Как да се борим с рака - ЕС ще умува 3 месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/8149792 www.24chasa.bg
УРСУЛА ФОН ДЕР ЛАЙЕН СНИМКА: РОЙТЕРС

Над 17 000 българи умират годишно

12-седмична широка обществена консултация за борба с рака започва Европейската комисия. Допитването ще оформи облика на европейския план за борба с рака - най-важната инициатива на новата ЕК в здравеопазването.

Шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен даде старт на консултацията на конференция в Брюксел, което събра граждани, пациенти с рак и хора, преживели болестта, за да споделят своите лични истории, както и заинтересовани страни - от политически лидери до здравни специалисти и неправителствени организации.

Да говори за

своята борба

с болестта,

бе поканен и

футболистът

Стилиян Петров

Рекордьорът по мачове за националния отбор на България бе диагностициран с левкемия през 2012 г. “Заедно може да насочим повече внимание към рака, да насърчим превенцията, откриването и лечението”, написа футболната легенда в инстаграм и пусна 4 снимки, на една от които е със семейството си.

Окончателният план за борба с рака на шефката на ЕК ще бъде представен преди края на годината. С него ще бъдат предложени действия на всеки възлов етап по отношение на болестта - мерки за профилактика, ранно откриване и диагностика, лечение и грижи, качество на живот.

“Всеки от нас има приятел, колега или роднина, който е преминал по този път. Всеки от нас е изпитвал едно и също чувство на тъга и безпомощност. Има обаче нещо, което можем да направим - както поотделно, така и заедно”, каза Урсула фон дер Лайен.

17 235 българи умират от рак годишно, сочат данни на Евростат за 2016 г.

Всяка година

3,5 млн. души

в ЕС получават

диагноза рак

Това е тежък здравословен проблем, който ще засегне пряко 40% от гражданите на съюза и има значително въздействие върху здравната система и икономиката.

“Борбата с рака е сфера, в която гражданите на ЕС очакват да предприемем решителни действия. За да осъществи своите амбиции, Европа трябва да се вслушва в гражданите си и да се грижи за благополучието им”, заяви комисарката по здравеопазването Стела Кириaкиду.

Междувременно СЗО предупреди, че случаите на рак ще се увеличат с 81% в държавите с нисък и среден доход до 2040 г. заради липсата на инвестиции за превенция и грижа, съобщи АФП.

Световната здравна организация очаква общият брой на раково болните в света да се увеличи с 60% до 2040 г.

Подчертава се, че тютюнопушенето е отговорно за 25% от смъртните случаи от злокачествени тумори. По-доброто лечение в развитите държави е довело до 20% спад на смъртността между 2000 и 2015 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане