Диктовката на матурата в 4-и клас ще се чете и от учители (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8136339 www.24chasa.bg
От тази година четвъртокласниците ще слушат диктовката на миниматурата по български на аудиозапис.

При технически проблеми определени предварително преподаватели ще могат да заместят аудиозаписите

Освен от аудиозапис четвъртокласниците ще могат да слушат диктовката на матурата по български и литература и изчетена от учител. Това обаче ще става само при непредвидени ситуации и проблеми с техниката.

Разясненията направи министърът на образованието Красимир Вълчев пред депутатите в петъчния парламентарен контрол.

За целта от всяко регионално управление по образование ще бъдат определени учители, които да имат правото да четат диктовката, обясни той. От началото на втория срок

до всички

училища ще

бъдат изпратени

записи с

примерни

диктовки,

както и бланки за попълване на отговори, за да могат учителите и учениците да се подготвят за новите изисквания.

Диктовката ще бъде съобразена с нивото на учениците, записът ще е с ясна дикция, няма да се изисква поставянето на пунктуационни знаци, които не са учени от децата, успокои родители и учители Вълчев.

Текстът от записа ще бъде изчетен веднъж изцяло, а после на смислови части и ще бъде повтарян бавно.

В записа

ще са посочени

пунктуационните

знаци, които ще

трябва да бъдат

поставени, поясни Вълчев.

На 7 февруари се свиква среща в голям формат с учители, в която да бъдат подробно запознати с условията на новия вид миниматура. Тя е поредната от множество проведени до момента. Външното оценяване трябва да бъде ориентирано към умения и ще изисква по-малко заучаване, обясни министърът.

Причината МОН да въведе диктовка на аудиофайл е, че така всички 4-класници ще бъдат оценени при равни условия, каза Красимир Вълчев и увери, че ще бъдат спазени всички международни стандарти за провеждането на изпита.

От втория срок почва и обучение на 1500 учители от цялата страна за начина на оценяване на двата изпита от националното външно оценяване след 4-и клас.

Задачите с

отворен отговор

ще се оценяват

електронно и

дистанционно

от преподаватели от цялата страна. По този начин ще се намали административната тежест върху проверяващите.

Пред депутатите министърът говори и за увеличаването на броя на студентите в специалностите с недостиг. От 58 хиляди на 43 хил. е намалял годишният прием на студенти за последните 4 г., като най-голямото намаление е с близо 60% в сферата на юридическите науки, отчете той.

Имаме демографско намаляване на кандидат - студентите. В следващите 10 г. ще имаме недостиг по всички професионални сектори, прогнозира Вълчев.

От 400 на 2000 бройки пък са увеличени в последните няколко години студентите от историческите ни диаспори, за които България осигурява прием в български университети. Но от тези 2000 се запълват около 1100 бройки. Държавната стипендия за тези студенти е вдигната 3 пъти, предвижда се и да не плащат такси на вуза. Планирани са информационни кампании в регионите, където живеят етнически българчета, както и в близо 300 неделни училища в чужбина.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното