'ва какви договори е имала, ползвала ли е няк'ви, а, жилища, кой ги е плащал, няк'ви ей такива простотии, дето, а.

Мъж: Да, да, да. Ясно.

Стойков: Те са, те ги четат от, нали, и c'a ги пращат на нас. А, досега, между другото, Налбантов тука, а, а, ровеше и инспекторски проверки ни пращаше, щото, нали, той лично са беше явно ангажирал. Но c'a явно, а, официално по тоя ред са почнали да работят.

Мъж: А, кой, от кого са писмата, а, от КОНПИ?

Стойков: А, от тоя заместник-председател, който е c'a на.

Мъж: Славчев.

Стойков: а, да.

Мъж: Добре, а, айде, а, ш'ти се обади там, а, Митко или Христозов да ме държиш в течение. Знам ги. T'вa са абсолютни простотии. Знам ги отдавна.

Стойков: Са, аз, а, смятай, че тука ше бъде много, т'ва, което просто като отговор няма,

Мъж: Виж c'a.

Стойков: Ше гледаме да го изчистим, а.

Мъж: А, може, може, а, отговора.

Стойков: Да.

Мъж: да го видим и тук, щото Христозов изнамерил всички документи, има си, а, наредба, обявена със заповед. Наредба на министъра на отбраната за връзки с обществеността, която казва какво да се прави, когато няма, а, титуляр. Нали, че командира е длъжен да на-смени.

Стойков: Да.

Мъж: функциите на, а, офицер или,

Стойков: Ама,

Мъж: или цивилен служител. Да.

Стойков: Добре, бе, разбрах. Аз, ма, ма, за какво да даваме обяснения, бе. Ние ше кажем - нямаме тея данни и въобще. Аз ако, ако, c'a и юриста тука съм го, ше го викна да ми, да ми даде юридически съвет. А, нужн- ненужната информация въобще няма да я пратя.

Мъж: Добре. Добре. Айде, а, ше ти се обади там и Митко и с, да стиковате, м, нещата.

Стойков: Да, добре.

Мъж: Мъ-хъ. Добре. Хуб'о, Цанко.

Следващият разговор е от 24 април в 12 часа. Продължил е 39 минути. Единият участник е ген. майор Цанко Стойков, а за другия се смята, че е негов подчинен:

Мъж: Нали то си е тако'а. Квартирните си има комисия. Знайш министерството там определя, м, нуждаещи. Има списъци. Там всичко е наред. Назначението - също всичко е наред. Аз даже там, той викаше, абе, вика, к'во става. Викам, че аз съм бил финансов контрольор, вика', аз нямаше да разпиша, ако не беше наред всичко, нали. Назначението, даже, а, аз, а, си направя една извадка. Има вътрешни правила. Само да ти кажа така, горе-долу и ти да, да знайш, а, да имаш няк'ва вътрешна убеденост, че не е страшно. А, има вътрешни правила за пиар-ки в Министерството на отбраната.

Стойков: А, абе не бе, мене, а, не съм се уплашил от нищо. Просто им казах да видат всъщност, още първия път кат' дойдоха тея документи. Аз им казах -викам, нищо ня'а 'а пращате. Само вижте к'во има (не се разбира).

Мъж: К'во искат.

Стойков: Щото, да знам аз какво крием.

Мъж: Да.

Стойков: А, и, к'во е.

Мъж: Значи спо', според мене не тря'ва да крием, щото, ако се разбере, че крием (не се разбира).

Стойков: В смисъл, в смисъл такъв. А, аз

Мъж: Да.

Стойков: хуб'о му го казах, а, ние, ние няма да, а, да кажем цялата (не се разбира).

Мъж: Но, но да не свалим гащи наведнъж.

Стойков: Но, но, ше, ше, стъпка по стъпка ше им даваме по малко, докато накрая кажем - ами, е т'ва са документите. Те няма, те ше бъдат, всичко е законно.

Мъж: Не. А, аз имам друго предложение и c'a го говорих. То, а, само т'ва малкото юристче, дето е малко по-страхлив (не се разбира).

Стойков: Кой?

Мъж: Малкия юрист. Т'ва, не, не Светльо, а другия (не се разбира) още не му знам името. А, 'начи, идеята.

Стойков: Той ше дойде да ги дебне c'a.

Мъж: Ха.

Стойков: Той беше (не се разбира).

Мъж: Аз разбрах, че е с тебе, да. Стойков: Да.

Мъж: 'Начи идеята ми е такава. Самото искане на КОННИ, те са писали една точка, по член седемдесе' и втори там еди к'во си. Тоя член е само за проверка.

Конфликт на интереси, разбираш ли, основанието да искат теа документи. 'Начи, по смисъла на закона, конфликт на интереси в момента няма, щот' той не е на тая длъжност, разбираш ли? Конфликт на интереси не мо'а ти търсят за минало време. Нали, за минало време, комисията няма правомощия, нали, а, а, мо'а да търсят някой, а, дали е морално, нали, някой по (не се разбира) търсят. Обаче самата комисия няма основания да пише за минало време конфликт на интереси. Щото, даже, поискай си, установи, че има конфликт на интереси. Ми, ти (не се разбира) к'во мо'е да напрайш? Нищо. Нито мо'е да го уволниш от командир на ВВС, той вече не е тая длъжност. И зат'ва, и той, почна да работи юриста в тая посока отговора да бъде нещо такова. Нали, а, някой документи ги нямаме - примерно как е закупил жилище. А, други документи, искат ня'къв клетвен лист там, те се намират в неговото досие, което е пратено на майната си, нали, някъде, вече го няма. А, за останали документи, а, той почна да го пише, сте посочили като правно основание еди кой си член, който, според закона, е за установяване конфликт на интереси. Но, господин Радев е напуснал преди три години. Госпожа Генчева също напуска преди три години. И в тоя смисъл, а, а, няма от, а, не, т 'ва основание ний не го виждаме като законно. Моля, прецизирайте законовото основание. Нека, не отказваме, обаче да прецизират, щото, нали кат' искат нещо незаконно, а, ти, а, кофти да отговаряш, щото, после мо'е да станем за смях. Разбираш ли ме?

Стойков: Да, бе.

Мъж: Що не отговаряте на тая глупост?

Стойков: Ъ-ъ.

Мъж: Защото, а, той не ти иска нещо, а, иска ти явно конфликт на интереси, ама той вече го няма тука. Не е командир на ВВС. Нали ма разбираш к'ва ми е?

Стойков: Ама, тука не става въпрос за Иванчо u Драганчо, дето е там вече ги няма.

Мъж: А отделно.

Стойков: (Не се разбира), а става за президента.

Последният разговор е от 16 април 2019 г. Започнал е в 9,40 ч и е продължил 10 минути. Той е между ген.-майор Цанко Стойков и мъж, за когото се смята, че е него подчинен:

Мъж: Сега дойде.

Стойков: К'во, има ли нещо?

Мъж: Ами официално, което имаме - при Павел Лишев в личен състав се намират всички нейните допълнителните споразумения, от което е видно, че тя е назначена тука във сектор ,,Финанси”, работила там като старши експерт, има допълнително спораз'. Тоест, всичко е легално, всичко е правилно. И естествено, а, командира на ВВС тогава, който е нейния работодател, е нормално да разпише и да я назначи. Ма те тогава не са имали ник'ви отношения, така че официално нищо не може. Там не е уязвимо. Другото нещо, ъ, има и адресите на квартирата, обаче т'ва нещо без нейно съгласие не следва да ги оповестим на никого. А, има една справка неофициална, до която се домогнах, когато е взимала, когато е дошла две и единайс'та година декември до-о две и петнай'ста юни и после до кога тя е напуснала, две и шес'найс'та,

Стойков: (Не се разбира).

Мъж: което също официално е унищожена тая информация. Стойков: Ъхъ.

Мъж: Така че спокойно може да отговорим на компетентните органи, тоест Вие да знаете, че.

Стойков: А, ама те пратиха ли?

Мъж: Не са. Аз даже Вие като казахте, очаквах да е тука вече т 'ва писмо.

Стойков: А,

Мъж: Тъй че засега.

Стойков: 'начи нищо няма да, да пращаме. Мъж: Нищо няма (не се разбира).

Стойков: Той, ъ, той с'я тука, ъ, малко, манипулира така-а, ъ, нещата. Обажда ми са - к'во ста'а с данните, а, ама вий проверихте ли във “Граф Игнатиево ”. Викам, чакай, бе, какво “Граф Игнатиево”? Какво да.

Мъж: А, то е проверено (не се разбира).

Стойков: Там, там к'во да пра'им? Там к'во да проверяваме? А, еми, то там, а. Са, сигурно има няк'ви данни. Сигурно някой нещо му казва. Там ровят, там човъркат.

Мъж: Те там че ровят, ама (не се разбира). Писмото което то се получи тук като командири на ВВС. Тъй че т'ва и, и нямаме данни, господин генерал, за т'ва (не се разбира).

Стойков: Еми аз това казах.

Мъж: Няма данни за, срещу Румен Радев

Стойков: Няма данни и т'ва е/

Мъж: да е извършено. Няма. Нищо не е открито в регистратурата.

Стойков: Е т'ва, т'вa, което сме,

Мъж: Така че.

Стойков: ний сме им пратили.

Мъж: Ние сме им пратили, да.

Стойков: Абе, да си гледат работата.

Мъж: Tea е, гос'ин генерал. Ако има нещо (не се разбира).

Стойков: А-а, той, а, ъ, взе да ми задава - ма вий проверихте ли, вий напра'ихте ли т'вa, вий във “Графа“ питахте ли. Викам, к'во да питаме в “Графа”

Мъж: Не усещате ли, че нещата миришат малко на едни такива (не се разбира)

Стойков: Нещата, н-н-негцата намирисват, че той са е впрегнал, ей тоя, пра'и няк'ви там (не се разбира).

Мъж: Щото на него някой му е заръчал и му е казал (не се разбира).

Стойков: Ами-и, не знам кой му е заръчал, ама в края на краища'. 'Айде, той е политически секретар, но-о все пак, а, той работи в Министерството на отбраната

Мъж: Така е.

Стойков: и не знам, а, до колко е запознал министъра на отбраната, че рови по тия въпроси. Ъ-ъ.

Мъж: А сега на-а, Вие кога?

Стойков: Няма, ъ, няма нищо

Мъж: Добре.

Стойков: повече да пращаме. Ако, к-като получим евентуално такъв, а,

(Запазен е оригиналният правопис)

Началникът на кабинета на Радев: Ако се стартира процедура по импийчмънт на президента, рейтингът му ще скочи на 80%

“Нямаме убийство, нямаме корупция, нищо не налага екстремни мерки. Все още сме в сферата на догадките, нещата се развиват мълниеносно и ги научаваме по етажите.” Това бе първият коментар на началника на кабинета на президента Калоян Методиев пред bTV. Информацията е в много суров вид и с много условности, каза той и обясни, че в президентската институция са научили за случая от медиите и тъй като не е разговарял с Радев, официална позиция няма.

Затова Методиев даде оценката си като политолог: “Свидетели сме на разграждане на държавността. Става въпрос за записи с действащ държавен глава. В държавата гърмят криза след криза, свързани с вода, въздух, отпадъци, слухове за проблеми с една или друга институция. Създават се условия за перфектна буря в държавата или “мътна вода”. Рейтингът на президента е 60% той е длъжен да каже истината”, обясни Методиев.

“Нямам информация Радев да е търсил среща с Гешев. Диалог трябва да има. Ако първите мъже в държавата не си говорят, не влизаме във война, а в тотална война”, каза още той. И допълни, че ако се стартира процедура по импийчмънт на президента, рейтингът му ще скочи от 60 на 80%.

Прессекретариатът на държавния глава пък заяви, че “няма как да коментира съдържанието на записи, направени чрез СРС и разпространени от прокуратурата, нито да потвърди твърденията за естеството на разговорите, тяхната автентичност и достоверност”.