“Атака” зад кабинета, групата на Марешки пас – и 4-ият вот не мина (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8127182 www.24chasa.bg
След като гласуваха за вота, червените депутати излязоха на трибуната заедно с лидерката си Корнелия Нинова, която прочете декларация заради излезлите СРС с президента Румен Радев. Останалите от БСП станаха на крака. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

124-ма депутати подкрепиха правителството

Очаквано се провали и четвъртият вот на недоверие към кабинета ”Борисов 3”, внесен от БСП - заради кризата с водата, мръсния въздух и боклука.

Подкрепа на правителството гласуваха 124 депутати от ГЕРБ, “Обединени патриоти”, “Атака” и останалите независими. Депутатите на Веселин Марешки от “Воля” се въздържаха, което реално е вот в полза на кабинета. Така сами в искането си за недоверие останаха БСП и ДПС със 102 гласа. За да мине вотът, са нужни 121.

В парламента бяха голяма част от министрите, но не и премиерът Бойко Борисов, което накара опозицията да поиска обяснение от председателя Цвета Караянчева.

“Миналата седмица, когато се обсъждаха тези важни проблеми, премиерът предпочете да се срещне с “Левски”. Сега пак не е тук. Поканихте ли го и ако да, защо не е тук? Сега “Левски” ги няма”, скочи соцдепутатът Филип Попов.

Вотът е към Министерския съвет, който е уведомен. Премиерът не е длъжен да е тук, обясни му Караянчева.

Друг проблем обаче имаха от “Атака” преди гласуването. “Г-н Попов ме провокира. Според него тук трябва да е премиерът. Има още един човек, който е в залата и трябва да е тук до вас. Трети месец парламентът има нов зам.-шеф (бел. авт. - Валери Симеонов). Не е въпросът само да му се даде кабинет, кола. Той трябва да седи до вас, да води заседанията”, настоя атакистът Павел Шопов пред Караянчева.

Тя обаче го скастри, че това няма отношение към вота и не е по процедурата, която е заявил. На протестите на Шопов, че това е много важен въпрос, тя му спря микрофона. Това пък накара колегата му от “Атака” Десислав Чуколов да поиска думата.

“Оставам с впечатлението, че ви е срам от този господин - да го сложите да седне до вас. Така изглежда, нищо повече. Приятна работа!”, заяви Чуколов.

Като председател имам право да издавам заповед, с която да избирам заместниците си за седмицата. Г-н Симеонов ще бъде включен следващата седмица, увери ги Караянчева.

“С фиаско за опозицията приключи поредният вот на недоверие. И това беше предизвестен финал, защото самите вие не вярвахте, че ще успеете”, обърна се към опозицията пък шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова след гласуването. Тя обяви, че сценарият е бил слаб, а реализацията лоша. Доказало се и че единственото, което червените искат, е да извлекат политически дивидент от кризата.

БСП, отново заслепена от тяснопартийни интереси и лидерски амбиции, не успя да убеди хората, че предлага алтернатива, отсече Дариткова. Жалко било 100-годишна партия да изпадне до такава “безидейност и политически еклектизъм”.

“Е, другарки и другари, колко пъти още трябва този народ да ви прекърши, за да проумеете, че играта свърши”, попита пък Спас Гърневски.

В началото на правителственото заседание пък премиерът Бойко Борисов коментира вота, като предположи, че БСП и ДПС опитали да направят нова коалиция.

“За кой ли път ще кажа: какъв беше въздухът в София, когато аз станах кмет и работеше “Кремиковци”? И днес те излизат и викат: “15 хил. души умирали от мръсен въздух”. А колко са умрели само от “Кремиковци”? Това са хора, за които лъжата, манипулацията и най-вече претакането на фактите по начин, по който те искат да изглеждат, нямат равни”, заяви той.