Издирват Божков у нас и по света, има 7 обвинения. Той: Искат да ме премахнат (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8127566 www.24chasa.bg
Полицаи влязоха рано сутринта в сряда в офиса на “Нове холдинг” на столичната ул. “Московска”. СНИМКА: Велислав Николов

 Иван Гешев: Аз съм сигурен, че

ще си го върнем. Половината ми

живот мина в този криминален

преход. Време е да кажем: Стига

16 души, от които 8 от

комисията по хазарта,

включително и нейният

председател Александър

Георгиев, са задържани за 24 часа

Бизнесменът и собственик на “Нове холдинг” Васил Божков е обявен за общодържавно и международно издирване, търсен е и с Европейска заповед за арест. Дотук се стигна, след като задочно бе обвинен по седем текста от Наказателния кодекс.

“За ръководител на организирана престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство”, съобщи главният прокурор Иван Гешев след заседание на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в сряда.

“Това е поредният български олигарх, който бяга от България. Аз, ако не се притеснявах от нещо, нямаше да избягам. Не ми е известно къде се намира, но съм сигурен, че ще си го приберем”, добави главният прокурор.

“Не се укривам и никой не ме е издирвал. На разположение съм във всяко едно време да се явя пред органите и да дам показания, ако се налага.” Това пък каза пред Би Ти Ви по телефона бизнесменът, преди Гешев да съобщи за обвиненията. (Какво каза още Божков, виж на 3-а стр. - б.р.)

“Всеки обвиняем има право да говори каквото иска и да се защитава по начин, по който прецени. Няма да влизам в спор с обвиняеми”, отговори му Гешев.

Акцията на спецпрокуратурата и МВР започна малко след 8 ч сутринта. Разследващи влязоха в офиса на Божков на ул. “Московска”, в дома му на бул. “Васил Левски”, в офиса на Националната лотария на бул. “Фритьоф Нансен” и в комисията по хазарта. Това бе второ претърсване на комисията. Първото беше преди седмица, когато прокурорите, водени от наблюдаващия прокурор Ангел Кънев, иззеха 5 кашона с документи.

Два часа след началото на претърсванията, около 10 часа,

от комисията

по хазарта с

белезници бе

изведен нейният

председател

Александър

Георгиев

“Той е с мярка полицейско задържане за 24 часа”, съобщи още Гешев. Главният прокурор допълни, че при акцията са задържани общо 16 души по закона за МВР. 8 от тях били от комисията по хазарта. Наблюдаващият прокурор щял да прецени на кого каква мярка да поиска.

Иван Гешев намекна и че едно от обвиненията на Васил Божков е свързано с налози в големи размери.

“Не може да

дължиш на

държавата общо

над 559 млн.

лева за всички

лотарийни игри

Това означава по сто лева към всяка пенсия - и да казваш, че си репресиран, което най-вероятно ще стане”, добави Гешев. Неплатената сума била за една година.

“През тези години не може плюсовете да са само за богатите, а минусите да са за огромна част от другите хора. Време е всеки да плати цената за това, което прави, независимо каква позиция заема. Не преследваме богатите, но всеки трябва да спазва задълженията си. Не може задълженията да са за хората с по-малки възможности, а богатите да не ги спазват”, коментира още главният прокурор.

Той допълни, че независимо зад кого какви милиарди, медийни възможности, партии и чужди сили стоят, прокуратурата ще търси наказателната отговорност от всички, за които смята, че са виновни.

По повод на появили се информации, че в протестите в центъра на София в сряда са участвали и поддръжници на Васил Божков, главният прокурор повтори, че всеки гражданин има право да протестира и да защитава правата си.

“Разделителната линия е дали спазваш закона, или не, дали защитаваш интересите на чужда държава, или на собствената си. Ние като граждани трябва да преценим какво искаме - да се спазва законът, или да се бият полицаи”, каза още Гешев.

Той не упреквал обвиняемите за действията им.

“Нашата работа е да събираме доказателства за извършени престъпления и да изправим съответните лица, за които смятаме, че са извършили престъпления, пред българския съд. Смятаме, че ще го свършим качествено”, уточни Гешев.

Според него това, което сега става спрямо хора с огромни финансови възможности, е по начин, по който не е правен след 1989 г.

“Аз съм сигурен, че наблюдаващите прокурори, след като съберат необходимите доказателства, ще изправят и г-н Божков пред българския съд.

Ще положим

всички усилия

той да бъде

доведен

и изправен

пред съда,

както правим с всички други обвиняеми”, увери Гешев.

Той припомни, че извън страната са се укривали и Димитър Желязко - Митьо Очите, който сега е подсъдим, Арабаджиеви и Баневи, които също са подсъдими. Подсъдим е и Миню Стайков, друг олигарх, който Гешев даде за пример.

“На прав път сме. Време е този криминален преход да свърши, половината ми живот мина в него. Време е да кажем стига и прокуратурата го прави и ще го прави по отношение на всички лица, които са нарушили закона”, заключи Гешев.

Той увери, че докато е главен прокурор, ще направи всичко възможно прокуратурата да си свърши работата.

Разследването срещу Божков стартира по сигнал на бившите му съдружници Цветомир и Боян Найденови, които го обвиниха в заплаха за убийство, неплащане на такси за над 500 млн. лева и корумпиране на чиновници от комисията по хазарта.

Васил Божков: Явно този път твърдо са решили да ме премахнат! Можеха
да кажат човешки и да им дам бизнеса


Да каже главният прокурор Иван Гешев, ако иска, публично, ако иска, по телефона или с призовка - кога, къде да се явя, и аз ще се явя точно на момента там
“Аз съм съществувал в България въпреки политиката. Явно този път твърдо са решили да ме премахнат. Можеха да кажат човешки и да им дам бизнеса и да не се занимавам повече с бизнес. 30 години не са малко.” Това каза снощи пред bTV бизнесменът Васил Божков.

Той определи обвиненията срещу него като “несериозни”. Да каже (главният прокурор Иван Гешев – б. р.), ако иска, публично, ако иска, по телефона или с призовка - кога, къде да се явя и аз ще се явя точно на момента там. Има си законов ред, пращат се призовки или по телефона.

Ако иска

г-н Гешев,

публично

да каже и

аз ще се явя

веднага”,

категоричен бе Васил Божков.

И заяви в отговор на въпрос: “Въобще не се укривам, само да ме уведомят къде да отида”.

Какво е това обявяване за издирване, като не са ме търсили. Първо да кажат, че ме търсят, а после да ме обявяват за издирване, продължи бизнесменът.

Попитан от журналиста на Би Ти Ви дали е в държава членка на Европейския съюз, Божков каза: “Не съм в членка на ЕС, но има страни, които не са членки и са на половин час полет.”

Попитан как си обяснява обвиненията към него, той добави: “Не мога да си обясня за какво са обвиненията, какво целят, нямам никаква представа. Но имаме според мен грубо погазване на законите”.

На въпрос дали се опасява, че ще бъде арестуван, Божков заяви: “Най-вероятно да, нито съм престъпник нито имам от какво да се крия”.

Той обясни, че е в чужбина по бизнес дела. Преди акцията на прокуратурата и полицията срещу него плановете му са били да се прибере в България до средата на другата седмица.

По повод на арестите в комисията по хазарта бизнесменът заяви, че никога не е кадрувал в нея и дори не познава членовете ѝ.

Попитан дали ще даде отпор на държавата, той коментира: “Държавата сме всички ние, аз не искам да давам отпор на държавата. Но всеки трябва да си защитава правата”.

Божков недоумявал какви са претенциите към него и бизнеса му с Националната лотария, след като “този закон го създадоха те”, визирайки ГЕРБ. Законът позволява хазартните оператори да плащат два вида такси.

Може би държавата работи за Найденов, нямаше обиски в “Еврофутбол”, където Боян Найденов е подписвал всички тези неща. Може би Найденов вече си има държава (Братята Боян и Цветомир Найденови са бивши съдружници на Божков в “Еврофутбол”. Техни сигнали срещу Божков има в прокуратурата.)

Това са несериозни и недоказуеми обвинения, заяви Божков и отрече някога да е заплашвал братя Найденови и семействата им.

Не може на

основата на

някакви

безсмислени

клевети да

е правят

обвинения.

Няма да

бягам!

Ще бягам, ако съм виновен. Като не съм виновен, за какво да бягам, попита Божков.

През деня той няколко пъти коментира по телефона пред различни медии акцията срещу него.

Още в първия си разговор с bTV каза: “Ако ме потърсят, до няколко часа съм в България”. Това бе още преди главният прокурор да обяви официално, че го издирват с международна заповед.

Божков бе категоричен, че не се укрива, а никой не го търсил.

Никой не ме

издирва,

никой не ми

се е обаждал,

заяви той и пред БГНЕС и допълни: “Не знам какво се случва. Като разбера, може би ще коментирам. Нищо не знам в момента. На разположение съм на органите по всяко едно време”.

“Нове холдинг”: Целта е принудително да бъде отнет законен бизнес


Показната акция в офисите на свързаните с г-н Васил Божков компании и повдигнатите обвинения целят принудително да бъде отнет законен бизнес. Налага се внушението, че ние сме виновни за нещо до доказване на противното.

Свидетели сме на синхронизирани действия между официални държавни институции, представители на управляващите и частните интереси на бивши партньори, а именно Боян и Цветомир Найденови – собственици на казина и съдружници в наши фирми.

И до момента г-н Божков и юридическия му екип не са получили никакви официални документи, нито са били уведомени по какъвто и да било официален начин за повдигнатите срещу него обвинения.

С досегашните си действия става очевидно, че държавата влиза в ролята на “бухалка” и за целта не се пестят средства – от измисления сигнал, послужил за формален повод за всички последвали активни мероприятия, през приетия на първо четене законопроект за хазарта, който цели противоконституционно налагане на държавен монопол, до репресивните акции на властимащите срещу бизнеса ни и неговите собственици.

Различни институции са правили различни проверки на всички лотарийни игри през годините и ние винаги сме съдействали на властите. Приветстваме всяка проверка и сме предоставяли всяка изискана от нас информация без забавяне. Нещо повече - нашите компании са свързани директно с НАП и цялата информация пристига при тях онлайн в реално време.

Отново ще напомним, че Агенцията за държавна и финансова инспекция установи, че няма нарушение на закона при плащаните от нас такси. Ние сме спазили буквата на закона и нямаме неплатени задължения към държавата. Това потвърждава и финансовият министър и цялото министерство на финансите чрез подписаните лично от тях месечни отчетни справки в продължение на години.

Припомняме, че известните вече поправки в Закона за хазарта са приети от ГЕРБ и са мотивирани от финансовия министър Владислав Горанов през 2014 г. Комисията по хазарта е на подчинение на финансовото министерство и през целия период, който формално се разследва, министър на финансите е бил Владислав Горанов.

Свидетели сме на безпрецедентен опит да бъде унищожен работещ бизнес, който през годините е внесъл в държавата под формата на данъци, такси и платен лиценз стотици милиони. Очевидно някой иска да сложи ръка на футболен клуб “Левски” точно в момента, в който клубът бе спасен от фалит и върви към стабилизация и финансова независимост.

България е европейска държава, а безцеремонното погазване на закони и правила от страна на институциите е явен знак и пореден пример, че гражданите и компаниите във всеки един момент могат да бъдат ограбени и репресирани.

Пресцентър

“Нове АД Холдинг”

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Случаите изглеждат нелепо, потребителите недоумяват КОЯ Е ТЯ Омбудсманът доц. д-р Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в София. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Магистър е по право на Европейския съюз в СУ и по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция

Спешно извеждат пенсионерката от апартамента Иво АНГЕЛОВ Физическо насилие е преживяла 86-годишната баба Жени от София. Преди дни "България Днес" ви разказа за изстрадалата възрастна жена, която обитава мизерен апартамент, претрупан с боклуци. Пенсионерката едва оцелява, а много често преживявала само с филия хляб на ден

Там сме от 1929 г., това е религиозна дискриминация, контрираха от Бялото братство Иво АНГЕЛОВ Ограничен да бъде достъпът на последователите на Петър Дънов до Седемте Рилски езера. Това настояха природозащитници по време на среща с екоминистерството, местната власт, ръководството на Национален парк "Рила" и неправителствени организации за