Честват се 109 години от рождението на Ванга, но никой не знае точната дата

https://www.24chasa.bg/novini/article/8134364 www.24chasa.bg
СНИМКА: АРХИВ

Днес се отбелязват 109 години от рождението на пророчицата Ванга. Така е според някои източници. Според други източници (включително в къщата й в местността Рупите) датата й на раждане е 2 октомври. Истината е обаче, че никой, дори най-близките до нея, не знае точната й рождена дата. 

Вангелия Пандева Гущерова се ражда недоносена, увиват я в овчи кожи, за да оцелее. Появява се на бял свят през 1911 г., в трудно време. Тогава не е имало практика да се записват бебетата веднага след раждането им, ами на кръщенето. А когато са недоносени, хилави или болни, изчакват да видят дали ще оживее. Така е станало и с Ванга. 

Майка й умира, когато тя е малка, баща й е изпратен на форнта, а тя остава да се грижи за по-малките си братя и сестри. По-късно баща й се жени повторно. Тогава още може да вижда. Губи зрението си при вихрушка през 1923 г. (12-годишна), а по време на Втората световна война се отключва способността й да вижда. Тогава може да предскаже кой ще се върне от фронта жив. За кратко време славата й на пророчица се разняса наблизо и далеч.

Ванга умира на 11 август 1996 г. след дълго боледуване.