Панов нападна спецсъдиите. Гешев: Тъжно е да не ги познава поне по име (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/8159162 www.24chasa.bg
Съдийската колегия се събра на извънредно заседание в четвъртък, за да реши какво да прави, след като държавният секретар на САЩ съобщи за Андон Миталов.

Главният прокурор: Благодарение

и на тяхната работа предстои

отпадане на мониторинга

Съдийската колегия и шефът на ВКС

искат от САЩ, Иван Гешев и Инспектората

повече информация за Андон Миталов

Новината, че председателят на 10-и състав в специализирания съд Андон Миталов е първият българин, на когото САЩ удрят черен печат заради корупция, шокира съдебната власт.

В отговор тя поиска повече информация от главния прокурор, антикорупционната комисия и Инспектората към ВСС.

Съдията пък излезе в болничен, който не е ясно докога ще продължи.

Заради разкритието представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев и двама негови колеги свикаха извънредно заседание на съдийската колегия.

Шефът на ВКС Лозан Панов призна преди заседанието ѝ, че за първи път в сряда чул името на съдия Миталов. “Много тъжно е председател на съда да не познава поне по име съдиите. Не ги познава може би защото е ангажиран с международни участия”, каза по-късно главният прокурор Иван Гешев.

“Българската

прокуратура

никога не е

коментирала

българския съд

за разлика от някои изолирани представители на съда, които не спират да коментират прокуратурата. Но зад тези атаки съм сигурен, че стоят нездрави политически интереси”, добави Гешев.

Той допълни, че уважава специализирания и апелативния специализиран съд, защото “благодарение и на тяхната работа предстои отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка”.

“Тези хора работят в изключително тежки условия, поемат рискове и не се прибират вкъщи. Единственото, което мога да кажа, е респект и уважение към двата съда. Във всяка структура има черни овце, въпросът е да се решават проблемите”, добави главният прокурор.

Извънредното заседание на съдийската колегия започна в 11,30 ч и продължи десетина минути. Единодушно с 10 гласа “за” кадровиците решиха да поискат от Държавния департамент чрез външното министерство повече информация за съдия Миталов. Те отправиха и питане до главния прокурор, антикорупционната комисия и Инспектората към ВСС дали срещу магистрата е имало проверки и сигнали.

“Засега разполагаме само с изявлението на държавния секретар на САЩ”, съобщи Боян Магдалинчев.

Докато нямало повече информация, съдията щял да остане в съдебната система. “На този етап

няма причина

той да не

изпълнява

функциите си

като

магистрат”,

обясни Магдалинчев.

Миталов нямало да бъде изслушван от съдебния съвет, докато кадровият орган не получи сведения от всички институции.

“Може да го поканим, но трябва да имаме някаква начална информация, за да предприемем конкретни действия. В изявленията на държавния секретар се съдържат доста силни твърдения за участие в сериозна корупция”, добави Магдалинчев.

Повече информация поиска и шефът на ВКС Лозан Панов. В сряда вечерта той пратил писма до главния прокурор, антикорупционната коми сия и Инспектората към ВСС.

“В изявлението на Държавния департамент се сочи сериозна корупция, което несъмнено означава данни за престъпление. Корупцията се разследва от прокуратурата и вярвам, че скоро ще получим отговор образувано ли е досъдебно производство и на какво основание”, коментира Панов.

“Преди три месеца сигнализирахме Инспектората. Тогава председателят на ВКС не попита нищо. Интересно защо.

Много странно

е как

председател

на ВКС може

да се

разграничи от

собствените си

съдии

и от съда. Това е все едно аз да се разгранича от някоя окръжна прокуратура, например Русе или Силистра. Освен че е смешно, е и тъжно”, коментира Гешев.

Той не знаел как това кореспондирало с претендираните от някои среди, към които гравитирал Панов, ценности като демокрация, независимост на съда и върховенство на закона. “Но това са отговори, които трябва да даде г-н Панов”, смята главният прокурор.

От Инспектората на ВСС пък съобщиха, че те не са проверявали съдия Миталов за почтеност и конфликт на интереси и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Той попадна в полезрението на инспектората в началото на ноември м. г. по сигнал на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Причината

- съдията пусна

разследвания за

шпионаж в полза

на Русия председател на дружество “Русофили” Николай Малинов да пътува до Москва, за да получи орден от Путин. (Интервю с Малинов - виж долу.)

Това станало в разрез със закона, защото Малинов не поискал разрешение първо от наблюдаващия прокурор, а направо от съда.

В четвъртък от Инспектората съобщиха, че не са образували проверка, защото не открили нарушения на Закона за съдебната власт.

Институцията не можела да се произнася за правилността на съдебните актове. “Доколкото не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото, е прието, че няма основание за образуване на проверка”, казаха от инспектората.

Шефът на ВКС Лозан Панов пък не пропусна да отбележи, че може би е назрял моментът да се дискутира самото създаване на специализираните съдилища, както и начините, по които били попълнени съставите.

“Това е тежък

удар срещу нас”, призна шефката на спецсъда Мариета Райкова. Тя научила от медиите за решението на Държавния департамент да не допуска в САЩ Миталов, жена му и дъщеря му. Той не я потърсил.

“Българската прокуратура ще направи всичко, което е от нейната компетентност. Работим изключително добре по всички направления”, заключи Иван Гешев.

Николай Малинов, председател на “Русофили”:

Русия раздава ордени,

Америка - правосъдие

Никой освен българския съд

не може да каже дали някой

в България е корумпиран

КИРИЛ БОРИСОВ

- Г-н Малинов, подозирате ли българска следа в обявяването на съдията Миталов за корумпиран от Държавния департамент на САЩ?

