Наблюдават 3-ма у нас, завърнали се от Китай и Тайланд, заради коронавируса (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8125591 www.24chasa.bg
Кирил Ананиев СНИМКА: Архив

България ще е сред първите държави в Европа с тестове за коронавируса

Още две българки, завърнали се от Китай и Тайланд с температура, са под наблюдение, но риск няма, успокояват здравните власти. 

Първите реактиви, с които ще може да се установява наличието на коронавирус у нас, ще са налични в края на тази седмица и от вторник в Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания ще могат да се правят тестове за поставяне на диагноза за този вирус. Така България ще бъде сред първите държави в Европа, която разполага със собствени тестове. Те обаче ще се правят само на проби, изпратени от лекар-инфекционист. 

Това обясни проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни болести на брифинг в здравното министерство за мерките, които държавата предприема срещу коронавируса

"Преди две седмици, със съгласието на Министерството на здравеопазването, издадох заповед и специалисти от Националния център по заразни и паразитни болести анализираха данните от китайската медицинска служба за секвенирането на вирус и поръчахме да ни синтезират в чужбина реактиви за диагностика на точно този нов коронавирус. Те ще са налични до края на тази седмица. Освен това, преди седмица, сме поръчали китове и от Германия, които референтната лаборатория на ЕС произвежда, но те ще дойдат след две седмици", обясни проф. Кантарджиев и допълни, че повечето държави от Европа ще имат след нас собствена диагностика.

Още две българки, завърнали се от Китай и Тайланд, са под наблюдение, обяви пък главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Едната се следи в столична болница, а другата в Добрич. Те са били с температура, но при жената, върнала се от Китай, вече е доказан друг вирус - метапневмовирус, а другата от вчера вече е без температура и симптомите постепенно отшумяват, обясни доц. Кунчев.

"В Тайланд има само 6 случая на коронавирус и то от внос, но с оглед ситуацията, жената е изолирана. Следят се и контактните й хора", допълни той.

Под наблюдение остава и мъжът, също завърнал се от Китай, за който вчера стана ясно, че е приет във ВМА.

"Случаите са пример за това, че системата, както и координацията между различни органи и служби работят. Освен по летищата, същите сериозни мерки взимаме и по портовете. Имаме случаи, в които предстои смяна на екипажи на кораби на порт Бургас, които са с китайски екипажи. Наясно сме с пребиваването на тези хора - откъде идват, колко време ще пребивават. При обработката на корабите сме създали такава организация, че първо да влизат здравните власти, които ще смъкват пълна епидемиологична анамнеза и тогава ще има досег на другите институции, защото досега проверките включваха едновременно качване на 6 служби, които изпълняват различни неща", обясни доц. Кунчев и допълни, че България е предприела всички необходими мерки.

Той призова всички граждани да проявят разбиране към ситуацията и даде два примера с две пътнички, завърнали се у нас - едната от Лондон, а другата от Китай, но завръщаща се от провинция, която не е засегната от вируса. Жената от Лондон не оказала съдействие на проверяващите на летището, а другата, заради скъсана маска по време на полета, заявила на екипажа, че вече е заразена с коронавирус и има нужда от помощ.

"Искам да помоля всички граждани да проявяват спокойствие, защото всички мерки, които взимаме са в интерес и на тях и на техните близки", каза доц. Кунчев.

До седмица се очаква да бъдат налични още 3 термокамери - по една за летищата в Бургас, Варна и терминал 1 на летище София. Поръчано е и специално облекло и маски, които също ше бъдат доставени, допълни здравният министър Кирил Ананиев мерките, които здравните власти предприемат за ограничаване на заразата. Той припомни и, че от началото на седмицата е сформирана и междуведомствена работна група, която включва експерти от МЗ, Центъра по заразни и паразитни болести, главният държавен здравен инспектор, ДАНС, МВР, Министерството на външните работи и Български червен кръст, които следят ситуацията. Създадена е и организация между лечебните заведения в случай на зараза у нас. Поддържа се и непрекъсната връзка със СЗО и Европейската комисия.

Ананиев обясни и че здравното министерство поддържа непрекъсната връзка с МВнР, за да получаваме информация за всички български граждани, които се връщат от България.

Относно тримата български студенти, които са на обмен в Ухан в момента и искат да се приберат, Ананиев увери, че страната ни е в контакт с повечето европейски държави и в зависимост от това, коя от тях първа ще организира връщането на техните граждани, ще вземат с тях и сънародниците ни.

"Въпросната държава ще ги транспортира до Европа, а от там ние ще организираме пристигането им в България", обясни Ананиев.