Фондация "Димитър Цонев" подкрепя качествената журналистика за трети път (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8146991 www.24chasa.bg
"Волята да промениш" е темата на тазгодишния конкурс на фондация "Димитър Цонев", обявена на пресконференция днес с членове на управителния съвет Димитър Цонев-син, Уляна Пръмова и проф. Любомир Стойков. Снимка РУМЯНА ТОНЕВА

"Много съм щастлив, че за трета поредна година провеждаме конкурсите за журналистика. Както се казва: "Първият път е изключение, вторият път - вече си е повторение, а третият път можем да кажем, че създаваме една традиция чрез тези две инициативи". Това каза Димитър Цонев-син на пресконференция днес.

"В последните две години - 2018 г. и 2019 г. провеждаме две инициативи. Едната е в подкрепа на студентите по журналистика, т.е. младите кадри в тази област, а другата - цели да отличи най-добрите примери в телевизионната журналистика, по-конкретно при репортерите и телевизионните водещи". Това каза Димитър Цонев-син допълни той. На събитието бе обявена темата на тазгодишния конкурс на фондацията.

В тазгодишното издание темата в студентския конкурс е "Волята да промениш". Тя бе обявена на пресконференция днес с членове на управителния съвет Димитър Цонев-син, Уляна Пръмова и проф. Любомир Стойков.

"Тази година избрахме тема, на която са възможни много различни интерпретации, смея да кажа много дълбока тема и ни е много любопитно как ще я интерпретират студентите по журналистика, какво ще ни разкажат и покажат студентите по журналистика", каза Цонев-син. Уляна Пръмова допълни по темата:

"Ние умувахме каква да бъде темата и избрахме да бъде тази, която на пръв поглед изглежда лесна, но тя е толкова обширна, което я прави трудна. Аз бих помолила младите хора, които ще участват, да си изберат един аспект от нея, техния поглед върху нея, да бягат от клишетата, защото тази тема предполага клишета. И най-вече да помислят как да онагледят тази своя идея", каза тя. 

Проф. Любомир Стойков пък обърна внимание на критериите в конкурса:

"Поощряваме, стимулираме, оценяваме високо случаите и проектите, коита са заредени с оригиналност, с различност, с иновативност със свежест, със смелост. Особено последната дума - смелост, дързост, кураж. Тя е ключова и за самата тема. Защото волята да промениш или да променяш, всъщност е една лека уловка, тъй като мисълта се плъзга по думата, която е най-разпознаваема - и тя е промяна. Много хора, да не кажа, че всеки от нас е наясно какво иска да промени в живота, в малкия кръг - приятелски, професионален. Или в обществото. Или даже в света. Но едно е да искаш промяна, друго е да си представяш тази промяна, съвсем различно е да имаш волята да реализираш тази реформа. Аз съм сигурен, че темата е "златна" за разгръщане на тези възможности за стимулиране на този потенциал", каза той и допълни:

"Не толерираме и не оценяваме работи, които са правени, казано на народен език, по тертип - заучени. Особено където личи външната намеса, на други колеги. Тъй като някои от кандидатите вече работят някъде. Не прави добро впечатление, когато на пръв поглед проектът е изпипан от монтажна гледна точка, от техническа гледна точка, но липсва най-важното - душата, липсва проблемът". Награди са печелили и сигурно пак ще печелят клипове, заснети с мобилен телефон, с айпад, при "полеви условия".

Досега в конкурсите за студентите по журналистика са получени над 40 видеа, създадени в рамките на конкурса през 2018 г. и 2019 г. Първата година темата бе "Покажи добрия българин", втората бе "Покажи българската мечта".

"Смея да кажа, че успяхме да предизвикаме младите кадри в тази област да помислят над темите, да покажат какво могат да създадат в рамките на едноминутно видео", каза още Цонев-син. 

Срокът за пускане на кандидатурите е до 20 април 2020 г. За да участват, кандидатите трябва да направят едноминутно видео по темата и да го качат в YouTube или да го изпратят на имейл: konkurs@dimitartsonev.com. В конкурса може да участват студенти, бакалаври, до 24-годишна възраст. Компетентно жури ще изгледа и оцени изпратените клипчета и ще определи победителите. 

Наградените ще бъдат обявени през май, като победителят ще получи награда от 1500 лв, второто място е 300 лв, а участникът на трето място ще получи грамота. Освен това победителите ще получат стаж в медия по избор.

Освен в студентския конкурс, фондацията дава награди и в категория "Действащи журналисти". В него всички български телевизии могат да издигат кандидатури, а двамата победители ще получат парична награда от по 1000 лв. и барелеф. В него може да участват репортери и водещи, като кандидатурите ще се издигат с определен репортаж или емисия от предаването им в периода от 1 април 2019 до 31 март т.г.