Арестуваха бизнесмен заради италианските боклуци в Плевен

https://www.24chasa.bg/novini/article/8132191 www.24chasa.bg

Още 102 контейнера с отпадъци намерени на пристанището във Варна

За първи арест на бизнесмен заради боклука съобщиха от прокуратурата в четвъртък. Това е 52-годишният Айгюн Еминов, собственик и управител на фирмата за отпадъци “Феникс Плевен”. Той е зад решетките по обвинение, че не е съхранявал опасни отпадъци според разрешителното, издадено му от РИОСВ - Плевен.

Става дума за 9-те хиляди тона отпадъци от Италия, които прокуратурата разкри в склад в Плевен по Нова година. Малко преди това започнаха мащабни проверки по депата в цялата страна заради заловения от карабинерите в Италия влак с 815 тона боклуци, които са пътували за България.

Оказа се, че балите с отпадъци в склада на “Феникс Плевен” са пълни с опасни вещества, които не са описани по документи.

Айгюн Еминов е собственик и управител на фирмата, внесла боклуците от юни 2019 г. Фирмата е основана от бизнесмена Николай Миховски от Плевен, собственик на завод. След това я прехвърлил на друг мъж, а той - на Айгюн.

Същия ден, в който бизнесменът е откаран в ареста заради тоновете опасен боклук от Италия, разследващите от Варна откриха още 102 контейнера с отпадъци на пристанището във Варна. Те чакали да бъдат взети от получателя - фирмата “Блацион” ООД. Преди две седмици там бяха намерени други 25 контейнера с италиански боклуци, които същата фирма трябваше да получи. Собствениците са македонски и италиански граждани. Според управителя на “Блацион” ООД боклукът трябвало да бъде откаран в ТЕЦ “Бобов дол”, но централата останала без лиценз и затова не го взели оттам 3 месеца. Изпращачът и на 25-те контейнера, разкрити на 16 януари, и на 102-та от четвъртък е италианската фирма “Дентиче пантелоне”.

Разследващите са започнали оглед, който трябва да покаже дали има разминаване между декларираното в документите пред митницата и съдържанието. Товарът е описан като пластмаса и каучук. И тези 102 контейнера са с режим на временно съхранение до 90 дни, както и първите 25. Срокът на временното съхранение вече е изтекъл. За 28 от контейнерите е постъпило искане за реекспорт от превозвача, който ги е стоварил на пристанището. Втората пратка с италиански отпадъци във Варна започнала да пристига на 21 октомври м.г.

Тогава са разтоварени 29 контейнера, на 6 ноември – други 28, на 22 ноември – 20, а на 29 ноември – още 25 контейнера. При отварянето на част от първата пратка с италиански боклук се оказа, че съдържат текстилни, стъклени и дървени отпадъци, а не декларираните пластмасови и каучукови. Освен това не беше транспортиран във вакуумирани бали, както е по закон.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Силвано Пранди може да остане начело на българския национален отбор по волейбол. Това обяви самият той в интервю за "Ла Стампа". "В края на 2020-а изтича моят договор Ц призна специалистът. - Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022 г