1 кг злато открито у тартор на банда телефонни измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/8134766 www.24chasa.bg

1 кг злато е иззето от тартора на бандата телефонни измамници, която бе разкрита при акция на МВР и прокуратурата в разградските села Дряновец и Стражец и градовете Шумен и Русе. 

Ценностите са намерени в жилище в Шумен. При претърсвания на общо 6 квартири са открити и 7 хил. евро.

В групата, освен организатора, участвали двамата му синове, племенник и приятел на семейството. Те набелязвали самотни възрастни гърци и им се обаждали по телефона по старата схема "катастрофа с пострадало дете". 

Двама от мъжете, които играли ролята на "въртачи", се престрували и плачели като жени, за да заблудят жертвите си и да ги убедят да си дадат парите. Те твърдели, че е станала катастрофа, при която е убито албанче, и спешно трябва да се дадат пари, за да се реши проблема. 

Досега са известни 4 жертви на семейната банда. Имало и много опити за измами, при които хората не се поддали, обясни Христо Терзийски, шеф на Главна дирекция "Национална полиция".

Последният случай е от 17 януари, когато измамниците успели да приберат 19 980 евро от възрастна гъркиня. 

Телефонните измамници говорели на влашки, но двама от тях владеели много добре гръцки език, тъй ката са живели и учели там. Единият дори завършил колеж. Той изпълнявал ролята на мним полицай, който се обаждал на жертвата след "плачещата й дъщеря" или друга роднина.  

Всеки член на групата е имал своя роля - организатор, муле, въртач (този, който се обажда по телефона и има за цел да заблуди жертвата). Ръководителят на бандата не участвал пряко в телефонните измами,  според разследващите той се е занимавал със сводничество.

Двама от шестимата задържани са осъждани за други престъпления. Бандата използва мулета, които вземали парите от жертвите в Гърция, пращали ги по системи за бързи разплащания или ги пренасяли лично през граница. Едно от мулетата пренесло 30 000 евро, прилепени към тялото му. 

За по-малко от година това е четвърта реализация срещу група от телефонни измамимници. Тези престъпления рязко намаляха, благодарение на действията на МВР и прокуратурата. Заради тях последната група е била принудена да развива престъпната си дейност на територията  на съседна държава, каза Терзийски. 

Очаквайте подробности.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Всички регистрирани безработни в бюрата по труда да полагат задължителен 14-дневен труд в селското стопанство. Това иска Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), която изпрати официално писмо до Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и съобщи за исканията си в прессъобщение до медиите

Затворената граница между Германия и Дания заради бушуващата в Западна Европа пандемия от COVID-19 не успя да спре две приятелки да продължат да се виждат въпреки рестрикциите наложени и в двете държави. 89-годишната датчанка и 85-годишната германка се срещат всеки ден от началото на пандемията от двете страни на бариерата разделяща двете страни

Група ентусиасти любители на българските и традиции показаха нагледно в социалните мрежи как трябва да се играе хоро спазвайки необходимата дистанция между участниците. Видео: Facebook / Христо