Започна строителството на водопровода към Перник, до 40 дни ще е готов (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8137793 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Йордан Симеонов

Строителството на новия водопровод до Перник започна. В събота сутринта министърът на икономиката Емил Караниколов и кметът на града Станислав Владимиров дойдоха да инспектират началото на дейностите. Караниколов е оптимистичен, че те ще приключат до 40 дни.

27,39 млн лв с ДДС са предвидени за тази дейност тук и за 3 основни крана, които са аварирали на довеждащия водопровод. От тях 150 хил. лв. са и за изграждане на система за мониторинг и управление на язовир „Студена". Тя ще включва поставяне на уред, за да се знае колко вода влиза, обясни министърът. Той добави и, че са заделени и 1,9 млн. лв. за непредвидени дейности, които ще се възстановят.

„130 камиона очакваме с тръби, до 25 дена ще дойдат. Започваме да копаем преди Мало Бучино, за да не създаваме проблем на хората там. Имаше три проекта, спряхме се на този, защото иначе щяхме да копаем в природен парк и в имоти частна държавна собственост. Сега минаваме по инфраструктура на АПИ - този път е строен с европейски пари през 2013 г., минала е давността от 5 години, така че няма да възстановява пари държавата“, допълни още Караниколов. Поискана е помощ от Камарата на строителите, които в момента се запознават с проекта и решават как ще се включат.

Започна строителството на водопровода към Перник, до 40 дни ще е готов (Снимки)

По думите му през последните дни времето не е било чак толкова лошо, дори в последните 3 дни притокът в язовира е бил по-голям. До мъртвия обем остават още 111 см. В момента, в който новият водопровод е готов, подаването на вода от „Студена" ще спре, а когато нивото в него стигне до над 10 млн. кубични метра, водният режим в града ще бъде постепенно намален и спрян. По новите тръби от Рилския водопровод ще се подават 300 л в секунда, каза Владимиров. Между него и язовир „Искър" пък ще се сложи байпас, за да не се стигне до проблем с водата за столицата.

Започна строителството на водопровода към Перник, до 40 дни ще е готов (Снимки)

След изграждането на водопровода коритото на „Студена“ ще се почисти. Караниколов обясни още, че е предложено на завода „Стомана Индъстри" вода от язовир „Бушляк", която според първите тестове отговаря на техните нужди. Ако други предприятия се съгласят също да получават вода от него, ще се направи връзка, но в противен случай това ще се счита за държавна помощ само за един завод.

Започна строителството на водопровода към Перник, до 40 дни ще е готов (Снимки)

Според кметът на Перник пък изкопните дейности в самия град за рехабилитация на водопроводната мрежа трябва да приключат до 6 месеца, проектът вече е пуснат за обществено обсъждане.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жанет Нейчева се хвали с връзка с Денис Теофиков Връзката плеймейтки – чалга певци явно се скрепява все повече. Съществен принос в това даде еротичната моделка Жанет Нейчева, която налази детето-чудо на попфолка Денис Теофиков. Жанет се похвали с опасната си близост с Денис, който се прочу с последната си песен, посветена на коронавируса

Мария прецака колежката си Алисия. Дали нарочно или без да иска, остава да гадаем. Звездата на "Пайнер" изпревари топ изпълнителката на конкурентната "Ара мюзик" за дует с един от любимите й партньор - Тони Стораро. Още в началото на март Алисия обяви, че е готова с парчето си с Човека-глас. "Новият ми дует е с Тони Стораро

Бразилската футболната легенда Ривалдо се радва на женски ласки в басейн. Той и половинката му Елиза се натискат във водата. Двамата в момента се намират в Уиндърмиър, Флорида. Под кадъра хубавицата е написала: "Любовен басейн", с което намеква какво е намислила за футболиста под жаркото слънце. "Златната топка" е женен за доста по-младата от него