Пловдивски лекари спасиха бременна с пневмония и сепсис

https://www.24chasa.bg/novini/article/8157002 www.24chasa.bg
Медиците позират с щастливата майка.

Лекарите от пловдивска болница спасиха бременна в шестия месец  и бебето й, информираха от здравното заведение.

32-годишната Зорница получава задух и посещава Спешно отделение на лечебното заведение с данни за остра вирусна инфекция. Спешните медици я консултират с д-р Спас Патишанов, началник на АГ отделението в болницата.

След извършване на изследвания лекарите установяват, че тя е развила бактериална пневмония, която застрашава както нейния, така и живота на бебето й. Тя веднага е преведена в реанимация, където цели 23 дни екипът се бори за живота й, както и за този на неродения й син, съобщи "Марица".

„Пациентката дойде при нас по спешност с тежка дихателна недостатъчност, с клинични и параклинични изяви на сепсис. Приехме я в септичен шок, което наложи включването й на белодробна вентилация и като цяло провеждане на сериозно интензивно лечение. Състоянието й изискваше ежедневно наблюдение на плода от АГ специалистите, кардиолозите ни също извършваха ежедневен мониторинг.

Колаборацията между всички отделения беше на най-високото възможно ниво, включително направихме консултация и с  проф. Чавдар Стефанов. Зорница бе във вече стабилно състояние на 17,18 ден от интензивното й лечение, но лежа в реанимация още седмица“, коментира д-р Ангел Балинов.

След преведените реанимационни действия пациентката е преведена за наблюдение за още месец в АГ отделението на болницата, където д-р Патишанов и екипът му следят нейното състояние и това на бебето ежечасно.

„След проследяване на бременността до термин се взе решение за раждане чрез цезарово сечение предвид едрия плод и избягване на контакт с грипните вируси. Радвам се, че при Зорница и бебето й всичко се разви по най-благоприятния възможен начин и днес държи в ръцете си най-голямото щастие“, коментира д-р Патишанов.

На 23-ти януари 2020 г. се ражда сина на Зорница- Константин с мерки от 3,750 кг. и 51 см. Те са изписани от лечебното заведение на 28-ми януари. „Цялото ми семейство отправя истински благодарности към екипите на отделение по „Анестезиология и интензивно лечение“ и отделение по „Акушерство и гинекология", заяви Зорница.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Красимир Минев явно не се плаши от солидната глоба от 5000 лв., която държавата налага на разхождащите се в централните части на столицата, видя "България Днес". Спортният журналист бе забелязан в близост до булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий", където рискът от струпване на повече хора е особено голям

Защитникът на "Левски" Холмар Ейолфсон е пърият участник в новата рубрика на клуба. Исландецът "отвори" дома си за феновете на "сините" чрез видео, което сам направи. Той показа къщата в родината си и своете семейство. Оказа се, че фамилията скоро се е нанесла там и тя не е довършена. Затова се оказа

Не се презапасявайте с храна, казва звездата от "Хелс Китчън" Кой е той: Шеф Никола Симеонов е роден в София. Той е една от звездите от втори сезон на "Хелс Китчън", финалист в състезанието, работил в ресторант на Гордън Рамзи в Лондон и ресторанти със звезди "Мишлен". Как се справя бизнесът с извънредното положение и защо шеф Симеонов реши да