Арестуваха бизнесмен заради италианските боклуци в Плевен

https://www.24chasa.bg/novini/article/8132191 www.24chasa.bg

Още 102 контейнера с отпадъци намерени на пристанището във Варна

За първи арест на бизнесмен заради боклука съобщиха от прокуратурата в четвъртък. Това е 52-годишният Айгюн Еминов, собственик и управител на фирмата за отпадъци “Феникс Плевен”. Той е зад решетките по обвинение, че не е съхранявал опасни отпадъци според разрешителното, издадено му от РИОСВ - Плевен.

Става дума за 9-те хиляди тона отпадъци от Италия, които прокуратурата разкри в склад в Плевен по Нова година. Малко преди това започнаха мащабни проверки по депата в цялата страна заради заловения от карабинерите в Италия влак с 815 тона боклуци, които са пътували за България.

Оказа се, че балите с отпадъци в склада на “Феникс Плевен” са пълни с опасни вещества, които не са описани по документи.

Айгюн Еминов е собственик и управител на фирмата, внесла боклуците от юни 2019 г. Фирмата е основана от бизнесмена Николай Миховски от Плевен, собственик на завод. След това я прехвърлил на друг мъж, а той - на Айгюн.

Същия ден, в който бизнесменът е откаран в ареста заради тоновете опасен боклук от Италия, разследващите от Варна откриха още 102 контейнера с отпадъци на пристанището във Варна. Те чакали да бъдат взети от получателя - фирмата “Блацион” ООД. Преди две седмици там бяха намерени други 25 контейнера с италиански боклуци, които същата фирма трябваше да получи. Собствениците са македонски и италиански граждани. Според управителя на “Блацион” ООД боклукът трябвало да бъде откаран в ТЕЦ “Бобов дол”, но централата останала без лиценз и затова не го взели оттам 3 месеца. Изпращачът и на 25-те контейнера, разкрити на 16 януари, и на 102-та от четвъртък е италианската фирма “Дентиче пантелоне”.

Разследващите са започнали оглед, който трябва да покаже дали има разминаване между декларираното в документите пред митницата и съдържанието. Товарът е описан като пластмаса и каучук. И тези 102 контейнера са с режим на временно съхранение до 90 дни, както и първите 25. Срокът на временното съхранение вече е изтекъл. За 28 от контейнерите е постъпило искане за реекспорт от превозвача, който ги е стоварил на пристанището. Втората пратка с италиански отпадъци във Варна започнала да пристига на 21 октомври м.г.

Тогава са разтоварени 29 контейнера, на 6 ноември – други 28, на 22 ноември – 20, а на 29 ноември – още 25 контейнера. При отварянето на част от първата пратка с италиански боклук се оказа, че съдържат текстилни, стъклени и дървени отпадъци, а не декларираните пластмасови и каучукови. Освен това не беше транспортиран във вакуумирани бали, както е по закон.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България