Кърджали е пети в България по нови жилища

https://www.24chasa.bg/novini/article/8149660 www.24chasa.bg
Строителите в Кърджали предпочитат централната градска част или квартал “Възрожденци”. СНИМКА: Ненко Станев

В областния град м.г. са построени 200 хил. квадрата

Кърджали, който е 16-ият по брой жители град у нас, се оказва на пето място по броя на новостроящите се жилища, за които са издадени разрешителни за строеж. Тези данни разпространи Националният статистически институт.

През четвъртото тримесечие на 2019 г. у нас са издадени разрешителни за строеж на общо 7477 жилища, като на първо място е столицата с 2515 жилища, на второ - Варна с 1532, на трето е Пловдив с 968, на четвърто - Бургас с 547, а веднага след него е Кърджали с 324 нови жилища.

Според демографските данни от няколко години насам Кърджали е единствената област у нас освен София-град, в която има механичен ръст на населението, т.е. такъв, който не се влияе от раждаемост и смъртност, а изключително само от хора, които отиват да живеят в областта.

“Почти 200 000 квадратни метра е разгърнатата застроена площ, която е реализирана през 2019 година в Кърджали”, заяви заместник-кметът по строителството в общината Катя Митовска. 260 са разрешителните за строеж, издадени през изминалата година. Най-голям брой са за многофамилни жилищни сгради - 73 броя. От общината са разрешили построяването и на 60 еднофамилни постройки. Значително по-малко са разрешителните за къщи за гости, цехове и други - само 23 броя, или около 20 000 кв. м. разгъната застроена площ. 84 са разрешенията, дадени от общината са за надстрояване, дострояване и промени на съществуващи сгради.

“В повечето случаи строителството е смесено. Партерните етажи на сградите са предназначени за офиси и магазини”, каза още Митовска. Тя допълни, че инвеститорите и строителите най-често са местни фирми. Те предпочитали да строят в центъра на Кърджали или в квартал “Възрожденци”.

Гурбетчии в Западна Европа са най-честите купувачи на недвижими имоти в Кърджали, твърдят брокери. Според тях купуването на апартаменти или офиси се приема като най-добрата инвестиция на пари от местните жители.

Изселниците в Турция също бяха сред активните участници в имотния пазар допреди няколко години. Сривът на турската лира обаче стана причина те да се отдръпнат от пазара. Според брокери изселниците от Турция вече предпочитат да закупуват къщи в селата около Кърджали, където да се върнат и да заживеят след пенсионирането си.

Въпреки бума в строителството цените са изключително високи и често отблъскват купувачите. В момента офертите за квадратен метър ново строителство в идеалния център на Кърджали са за 600-650 евро. Реални сделки се сключват на нива до 500 евро.

Заради високите цени на новото строителство се повиши търсенето на панелки в санираните блокове или старото монолитно строителство, но и там сделките са ограничени.

Като цяло в страната миналата година е една от рекордните по строителство на нови жилища. Има съвсем лек спад в сравнение с 2018 г., но броят на разрешителните и на новопостроените жилищни сгради, пуснати в експлоатация, е значително над нивата от предните 3-4 години.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Починал е бащата на президента Румен Радев - Георги. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред журналисти в Смолян преди минути. Сутринта се чухме с президента Румен Радев, за да му изкажа съболезнованията си. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Смолян. "Сутринта се обадих на президента, да му изкажа съболезнования

Очаквания пик на COVID-19 според всички експерти се очаква да настъпи в България през следващите 2-3 седмици. Състоянието на болниците и отделенията в страната, които ще трябва да приемат нарастващия брой заболели обаче буди силна и оправдана тревога. Снимки на хора публикувание в социалните мрежи от инфекциозните отделения във Видин и Велико

Всички регистрирани безработни в бюрата по труда да полагат задължителен 14-дневен труд в селското стопанство. Това иска Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), която изпрати официално писмо до Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и съобщи за исканията си в прессъобщение до медиите