САЩ: Има достоверна информация, че Миталов е участвал в сериозна корупция

https://www.24chasa.bg/novini/article/8160471 www.24chasa.bg
Андон Миталов СНИМКА: "България днес"

Държавният секретар (Майкъл Помпейо) има достоверна информация, че Андон Миталов е участвал, директно или индиректно, в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания наказателен съд. Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България. Това разкриват от Държавния департамент на САЩ относно първата публично наложена забрана за влизане в страната на българския гражданин заради корупция.

Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г., по който бе наложена забраната, не дава конкретна дефиниция на „сериозна корупция, посочват още от Бюрото по международни въпроси в областта на наркотиците и правоприлагането. "По принцип ние разглеждаме характера на корупционните действия, включително и техния евентуален ефект върху националните интереси на САЩ", допълват оттам.

От Държавния департамент не цитират конкретни доказателства срещу Миталов, нито отговарят директно на въпроса дали публичното оповестяване на забраната за влизане в САЩ има връзка с председателя на "Русофили" Николай Малинов, предава offnews.bg.

Забраната е наложена поради убеждението, че "корупцията нанася съществени вреди върху икономиката, обществото и сигурността на дадена страна, може да улесни организираната престъпност и да отслаби общественото доверие във върховенството на закона и в управлението. Това има пряко отражение върху националната сигурност на Съединените щати, техните икономически и външнополитически интереси и, убедени сме, тези на партньорските на САЩ страни."

Невинаги забраната Раздел 7031(c) за влизане в страната се оповестява публично.Такива решения се вземат въз основа на събрана информация, но понякога остават конфиденциални и не се съобщават.