Няма да махат ген. Стойков от ВВС, има големи заслуги в сделката за F-16

https://www.24chasa.bg/novini/article/8126475 www.24chasa.bg
Генерал-майор Цанко Стойков Снимка utroruse.com

Ген. Цанко Стойков няма да бъде сменен на този етап от поста командващ на ВВС въпреки публикуваните от прокуратурата записи, в които си твърди, че се чува как той и президентът Румен Радев обсъждат доказателства по проверка за конфликт на интереси на държавния глава.

Ген. Стойков няма да бъде хвърлен на кучетата, категоричен бил вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов според източници от Министерството на отбраната.

Вицепремиерът бил благодарен на генерала, че реално той е изнесъл цялата тежест на сделката за изтребителите F-16 и това бил мотивът му да не поиска смяната му.

Генералът бе ръководител на проекта за купуване на нови изтребители и именно покрай него пък влезе в конфликт с Румен Радев. Ген. Стойков хареса американските изтребители F-16 и проведе цялата сделка докато Радев защитаваше шведските "Грипен". Държавният глава дори неколкократно атакува воденият от ген. Стойков преговорен екип за това какво оборудване и въоръжение договарят със САЩ.

Допълнително смяна на ген. Стойков можела да забави подготовката на пилотите за новите бойни самолети навреме.

Рокада начело на ВВС освен това минава през съгласуване с президента Радев. А той едва ли би одобрил подобно нещо, които означавало ВВС да останат без командир за прекалено дълго време.