Средната пенсия в Северна Македония е 250,7 евро

https://www.24chasa.bg/novini/article/8138856 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Средната пенсия в Северна Македония възлиза сега на 15 500 денара (250,7 евро), нараствайки през последните две години с 1 746 денара (28,2 евро), заяви на пресконференция днес вицепремиерът по икономическите въпроси Мила Царовска, цитирана от агенция МИА и БТА.

324-те хиляди пенсионери в Северна Македония ще получат увеличение на пенсиите през януари от 722 денара (11,7 евро) в резултат на стабилизирането на пенсионната система през последните няколко години, обяви още вицепремиерката.

Увеличението се основава на нарастване на спестяванията в системата в размер на 3,7 млрд. денара (60 милиона евро), но и благодарение на нарастването на доходите на работещите и увеличението на заплатите, посочи Царовска.

По думите й увеличението на пенсиите не е популизъм преди избори, а резултат от позитивното развитие на реформата на пенсионната система.
Резултатите бяха видими още през юни миналата година, когато изборите бяха много далеч и когато решихме, че пенсионерите могат да получат увеличението, допълни Царовска.

На 12 април в Северна Македония ще се произведат предсрочни парламентарни избори.