Мъже плачат като жени, за да вземат парите на гърци

https://www.24chasa.bg/novini/article/8136356 www.24chasa.bg

Двама българи, които са играли ролята на “въртачи” в семейна банда телефонни измамници, плачели досущ като жени, за да омотаят жертвите си.

Те говорели много добре гръцки, защото преди време живели и учели в южната ни съседка. Лъжели жертвите си по схемата “катастрофа с убито дете”. Печалбата пращали в България чрез системи за бързи разплащания, а когато парите са повече, ги пренасяли сами през граница.

Бандата е разкрита при акция в Шумен, Русе и разградските села Дряновец и Стражец. Организаторът не участвал пряко в измамите, но пък се занимавал със сводничество. В групата били двамата му синове, племенник и приятел на семейството. Задържан е и 6-и човек, който им помагал.

Измамниците издирвали самотни възрастни гърци в Солун и Северната част на страната. Всеки имал роля - организатор, въртач (човек, който се обажда и преструва по телефона), муле. Всички говорели влашки. Двама владеели гръцки, единият го учил в колеж.

По-добрият в говореното на езика се представял за мним полицай. Той се обаждал, след като негов съучастник първо съобщавал през плач на жертвата за катастрофата. Обяснявал, че е убито албанче, и бързо трябва да се дадат пари, за да се реши проблема.

Досега е установено, че на въдицата на измамниците са се вързали 4-ма от Северна Гърция. Някои от тях по указание на мошениците хвърлили исканите пари през балкона. Имало и много опити за измама, които не успели.

Последният удар на бандата бил на 17 януари. Тогава възрастна жена “изгоряла” с 19 980 евро.

Претърсени са 6 жилища на задържаните и са намерени 7000 евро, 40 телефона, над 50 сим карти, флашки, таблетки, разписки за преводи. В жилище в Шумен, обитавано от шефа на групата, е открито кило злато. 

Уличените са живеели охолно в скъпи жилища без да имат реални доходи, съобщи Златка Падинкова, шеф на сектор “Измами” в ГД “Национална полиция". Иззети са 5 от 7 претърсени коли.

За едно от мулетата се знае, че е пренесло през границата 30 000 евро, омотани около тялото му. За измамниците е уведомена Комисията “Антимафия”, която ще разследва имуществото им. Подадена е и информация до дирекцията за строителен контрол. 

МВР започнало разследванего през май м.г. по сигнал от Гърция. Двама от задържаните са осъждани. Спецпрокуратурата е подготвила еврозаповеди за арест и за други заподозрени.

Телефонните измами през 2019 г. са намалели с 60 %. Според шефа на ГД “Национална полиция” успешните акции на МВР и прокуратурата принудили последната банда да изнесе дейността си в съседна държава.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Софийска градска прокуратура е образувало досъдебно производство, след получен сигнал от шестима члена на Висшия съдебн съвет. Той е за това, че случайното разпределение на делата в съдилищата, може да се манипулира. Това би могло да стане дори от хора със слаби компютърни умения, единствено имащи електронен подпис, заяви току-що Сийка Милева

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования. Учудвам се, когато баща ти е умрял, да говориш нелепици. В такъв тежък ден не бих си го позволил", заяви в Смолян премиерът Бойко Борисов

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико