Европарламентът гласува днес споразумението за Брекзит

https://www.24chasa.bg/novini/article/8123336 www.24chasa.bg
Кадър от Европарламента Снимка: Ройтерс

Европейският парламент ще гласува в 19.00 ч. българско време днес споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС.

За утвърждаването на документа ще бъдат необходими гласовете на обикновено мнозинство от присъстващите в пленарната зала в Брюксел.
Завършващата утре кратка сесия на ЕП ще бъде последната за 72-ма британски евродепутати. Техните места предстои да бъдат преразпределени.

От февруари общият брой на евродепутатите намалява - от 751 досега, на 705 занапред.

За евродепутати от държави, които предстои да се присъединят към ЕС, ще бъдат запазени 46 места от освободените от британците мандати.

Останалите 27 места ще бъдат разпределени между 14 държави. Броят на евродепутатите няма да бъде намален за нито една страна, а при преразпределението на 27-те мандата някои държави ще получат между едно и пет допълнителни места заради промени в броя на тяхното население. Преразпределението не засяга България и нашата страна ще запази броя от 17 евродепутати.

Миналата седмица комисията на ЕП по конституционните въпроси даде одобрение на постигнатото споразумение между ЕС и Великобритания. Ако днес евродепутатите съберат необходимото мнозинство, до влизането в сила на споразумението остава единствено одобрение с квалифицирано мнозинство "на подпис" от Европейския съвет.

Процедурата трябва да приключи до 31 януари, когато знамето на Великобритания пред ЕП ще бъде свалено и отнесено в Музея на европейската история. С настъпването на 1 февруари ще завърши британското членство в ЕС, продължило едва 47 години.

До края на февруари се предвижда Европейската комисия да представи предложение за насоките в преговорите с Лондон за бъдещите отношения.

Очаква се насоките да бъдат утвърдени от Европейския съвет, а преговорите следва да приключат до края на годината. В този преходен срок от 11 месеца Великобритания остава длъжна да изпълнява решенията на ЕС, без да участва в тяхното обсъждане и приемане.