Бизнесът: Против сме спасяването на “ТЕЦ Марица Изток 2” с решение на парламентa (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8159147 www.24chasa.bg
КИРИЛ ДОМУСЧИЕВ

Ще струва 150 млн. лв. на всички

Бизнес организациите възразяват категорично срещу “спасяването” на “ТЕЦ Марица Изток 2” със заповед на министъра на енергетиката или с решение на Народното събрание. Това се казва в писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), подписано от председателя на организацията Кирил Домусчиев. То е изпратено до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Бизнесът определя тези практики като непазарни и от времето преди 1989 г., които ще забавят икономическия растеж на България.

Преди дни парламентът реши до края на февруари правителството да предприеме мерки за увеличаване на капитала на Българския енергиен холдинг, за да се гарантира финансовото оздравяване на “ТЕЦ Марица Изток 2”, както и да се осигури работа на централата.

Според работодателите

държавната тец ще работи

на непазарна цена

и това ще струва на фонд “Сигурност на електроенергийната система” над 150 млн. лева, а сумата ще се плати от потребителите през таксата “Задължение към обществото”. Това ще повиши цената на електроенергията.

Получавайки пари наготово, “ТЕЦ Марица Изток 2” нямало да оптимизира разходите си, работейки в същото време с 50% от капацитета си. За тази неефективност на държавната тец плащат всички потребители в България, пишат от асоциацията.

Допълват, че “ТЕЦ Марица Изток 2” намалява производството и увеличава загубите си - към септември 2019 г. са 173 млн. лв., с което допринася за високата цена на тока. Като краен резултат България щяла да има най-високата цена на тока за бизнеса в Европа.

Работодателите заявяват, че искат “ТЕЦ Марица Изток 2” да работи максимално дълго, но това да стане чрез механизъм за капацитет и при търгове, гарантиращи сигурността на електроенергийната система. От бизнеса настояват всички непозволени държавни помощи да бъдат прекратени.

“Търпението ни се изчерпва и ще бъдем принудени да сезираме ЕК за тези практики, които са против интересите на България”, казват работодателите.

Председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов заяви, че работодателите са прави да изразяват мнението си, когато са засегнати икономическите им интересите.

“Повечето от изразените от тях позиции засягат изпълнителната власт и

разрешаването им трябва

да се търси в диалог

Ако искат “ТЕЦ Марица Изток 2” да не ползва държавна помощ, знаем, че има други централи, които ползват”, допълни Николов.

От Министерството на енергетиката заявиха, че със заповед на министъра се налага на “ТЕЦ Марица Изток 2” да предоставя допълнителни количества електроенергия за регулирания пазар. Тя е на база писмо от директора на НЕК за очакван недостиг. Заповедта не е свързана със “спасяване” на “ТЕЦ Марица Изток 2” или което и да било друго дружество от системата на енергетиката, допълват от министерството.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане