Радев предлага: Център за дигитални технологии и иновации във всеки областен град

https://www.24chasa.bg/novini/article/8126081 www.24chasa.bg
Президентът разгледа лаборатории на Техническия университет в Габрово. Снимки: Авторът

Във всеки областен град да има център за подготовка на децата за дигиталните технологии и иновациите. Той да бъде развиван от държавата, а учениците да го посещават безплатно. Това предложение лансира президентът Румен Радев на среща със студенти от Техническия университет в Габрово.

Той посочи, че по 5 показателя в изследване на ЕК за дигитална конкурентноспособност сме на последно място в ЕС. "Индустрията вече е дигитална, затова са нужни неотложни мерки. Трябва образованието да стане национален стратегически приоритет. Предприетите мерки от правителството са в правилна посока, но недостатъчни като обхват, иновативност и най-вече като финансиране", подчерта държавният глава в лекцията си "България и технологиите на бъдещето - реални перспективи за сътрудничество и развитие".

"Трябва да си отговорим на въпроса дали си поставяме амбициите да развиваме конкурентноспособност и да се включим в икономиката на бъдещето, или амбициите ни ще се задоволят до това - страна, разпределител на газ", каза Радев. Той подчерта, че по-бързо трябва да се разработи национална индустриална стратегия.

Радев получи плакет на ТУ-Габрово.
Радев получи плакет на ТУ-Габрово.

Той настоя за повишаване разходите на държавата за научно-изследователска и развойна дейност, които сега са 0.7% от БВП. Според него е жизненоважно да развиваме образователната и научната инфраструктура."Аз мисля, че България има огромен потенциал да се развива в тази област. Трябва ясно да се откроят задълженията на държавата ", каза президентът.

Румен Радев разговаря със студенти.
Румен Радев разговаря със студенти.

Пред студентите той съобщи, че ЕК се ангажира с финансиране на Международния институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа. "Около 10 държави от нашия регион се обединяват да изградят такъв институт, в който да има именно високи технологии с насоченост да удовлетворяват нуждите на хората, на първо място в медицината. След това да бъде обвързан и с физически изследвания и то на много високо ниво, и да работи в тясна колаборация с ЦЕРН", обясни Радев.

"Въпросът е коя от всички тези балкански държави ще бъде основният център на този институт. Трябва да положим усилия и да убедим, че ние като база, инфраструктура, като научен потенциал сме изключително привлекателно място той да бъде реализиран тук и това трябва да стане с общи усилия", подчерта държавният глава.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Към обущаря за поправка на стари обувки се е запътил Михаил Йончев, видя "България Днес". Естрадният певец подбира облеклото си в червената гама и екстравагантни кръгли очила. След като остави на майстора плик с обувки, изпълнителят продължи към останалите си ангажименти. СНИМКИ: "България

Напълно неразпознаваема, без грим и в спортен екип, моделката Наталия Гуркова върши всекидневните си задачи, видя "България Днес". Моделката паркира в близост до дома си, след което разтовари пазарски чанти. За дневния си тонус Гуркова разчита на прясно изцеден фреш. Липсата на грим тя умело прикрива с много скъпи слънчеви очила

Джорджина Родригес иска още деца от Кристиано Роналдо. Тя даде специално интервю за "Ола", в което призна своите планове. "Моето желание да бъда майка е по-силно от всякога", сподели красавицата. В момента половинката на португалеца има тежката задача да се грижи за четири деца. Само 2-годишната дъщеричка Алана е родена от Джорджина