Одобриха проекта за вдигането на възрастта за военна служба

https://www.24chasa.bg/novini/article/8125474 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на България, съобщи пресслужбата на кабинета. Предлаганите промени в закона имат за цел намаляване и преодоляване на некомплекта на длъжностите за военнослужещи от въоръжените сили и създаване на по-добри условия за развитие на старшите офицерите, заемащи академични длъжности.

Предлага се увеличаване с три години на пределната възраст за военна служба (по чл. 160, ал. 1 и 2 от ЗОВСРБ) за военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия. Сега тази възраст за войниците (матросите) е 46 г., а за сержантите (старшините), офицерските кандидати и младшите офицери - 55 г.

За длъжностите, за които се изисква хабилитация (по чл. 160, ал. 3 от ЗОВСРБ) и не са упражнили правото си на пенсия - с пет години. В тази категория влизат офицерите със звание "майор" ("капитан III ранг") и пределната им възраст за служба сега е 55 години.

Предвижда се възможност за увеличаване на пределната възраст до три години на военнослужещите, упражнили право на пенсия, които са нужни на въоръжените сили, по решение на министъра на отбраната, съответно след предложение по команден ред.

В законопроекта е заложено също регламентиране на възрастта за приемане на военна служба на 40 години за всички категории военнослужещи.

Въвежда се също мандат за престояване на длъжност за военнослужещите с висши офицерски звания и с военно звание "полковник" ("капитан I ранг"), които са заемали длъжност повече от 4 години и откажат да бъдат преназначени на предложената им равна или по-висока длъжност (в същото или по-високо длъжностно ниво) за срок една година.

Известно е, че Министерство на отбраната провежда Национална информационна кампания "Бъди войник", с която популяризира военната професия. По места периодично се провеждат информационни борси за набиране на войници и матроси. В тях се представят различните родове войски - Сухопътни, Военновъздушни и Военноморски сили, служба "Военна полиция", Националната гвардейска част, Централното военно окръжие. На място присъстващите се запознават с възможностите, условията и сроковете за кандидатстване и постъпване в Българската армия. На посетителите се показват образци на въоръжение и оборудване в различните родове войски.

Преди по-малко от година, по време на едно от поредните събития от кампанията, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, отбеляза, че недокомплектът на личния състав в СВ е около 30 на сто, а в някои военни формирования и по-висок. По неговото мнение проблемът е бил създаван в продължение на 8-9 години и по думите му решаването му ще отнеме също толкова време. Недокомплектът се отразява негативно на подготовката на личния състав, тъй като количеството задачи е едно и също, а хората, с които те се изпълняват са по-малко и това води до допълнителното им натоварване, коментира тогава генерал Попов.

Правителството днес прецизира и разпоредбата на чл. 24, ал. 3 от Закона за военното разузнаване относно вида на правоотношението на директора на Служба "Военна информация". Когато длъжността "директор на Службата" е определена за военнослужещ с висше военно звание, той е офицер от висшия команден състав на въоръжените сили.

Вижте какво още реши Министерският съвет днес

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дисководещият Мартен Роберто се разхожда с опасни татуси. Целите му ръце и вратът му са нашарени с цветни изображения, които той и да иска не може да скрие. За цветните рисунки по тялото има основателни съмнения, че пигментите в определени бои са канцерогенни. Именно заради това Европейският съюз обмисля да ги забрани

Борислава дори вече не живее в къщата в Барселона, разкрива братът Премиерът Бойко Борисов няма нищо общо със сестра ми Борислава! Това обяви бившият футболист на ЦСКА Станко Йовчев. 31-годишният мъж проговори единствено пред "България Днес", след като бе набеден за шурей на министър-председателя. Приписваната любовна афера на Бойко с

Да станеш шесткратен европейски шампион и олимпийски първенец по борба е лесно в сравнение с това да си намериш място за паркиране в София. В това се убеди звездата от тепиха Армен Назарян, който почти половин час обикаля за паркомясто с лъскавия си "Мерцедес", видяха топпапараците на "България Днес"