Гешев пише до Европа за забавената с 5 г. и 6 месеца екстрадиция на банкера Цветан Василев (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8154484 www.24chasa.bg
Главният прокурор Иван Гешев

От Сърбия няма отговор и на 2-те молби за връщането на обвинения в присвояване бивш собственик на КТБ

 “Русия пази банкера, който се укрива”, каза в Брюксел главният прокурор

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до ред европейски институции за това, че екстрадицията на банкера Цветан Василев от Сърбия безпрецедентно се бави вече 5 г. и половина.

От България има 2 молби до властите в Белград за връщането на мажоратирния собственик на фалиралата КТБ, но отговор по тях няма.

Гешев е уведомил за проблема Генералния секретариат на Съвета на Европа и Европейския комитет по престъпността. Изпратил е и писмо до Висшия съд в Белград, в което изразява недоумение от забавянето на решението за връщането на банкера.

Според Гешев делото за присвояване на пари от КТБ срещу Цветан Василев е “без аналог в историята на българското правораздаване, с огромно въздействие върху икономиката и финансовата стабилност на страната ни”. 

“Липсата на окончателно съдебно решение на Сърбия по този случай поставя под съмнение ефективното приложение на Европейската конвенция по отношение на задълженията за произнасянето на замолената държава в разумен срок”, пише в писмото на главния прокурор.

От изпращането на първата молба за екстрадиция са изтекли 5 г. и 6 месеца, а на допълнителната - 4 г. и 8 месеца.

В писмото се посочва още, че по отношение на процедурите за предаване на издирвани за престъпления с европейски заповеди за арест се прилагат срокове до 3 месеца. “Те са несравнимо по-кратки  спрямо конкретния случай”, съобщават от прокуратурата.

Писмото на Гешев е с копие до председателя на Европарламента Давид-Мария Сасоли и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В съобщение на прокуратурата се казва, че то е изпратено “с оглед бъдещата преценка на готовността на Сърбия като кандидат за членство в ЕС и прилагането на принципа за върховенство на закона в съдебните процедури”.

В писмото на Гешев до властите в Белград се посочва още, че

молбите на

България от

2014 г. за

екстрадицията

на Василев

продължават

да са валидни

Отбелязва се, че до момента “своевременно е била изпращана и всяка искана  допълнителна информация” по случая.

БНР съобщи, че след среща с български евродепутати в Брюксел вчера Гешев заявил: “Русия пази банкера Цветан Василев”.

За проблема с екстрадицията на издирвания подсъдим са уведомени и в Европарламента. “Има индикации, че Сърбия не изпълнява международни споразумения”, каза Гешев след срещата с българските евродепутати. На въпрос ще разследва ли Делян Пеевски, “ако се окаже, че той е високопоставеното лице за САЩ, което няма да бъде допускано в страната” (в този час името на съдия Миталов още не бе съобщено - б. р.), отговори: “Ще разследваме всеки, за когото има доказателства за престъпление. Не се притесняваме да разследваме депутат, министър, виждате, че и олигарси има в ареста”. И добави: “В делото КТБ аз съм видял този, за когото има доказателства”.

Делото за фалита на КТБ се гледа в специализирания съд в София и тази седмица. Показания дава основният свидетел на обвинението Бисер Лазов. След като дни наред той отговаряше на въпроси на прокуратурата и съда,

сега е под

“кръстосан

разпит” от страна

на адвокатите

Заради мълчанието на Сърбия по искането за екстрадиция, Цветан Василев е даден на съд задочно. Подсъдими са още 17 души. Гешев бе наблюдаващ прокурор по делото. Запитан вчера дали обвързва случая “Цветан Василев” с преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС, главният прокурор каза: “Аз не съм дипломат и не съм политик. Уведомявам за един юридически проблем. Политическите изводи ще си ги направят политици, дипломати, хората, от които зависи това”. Пред журналисти в Брюксел Гешев заяви, че се разпространяват “фалшиви новини” по адрес на прокуратурата.

Гешев е имал среща с Франс Тимерманс, изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия (ЕК). Целта е Тимерманс да бъде запознат с действията на българската прокуратура срещу корупцията и организираната престъпност.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

"От вчера депутатите са с по-високи заплати. И това не е първоаприлска шега. Това е самата истина", написа във Фейсбук гневно Слави Трифонов и допълни: В тази извънредна ситуация, в тази трудна за всички българи ситуация, в която много хора губят работата си, парите си, а някои и живота си, българските депутати вече взимат повече пари

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание