СЗО: Не е необходима евакуация на чужденците от Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/8123600 www.24chasa.bg

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че е уверен в способностите на Китай да се справи с епидемията от новия коронавирус, а плановете на някои държави да евакуират своите граждани са ненужни, съобщава "Радио Китай". 

Той заяви във вторник в Пекин, че Организацията и международната общност оценяват високо решителните мерки на китайското правителство и благодарят за огромните усилия за ограничаване разпространението на вируса.

Някои държави заявиха, че плануват да евакуират своите граждани от Китай, но според СЗО такива свръхреакции не са необходими, защото китайското правителство е способно да държи под контрол разпространението на болестта.

Ся Гуохан, който е научен сътрудник към китайския мозъчен тръст „Grandview Institution", каза че страните са свободни да евакуират своите граждани, но това не е мъдър ход и може да има непредвидими последствия. „Ако чуждите правителства решат да евакуират своите граждани, това означава, че им липсва увереност в способностите на китайското правителство да се справи с разпространението на инфекциозните болести. Но след битката през 2003 г. срещу ТОРС, всички нива на властта натрупаха достатъчно опит в борбата с този тип заболявания", каза Ся Гуохан в интервю за Глобъл таймс.

Във вторник заместник външният министър на Китай Ма Джаосю проведе брифинг за епидемията с представители на посолствата. Той подчерта, че китайското правителство е предприело ефективни мерки и ще ги прилага решително.

Имайки предвид силната научна и технологична материална основа, натрупана от Китай през последните 70 години, китайското правителство е уверено, че ще спечели битката с новата болест, каза още Ма Джаосю.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари