Борисов забрани на своите да коментират казуса “Радев”. Главният прокурор спира контактите с президента (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8127291 www.24chasa.bg
Премиерът Борисов забрани на министрите да обсъждат конфликтите между главния прокурор и президента. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Изключение - само за официална писмена кореспонденция, докато КС не се произнесе

“Забранявам да се месите и да коментирате конфликтите между другите институции!”

Това нареди премиерът Бойко Борисов на министрите си преди заседанието на правителството в сряда.

Заповедта му дойде след развихрилия се скандал с разпространените от главната прокуратура записи на разговори с участието на президента Румен Радев, направени със специални разузнавателни средства.

“Могат

да се опитат

да кажат, че и

ние сме страна Ние не сме никаква страна, ние си гледаме нашата институция”, предупреди строго Борисов министрите си . И припомни в този контекст, че през януари не получил покана от Радев за инициираните от него консултации за промени в Изборния кодекс, но такава е получил вицепремиерът Томислав Дончев. По-късно президентът изрази недоволство, че изпълнителната власт е бойкотирала разговора, и го отдаде на търсенето на конфронтация. (Какво още коментира държавният глава виж долу.)

“Ако някой си мисли, че може да ми кани министрите, без да ме уведомява мене, това е тенденциозно и неправилно. Няма случай, когато президентът Радев да ми е поискал министри и да съм му отказал, но да не ме поканиш, а да ми викаш хората…”, обясни Борисов защо не е имало представители на правителството.

“По другите теми ние не участваме и не вземаме отношение по никакъв начин, не е наша работа”, отсече той.

Главният прокурор Иван Гешев пък обяви в сряда, че преустановява всякакви контакти с президентството. Изключение ще има само за официалната писмена кореспонденция.

Контактите се спират, докато Конституционният съд се произнесе по питането на Гешев за имунитета на президента. Мярката се взема с оглед стриктното спазване на принципа за разделение на властите, поясниха от прокуратурата в официално съобщение.

Мотивът е, че така ще се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние.

“Главният

прокурор няма

лични врагове и

не влиза в

лични битки

Става дума за принципни становища по принципни въпроси, свързани със закона”, заяви Гешев.

Той обясни, че във вторник с разрешение на наблюдаващите прокурори са огласени само извадки от постановлението за спиране на делото, станало повод за питането до КС. То е за престъпен сговор и по него

е подслушван

шефът на ВВС

ген.-майор Цанко

Стойков, който

според запознати

не е обвиняем

(Виж за него долу.)

Още в деня, в който главният прокурор поиска тълкуване на чл.103 от конституцията, КС образува дело №1/2020 г. Засега то не е включено в дневния ред на предстоящото заседание на 4 февруари. Очаква се това да стане скоро и КС да каже дали искането на Гешев е допустимо.

“Работа на прокуратурата е да предприеме действия за спазване на закона и тя ги предприема спрямо всички, без да се влияе кой кой е”, обясни Гешев. “Това, че един коалиционен партньор на действаща коалиция е недоволен от работата на прокуратурата, че е недоволен укриващият се Цветан Василев и една опозиционна сила, както и хората с милиарди, изправени пред съда, означава едно - че прокуратурата си върши работата”, отсече той.

Кои са Митко и Христозов от записите с Радев

Вероятно главният секретар на президента и бившият му икономически съветник, служили с него във ВВС

“Добре, а, айде, а, ш'ти се обади там, а, Митко или Христозов да ме държиш в течение.” Това казва мъжкият глас от записите, разпространени от прокуратурата, за когото се смята, че е на президента Румен Радев. Събеседникът е командирът на ВВС ген.-майор Цанко Стойков. Двамата коментират проверка на КПКОНПИ за назначаването на настоящата съпруга на Радев - Десислава, тогава още Генчева, на работа във ВВС. Записът бе оповестен след призива на държавния глава към главния прокурор Иван Гешев да обясни защо поиска тълкуване на Конституционния съд кога може да се образува дело на президента, който има абсолютен имунитет.

Кои са Митко и Христозов, споменати от държавния глава в записите, на които очевидно той има пълно доверие и по отношение на дискутираните документи, запитаха се мнозина.

Според запознати Митко е всъщност един от най-близките на президента на “Дондуков” 2 - главният секретар на институцията Димитър Стоянов.

Наричан дясната ръка на Радев, Стоянов е служил заедно с него близо 15 г. във ВВС. Той е полковник и е бил техник на самолети. Също като Радев и Стоянов е завършил Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия и Военновъздушния колеж “Максуел” в САЩ, макар и по различно време. И двамата са служили в авиобазата в Граф Игнатиево. Бил е и началник-щаб в Командването на ВВС по времето, когато ген. Радев е начело. Стоянов отговаря за техниката и въоръжението. А колегите му от онези години го описват като работохолик, всеотдаен и много верен. Публична тайна е, че всички кадрови решения на президента минават през неговото одобрение.

А Христозов е най-вероятно друг много близък на Радев човек - Илия Христозов. До юли миналата година той бе съветник по икономика и инвестиции на държавния глава, след това президентът го прати от своята квота в Комисията за регулиране на съобщенията.

Христозов и Радев също са рамо до рамо години наред още във ВВС. И той е завършил ВВВУ “Г. Бенковски” в Долна Митрополия, но като инженер по радиооборудване на летателни апарати. Завършил е и право, има магистратура по “Икономика на сигурността и отбраната” в УНСС. Започва кариерата си в авиационния полк в Безмер, по-късно е на различни длъжности в авиобазата в Граф Игнатиево. През 2011 г. е назначен за финансов контрольор в Командването на ВВС.

Може да се предполага, че разследването срещу ген. Стойков е за нещо по-значимо, отколкото евентуално укриване на документи по проверка на Комисията за конфликт на интереси. Впрочем от записите не става напълно ясно дали тези документи, които не се дават на проверяващите, не се отнасят за нещо съвсем друго и далеч по-значимо и каква е ролята на споменатите лица.

Заради сделката за F-16 няма да махат шефа на ВВС ген. Цанко Стойков

Ген. Цанко Стойков няма да бъде сменен на този етап от поста командващ ВВС въпреки публикуваните от прокуратурата записи, в които се твърди, че се чува как той и президентът Румен Радев обсъждат да се предоставят ли доказателства по проверка за конфликт на интереси на държавния глава във връзка с назначението на втори щат на неговата бъдеща тогава съпруга.

Ген. Стойков

няма да бъде

хвърлен на

кучетата,

категоричен бил вчера вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред политическия кабинет на министерството.

Вицепремиерът бил благодарен на генерала, че реално той е изнесъл цялата тежест на сделката по придобиването на новите изтребители F-16. Радев защитаваше шведските “Грипен” и дори неколкократно атакува водения от ген. Стойков преговорен екип за това какво оборудване и въоръжение договарят със САЩ.

Допълнителна смяна на ген. Стойков можела

да забави

подготовката

на пилотите

за новите бойни

самолети,

чиято организация вече започна, а приключването ѝ навреме е изключително важно за армията ни.

Рокада начело на ВВС освен това минава през съгласуване с президента. А той едва ли би одобрил подобно нещо, още повече насред настоящата ескалация в отношенията между него и управляващите. Което означавало ВВС да останат без командир за прекалено дълго време.

Президентът: Атаките срещу мен и семейството ми вече придобиват уродливи измерения

Прокуратурата девалвира понятия като “държавна измяна” и “нарушение на конституцията”, а пуснатите от нея записи само опровергават всички внушения, заяви Румен Радев

“За съжаление, вчера прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия - “държавна измяна” и “нарушение на конституцията”, като ги употреби като медийна сензация в запитването си до КС, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха.”

Така президентът Румен Радев коментира в сряда от Габрово изнесения от прокуратурата записан със спецразузнавателни средства разговор между него и командира на Военновъздушните сили (ВВС) ген.-майор Цанко Стойков. В Габрово президентът пристигна за среща със студентите от Техническия университет и там направи първия си коментар по скандала. Непосредствено след разпространението на записите - във вторник следобед, той бе в Разград, но тогава от екипа му обясниха, че не могат да коментират.

“Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата”, заяви Радев вчера.

“Както виждате, тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост. Защото от независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България”, продължи президентът пред журналисти в Габрово.

След 30 години преход трябва да изясним дали основният закон не допуска възможност за противоречив прочит и така да не може да достигне заложеният в нея политически проект за правова демократична и социална държава, каза по-късно държавният глава пред студентите в отговор на зададен му въпрос. В консултациите си досега се е срещал с неправителствени и съсловни организации, предстоят срещи с представители на институциите, както и с парламентарно представените партии, обясни им той.

Не само бизнесът, но и държавата следва да влага средства в развитието на иновации. В момента страната ни отделя 0,7% от БВП за научноизследователска и развойна дейност, посочи Радев и призова този дял да се увеличи. Оцени като правилна посоката на мерките, които правителството предприема в областта на образованието, “но не е достатъчна като обхват, иновативност и финансиране”. Във всеки областен град да се развие център с оборудване и инструктори, които да подготвят българските деца за дигитални умения и иновации, предлага президентът.

Десислава Радева: Държавната измяна дебне отвсякъде...

Приятелка звъни от близо два часа. Няма да вдигна! Държавната измяна дебне отвсякъде...”

Това написа във фейсбук съпругата на президента Румен Радев - Десислава, късно вечерта във вторник. Заедно с коментара тя сподели песента на Тото Hold The Line.

Поста тя сподели няколко часа след като стана ясно, че прокуратурата прави проверка по повод сигнал от 2016 г., свързан с назначаването ѝ за пиар на ВВС.

Тогава тя още не е съпруга на президента Румен Радев и е с фамилия Генчева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Малки и големи кукери прогониха злите сили в Елин Пелин. Групи от общинското градче и близките села Лесново и Ноевци бяха сред най-атрактивните участници в събитието, събрало хиляди зрители в слънчевия февруарски уикенд. Четвъртото издание на кукерския фестивал събра на едно място над 1800 участници

Сценаристът Христина Апостолова си направи музикална разходка в столицата, видяха папараците на "България Днес". Съпругата на Евтим Милошев сложи тапите в ушите, усили любимата си песен и започна да крачи по-смело и в по-добро настроение по софийските улици. СНИМКИ: БЪЛГАРИЯ

С черни очила, клюмнала шапка, съвсем неглиже и с любимото куче се разхожда из центъра на столицата Ники Илиев, видя зоркото око на "България Днес". Актьорът видимо е позаслабнал и с немалко бели косми на брадата. Къде отиде онзи красавец, мечта за немалко