- Не мога да разсъждавам по този въпрос, защото нито знам по какви канали Америка се е сдобила с тази информация, нито дали те са достоверни. Само показването на факти ще разкрие евентуална българска следа. Никой освен българския съд не може да каже дали някой в България е корумпиран, или не. Като кажеш “А”, трябва да кажеш и “Б” и веднага трябва да обясниш на какво основание посочваш човека като корумпиран и защо го връзваш със случая “Малинов” и награждаването му с орден.

- Всички предполагат, че е заради решението му да ви разреши да пътувате до Русия. Защо не се казва в прав текст?

- Предполагали…“зловредно влияние”… корупция… Да извадят фактите и да ги дадат на българската прокуратура, която да прецени дали тези факти са за съда. Нито Помпейо, нито Путин могат да раздават правосъдие по този начин. Русия раздава ордени на хората, които развиват българо-руските отношения, а Америка раздава правосъдие вместо българския съд.

- Познавате ли съдия Андон Миталов?

- Не го познавам. Нямам допир до процедурата - тя е между прокуратурата и съда. Не познавам и другия съдия, който миналата седмица ми отказа да пътувам до Русия. Въпреки че показахме покани от руския патриарх, от мой партньор от Индия - милиардер, от ръководството на “Монд дипломатик” - издание с многомилионен тираж, както и от председателя на славянски комитет в Сърбия. Аргументът беше, че тези покани са незначителни и мога да се укрия. Ако исках да се укрия, защо не го направих още първия път? Паричната гаранция от 50 хил. лв. е достатъчно сериозна, за да се прилага и другата - забрана за напускане на страната. Моето поведение показва, че тя е излишна. Върнах се от Русия, въпреки че медиите писаха, че съм избягал. И с решението си да ме пусне да пътувам съдията показа, че е бил прав.

Борисов: С Гешев

сме се разбрали

за рамката, научавам

какво е свършено

заедно с медиите

“Стози главен прокурор работим по друг начин. С предишния Сотир Цацаров се съвещавахме всяка сряда, координирахме службите и усилията. Сега сме се разбрали с Иван Гешев за рамката - борбата с корупцията и контрабандата, битовата престъпност, телефонните измами. И аз съм му привел службите и действат. Аз научавам какво е свършено, когато научавате и вие.”

Този коментар за работата на прокуратурата с новия главен прокурор направи в четвъртък пред журналисти премиерът Бойко Борисов. Той бе попитан дали може да помогне с лични контакти в Обединените арабски емирства за по-бърза екстрадиция на Васил Божков, както и за писмата срещу Сърбия, които Гешев разпрати до евроинституциите заради Цветан Василев.

Когато има разследвания и дела, не се бъркам, отговори Борисов.

“Ние, правителството, сме единствената институция, която не се месим на независимата съдебна власт. Не искам да коментирам тази тема. България само беше хвалена на срещите в Брюксел за борбата с корупцията и контрабандата, за заловените наркотици”, допълни още Борисов.

Премиерът не бил учуден от санкциите, които Държавният департамент наложи на съдията Андон Миталов и неговото семейство в сряда.

“Когато бях главен секретар на МВР, тогавашният главен прокурор и вътрешният министър нямаха визи за САЩ. Кой го учудват действията на Държавния департамент”, коментира още той.

В периода 2001-2005 г., когато Борисов бе главен секретар на МВР, вътрешен министър бе покойният вече юрист Георги Петканов, а главен прокурор - Никола Филчев.

Управляващите: Това е сигнал

към всички магистрати - ВСС,

Панов, сдружения на юристите

Само от ДПС не пожелаха да коментират.

Чакахме да гръмне

черешовото топче, а то било

тръбата на Боримечката,

реагира пък БСП

МИТЬО МАРИНОВ

Сигнал от партньори към Висшия съдебен съвет и прокуратурата - така определиха управляващите санкцията на Вашингтон за съдията Андон Миталов заради корупция.

САЩ са наши партньори и, както се вижда, правителството и премиерът работят на един фронт с всичките ни партньори - САЩ, ЕС, Русия и Турция. Трябва да обърнем внимание, но по-важното, трябва да му обърнат внимание тези, които касае сигналът, коментира депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

От кулоарите в НС той призова в търсенето на решение на проблема да се включат съдии, неправителствени организации на юристи, председателят на ВКС Лозан Панов, ВСС, както и всички, които имат отношение към съдебната система.

Валери Сименов пък поиска и прокуратурата да се намеси в случая с Миталов. Има основание за такова ограничение и има основание Висшият съдебен съвет, а защо не и прокуратурата да се занимае с този човек и да се намери отговор на въпроса “Защо, след като има човек с обвинение за шпионаж, е пускан да получи една от най-високите награди на Съветския съюз?”, каза бившият вицепремиер.

Той съзря и възможност тази забрана да е разчистване на сметки между суперсилите. Нормално е да се извършва и в България, предположи Симеонов.

От левицата коментираха казуса с цитат от “Под игото”. Когато се залага черешовото топче, въстаниците предупреждават, че ще има страшен гръм - да не се уплашат хората от селото. Но когато топчето гръмнало, Вазовото описание е: “Някой на шега, а други наистина казаха, че са си помислили, че ще умрат, но от нецензурната тръба на Боримечката.” Така Таско Ерменков описа големите очаквания и скромния според БСП резултат с името на Миталов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане