Албания и Косово са с най-ниските минимални заплати в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/8153769 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Албания и Косово са с най-ниските минимални заплати в Европа, показват данни на албанския статистически институт, цитирани от информационния сайт Албениън дейли нюз.

В началото на 2020 г. минималната брутна заплата в Албания е била 213 евро, а по данни на института над 320 000 души, или близо една трета от работещите в страната, се осигуряват на минимална заплата, предава БТА.

Макар че минималната заплата в страната бе повишавана няколко пъти, тя си остава най-ниската в Европа, като се изключи Косово, където ниските доходи са една от причините за масова емиграция.

Европейската статистическа служба Евростат не отчита данни за Косово, но според официални данни в страната минималната заплата в момента е 130 евро за работници под 35 години и 170 евро за тези над 35 години. Минималната заплата в Косово не се е променила от 2011 г., докато цените са се повишили.

От другите страни в Западните Балкани /по данни на Евростат/ в Северна Македония минималната заплата е 282 евро, в Черна гора 331 евро, а най-високата минимална заплата в региона е в Сърбия - 343 евро.

Общо в страните от региона минималните заплати са много по-ниски от страните от Европейския съюз, отбелязва сайтът.