Красимир Вълчев: 1500 учители ще бъдат обучени как да оценяват на матурата след 4 клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/8134272 www.24chasa.bg
Красимир Вълчев СНИМКА: Архив

В началото на втория срок е предвидено обучение на 1500 учители от цялата страна за начина на оценяване на двата изпита от националното външно оценяване след 4 клас, каза министърът на образованието Красимир Вълчев на петъчния парламентарен контрол в Народното събрание.

Всички четвъртокласници да бъдат оценени при равни условия на външното оценявяне. Това е причината диктовката по матурата по Български език и литература да е на аудио запис. Ще бъдат спазени всички международни стандарти за провеждането на изпити, увери министърът Вълчев.

Оценяването на задачите с отворен отговор ще се оценяват електронно и дистанционно от учители от цялата страна. При непредвидени ситуации диктовката ще може да се чете и от учител, каза още министърът на образованието.

Диктовката ще бъде съобразена с нивото на учениците, записът ще е с ясна дикция, няма да се изисква поставянето на пунктуационни знаци, които не са учени от учениците, успокои родители и учители Вълчев.

Предвидена е среща от голям формат с учители на 7 февруари. Външното оценяване трябва да бъде ориентирано към умения и ще изисква по-малко заучаване, обясни министърът на образованието.

Диктовката от записи ще бъде изчетена веднъж изцяло, а после на смислови части, ще бъде повтаряна бавно. На записа ще са поставени пунктуационните знаци, които ще трябва да бъдат поставени, поясни Вълчев.

Той говори и по темата за увеличаването на броя на студентите в специалностите с недостиг.

От 58 хил. на 43 хил. са намалели приетите студенти за последните 4 години, като най-голямото намаление е с близо 60% в сферата на юридическите науки, отчете той.

Имаме демографско намаляване на кандидат студентите. В следващите 10 г. ще имаме недостиг по всички професионални сектори, прогнозира Вълчев.

От 400 на 2000 бройки са увеличени в последните няколко години студентите от историческите ни диаспори, за които България осигурява прием в български университети. Запълват се около 1100 бройки. Близо 3 пъти е увеличена стипендията за този тип студенти от историческите ни диаспори от Албания, Молдова и д-р. страни. Предвижда се те да не плащат университетски такси, каза Красимир Вълчев и добави, че са планирани информационни кампании в тези региони, където живеят етнически българчета, както и в близо 300 неделни училища в чужбина.

Вълчев отбеляза, че за центрове за специална образователна подкрепа

в МОН не са постъпивали сигнали. При конкретни сигнали поемам ангажимент за проверка категоричен беше образователният министър В момента в този тип центрове са 42, като 8 са общински, а към 24 от тях има общежития.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Вносът на боклуци у нас продължава и по време на карантината, наложена заради разпространението на епидемията от коронавирус, съобщават от предаването "Господари на ефира".  Противно на очакванията ограничаването на придвижването в страната да спомогне за изчистването на въздуха, се оказа, че нивото на замърсяване в България отново е над нормата

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари