В деня, в който БСП отказа властта, Радев свали нещо и призова някого (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8149838 www.24chasa.bg
Румен Радев свика специално журналисти във вторник на обяд, за да обяви, че снема доверието си от правителството. СНИМКА: Велислав Николов

На знаковата политическа дата 4 февруари, когато Първанов и Добрев върнаха мандата на държавния глава Петър Стоянов за съставяне на правителство

Румен Радев свика специално журналисти във вторник на обяд, за да обяви, че снема доверието си от правителството

Кои са вероятните причини за странния ход на президента

Румен Радев свали доверието към правителството - нещо, което никога не е имал към Бойко Борисов. Президентът призова някого “на борба за отстояване на правата” и обеща да е “редом” до него.

Дори за “Сега”, които обикновено споделят позицията на държавния глава, финалът на изненадващото му обръщение във вторник е един “неясен призив”.

Първи обаче го разбраха лидерът на БСП Корнелия Нинова и варненецът Костадин Костадинов, който преди седмица вместо перничани пробва доколко са здрави вратите на строителното министерство.

Останалите се питаха какво следва след подобно обръщение?

На журналистите, поканени в президентството, бе забранено да задават въпроси. На “24 часа” по принцип в тази институция отказват питания от доста време.

Ето как с по едно изречение анализаторите подредиха вероятните причини, провокирали Румен Радев да тръгне на война срещу Бойко Борисов на една историческа за БСП дата. На 4 февруари 1997 г. тогавашният лидер на червената партия Георги Първанов и Николай Добрев върнаха мандата за съставяне на правителство на президента Петър Стоянов.

- Притеснение от започналата проверка на главната прокуратура - това е версията на политолога Георги Харизанов, същата теза разви във фейсбук един от съучредителите на СДС Петко Симеонов.

- Желание да прави нова партия или да излезе по друг начин на партийния терен предполагат социолозите Васил Тончев и Анастас Стефанов, а политологът Огнян Минчев във фейсбук нарече обръщението “заявка за лидер на политическа алтернатива”.

- За руски натиск намеква Георги Харизанов, а Огнян Минчев акцентира върху “неговите връзки и обвързаности с позициите на Русия спрямо България”.

 Ето как “24 часа” проследи първата серия от размяна на тежки думи между Румен Радев и Бойко Борисов.

“Официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на гражданите и носи отговорност за кризата. Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация. На всичко това трябва да се сложи край”, каза Радев в Гербовата зала на “Дондуков” 2, където, за да го чуят, дойдоха вицепрезидентът Илияна Йотова и целият президентски екип. Видимо беше отсъствието на Десислава Радева - съпругата на президента, която е винаги до него, когато той предприема решителни стъпки.

“Не ни е избирал президентът Радев, изказването му е на разединител на нацията.Който копае гроб другиму, сам пада в него.” Така Бойко Борисов описа в Перник думите на президента, че сваля доверието от правителството. Според Борисов до 12 часа е имало мир между изпълнителната власт и президентската. Дори подписал в 11 часа искане на президента министри да участват в японски бизнес форум.

И днес социологическите агенции дават, че ГЕРБ е първа политическа сила. Сигурно е опасно да се атакува прокуратурата, затова се търси друг враг. Никога не съм казвал, че ще се кандидатирам за президент, напротив - обратното. Изкарвам си мандата и ще си се занимавам с партията. Радев иска да отклони атаката върху мен и правителството, защото е по-изгодно, вместо да обяснява какво е правил - защо днес избра да е моментът? “Балкански поток” и интерконектора с Гърция ще ги направят. Мисля, че и “Белене” ще направят - всичко това явно го дразни”, каза още Борисов.

Обръщението на Радев идва два дни след като шефът на кабинета му Калоян Методиев отново заговори за президентска партия две години преди края на мандата и една година преди парламентарните избори.

“Това е генералска битка. Тази битка между “добрия” и “лошия” генерал се случва”, коментира малко по-късно предшественикът на Радев на “Дондуков” 2 Росен Плевнелиев. През 2013 г. той също сне доверието си от правителството на Пламен Орешарски. (Виж по-долу.) “Ако нямаш кауза, имаш нужда от война”, обясни Плевнелиев.

“От 3 г. призовавам правителството да работи отговорно и ефективно в интерес на гражданите. Не го правя като политически опонент, а като държавен глава с мисъл и грижа за бъдещето на България. Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива”, каза обаче Радев в обръщението си.

И даде примери: липсата на воля за реформи и борба с корупцията, водната криза, боклука,опитът за реформа на валутния борд, лобистки интереси в законодателството, организирано настъпление срещу гражданските свободи. Делението било между порочната власт и хилядите почтени българи, затова било необходимо младите и просветените, възрастните, честните и отрудените да се обединят и да възродят отечеството. В борбата за отстояване на нашите права аз съм редом с вас, обърна се Радев неясно към кого.

Нямаме допирни точки в консултативните съвети по национална сигурност, на които нищо не се коментира. Той днес говори за водоснабдяването - нима кметът Владимиров не обясни, че повече от 70 г. неговата партия нищо не е правила? По никакви теми не сме работили заедно, че да се чувствам ощетен, отвърна му пък още Бойко Борисов. И отново подчерта, че Радев не дава доверието си, че да го сваля.

Какво означава?

Президент сваля доверието си от правителство:

Блокира назначения в армията и посолства

Като цяло това, че президентът е свалил доверието си от правителството, няма почти никакво практическо измерение. Единственото, за което Министерският съвет се нуждае от държавния глава, са назначенията в специалните служби, висшите длъжности в армията и рокадите на посланици. Мандатите на дипломатите обаче може да бъдат удължавани със заповед на външния министър. Засега по специалните служби не се очертават рокади. Единствено през 2021 г. изтича мандатът на началника на отбраната ген. Андрей Боцев.

Битките започнаха

още през 2017 г. -

F-16, посланиците,

избори, корупция

Още през 2017 г., преди Бойко Борисов да се завърне на власт, той и Румен Радев започнаха словесната престрелка помежду си. А за трите години комшулук на бул. “Дондуков” двамата успяха да се скарат даже за това кой има повече снимки с президента на САЩ Доналд Тръмп.

В предизборната кампания през 2017 г. изтекоха имейли от служебното правителство на Огнян Герджиков с инструкции към министрите как да разровят обществени поръчки на втория кабинет “Борисов”.

В последния ден на служебния кабинет пък бе заложен първият официален конфликт между Борисов като министър-председател и Румен Радев като президент. Тогава по настояване на Радев кабинетът “Герджиков” одобри като фаворит за новите изтребители шведските “Грипен”. Последва създаването на анкетна комисия в парламента и нова сделка, която завърши с покупката на F-16.

“Щом ГЕРБ искат битка с мен, ще я получат”, заяде се през есента на 2017 г. Радев с правителството по повод самолетните скандали.

Пак от самото начало на президентския мандат на Радев и третия премиерски на Борисов започна и престрелката на тема корупция. Държавният глава не хареса законопроекта на управляващите за антикорупционната комисия и открито застана на страната на БСП. Законопроектът обаче мина както го искаха от ГЕРБ, а в началото на 2018 г. Радев и Борисов си размениха реплики, в които замесиха и депутата и издател на вестници Делян Пеевски. “Решете си проблемите като големи момчета, не ме замесвайте”, обърна се той към двамата генерали на високи държавни позиции.

“Радев ни атакува вероломно”, констатира тогава Борисов по адрес на държавния глава.

Като цяло обаче 2018 г. бе най-спокойната заради българското европредседателство на ЕС, даже се размениха комплименти. В края ѝ обаче кабинет и президент влязоха пак в конфликт - кои да са новите посланици. Над половин година “Дондуков” 1 и 2 не можеха да се договорят, рокадите във всички посолства не са минали и досега. А по процедура дипломатическите назначения са една от сферите, в които президент и МС трябва да действат в синхрон. (Кои посланици хванаха последния влак преди войната - виж на 4-а стр.)

2019 г. изостри чувствително отношенията Борисов - Радев, като се стигна дори до обвинения от страна на премиера, че държавният глава иска военна диктатура. На няколко пъти двамата се атакуваха и заради намеса в изборите и участие в агитация.

Димитър Стоянов: Митко от

записа съм аз. SMS на Гешев

пратих с молба да се чуем

Предполагам, че Митко в записа, разпространен от прокуратурата, съм аз. Това обяви главният секретар на президента Димитър Стоянов пред bTV. Гласът на втория мъж е на президента, потвърди той. Не съм коментирал темата, не съм се чувал с ген. Стойков, президентът не ми е давал указания за скриване или неизпращане на документи, категоричен бе Стоянов.

Фактите са, че през 2014 г. офицерът за връзки с обществеността във ВВС напуска поради пенсиониране, временно на мястото е назначена г-жа Генчева, защото то два пъти е било обявявано и не се намерил подходящ щатен кандидат, обясни той. След нея по същия начин бил назначен друг човек, проверка от инспектората през 2015 г. не открила нарушение. Всички документи били пратени на КПКОНПИ, дори и излишни. “Искам да знам кой е този документ, който е бил скрит?”, попита главният секретар. “Митко” се споменавал, защото той изготвял и подписвал документи. А есемеса на главния прокурор Стоянов пратил в неделя, 26 януари, с молба да се чуят за изгонените руски дипломати. “После се опитах да се свържа с г-н Гешев по телефона. Това е напълно приемлива практика. Няма никакъв опит за привикване на главния прокурор”, отрече той. Оттук щяло да се действа институционно - “никога не сме падали на друго ниво”.

30 г. президентски войни:

Стоянов vs. Костов,

Първанов vs. Станишев,

Плевнелиев vs. Орешарски

Политическата традиция сочи, че подобен ход сваля доверието в институциите, но най-вече носи пасив на този, който атакува правителството

Президентските ни войни не са нещо непознато за политическата история в България, а традиция на близо 30 години. Атака като тази на Румен Радев

е правена и

всичките му

предшественици

- Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев.

30 август 1992 г. - президентът Желев свиква пресконференция в резиденция “Бояна” и остро критикува правителството на СДС, което се ръководи от Филип Димитров. Обвиненията са, че то е започнало война с медиите, синдикатите, църквата, президентската институция. Според анализатори т.нар. “Боянски ливади” предизвикват сваляне на Стефан Савов от председателското място в Народното събрание и разцепването на СДС. Филип Димитров иска вот на доверие и синьото правителство пада.

Избрано е правителството на Любен Беров, зад което стоят ДПС и лидерът на “Мултигруп” Илия Павлов. Желев на практика торпилира политическата сила, която го прави президент. След Беров идва на власт БСП с премиер Жан Виденов.

Април 2000 г. пък е белязан от сблъсък между Петър Стоянов и Иван Костов.

“Иване, кажи си,

те ще те разберат!”

С тази прословута фраза президентът Стоянов се обръща към Костов, като го подканва за откровени признания за грешките в прехода и проблемите с корупцията тогава. По-късно в интервюта Стоянов казва, че се е опитал да започне този дебат за проблемите в държавата твърде рано. Тази война свали част от доверието на СДС и шансовете му за втори президентски мандат.

По свое време Георги Първанов води дълга, но деликатна словесна битка със Сергей Станишев. Премиерът е протеже на червения президент, който полага лични усилия точно той да оглави БСП. Анализаторите казват, че през 2012 г. е била най-мощната битка между червените лобита кой да оглави партията. После Първанов и Станишев влизат в битка кой да заеме върха на БСП, която президентът губи. Днес той е нещо като почетен лидер на бутиковата АБВ, а Станишев - председател на европейски социалисти.

14 юни 2013 г. - Росен Пленелиев също свали доверието си от бившия министър-председател Пламен Орешарски и неговия кабинет. Първоначално апелира за 100 дни кредит на доверие към Орешарски и министрите му, но след избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС нещата ескалират. Държавният глава настоява, че изборът е направен набързо, а избраният няма репутация и авторитет да оглави една от най-важните служби в държавата. След над 360 дни - от най-дългите протести в историята ни, правителството пада.

Оставката на кабинета си Орешарски внася в деловодстото на парламента

навръх годишнината от

“нощта на белия автобус”,

в която окупираните депутати се опитаха да излязат с бял автобус през тълпата протестиращи.

Нинова литна за Брюксел

в деня на скандала

В деня на големия политически скандал, който гръмна с обявеното от президента снемане на доверието от правителството, соцлидерката Корнелия Нинова отлетя за Брюксел.

Визитата ѝ е готвена отдавна, разкриха от “Позитано” 20. Уговорени са срещи с еврокомисари, лидери на леви партии, лявата група в ЕП, европейските синдикати и работодатели, на които Нинова ще обсъди Зелената сделка, младежката безработица и др. Запитана дали на срещите ѝ в Брюксел ще е и президентът на ПЕС Сергей Станишев, тя отговори: “Сергей няма отношение към тази визита.”

Нинова обясни, че не е знаела предварително какво ще каже в обръщението си Радев, за последно се видели на заседанието на КСНС преди повече от 2 седмици.

Споделяме напълно мотивите на президента, това бяха мотивите и на вота ни, обясни лидерката на БСП. Според нея управляващите влизали от криза в криза, грижели се за собственото си оцеляване, но това се превръщало в агония за държавата. Тя призова всички, които искат промяна, да се обединят и да я поискат публично. Но уточни, че не предвижда бунтове.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане