Плаваща ограда издига Гърция за мигранти в морето

https://www.24chasa.bg/novini/article/8131537 www.24chasa.bg
Мигрант скача от претъпкана надуваема лодка на бреговете на остров Лесбос. СНИМКА: РОЙТЕРС

Гърция иска да разположи плаваща бариера срещу мигранти в Егейско море, предаде Ройтерс. Страната бе основна входна точка за ЕС за над 1 млн. сирийски бежанци и други мигранти през последните години.

Дългата 2,7 км подобна на мрежа ограда, която Гърция иска да купи, ще бъде поставена край о. Лесбос, на който е разположен претъпканият лагер “Мория”. Бариерата ще се издига на 50 см над морското равнище и ще има светлинна сигнализация, която ще се вижда нощем, разкрива документ, който приканва към подаване на оферти за проекта. Целта му е “да намали увеличаващия се поток от мигранти”.

Еврокомисията светкавично предупреди, че евентуални прегради не трябва да възпрепятстват достъпа до процедура за убежище. Говорител уточни, че ЕК ще установи контакт с гръцките власти, за да разбере по-добре за какво точно става дума.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена