Менда Стоянова: Българският гражданин няма да усети с джоба си промените във Валутния закон

https://www.24chasa.bg/novini/article/8155896 www.24chasa.bg
Менда Стоянова

С промените в закона за българския гражданин нищо няма да се промени. Курсът лев – евро е този, който имаме в момента. Такъв ще бъде при влизането ни в механизма, такъв ще бъде и при целия ни престой в механизма, такъв ще бъда и като приемем еврото. Българският гражданин няма да усети с джоба си това, което гласувахме като промяна, каза Менда Стоянова след като днес в пленарна зала депутатите приеха окончателно промените във Валутия закон.

Очаквах, че БСП ще защити позицията си, но явно са преценили, че не е силна и не могат да я защитят, така коментира Менда Стоянова бързото приемане на промените.

Тяхната мантра беше, че това е предложение внесено на тъмно, с цел да влезе тихомълком, каза още Стоянова. Тя обърна внимание, че нищо не е стояло натъмно и информацията дълго е била публична в интернет, а медиите изкъсо са следели промените в закона.

Имаше камери на комисия, имаше неправителствени организации, дебат по темата. Днес в зала го гледаме официално, няма отпор и то стана факт, каза Менда Стоянова.

С решението на НС дадохме гаранция, че друг курс освен този няма да има. Решението, което депутатите приеха миналата седмица е със силата на закон и няма как да бъде заобиколено. С допълнителното решение на НС казваме, че разговор за присъединяванеъто към еврозоната може да се води, но Министърът на финансите и управителят на БНБ имат мандат от НС какво трябва да договорят и какво могат да подпишат, обясни тя.

Минимумът, за който трябва да престоим в чакалнята за еврото е 2 г, а от там нататък решението за приемането на общата за ЕС валута ще е в ръцете на българските управляващи.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

От вчера заплатите на народните представители са вече по 4248 лева, което е с 375 лева повече от сумата, която получаваха през предходните три месеца, изчисли сайта "Офнюз". Разбира се в случая говорим само за основната заплата без разнообразните финансови бонуси за представителите ни в Народното събрание

Президентът на Филипините Родриго Дутерте нареди на полицията да застрелва всеки жител, който причини "проблем", докато са в сила правилата, наложени с въвеждането на карантина заради коронавируса. "Ако възникне проблем или ситуацията се усложни дотолкова, че хора се бият до бой и животът ви е застрашен, застреляйте ги" - каза той

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното