Министър Маринов: Непрекъснато получаваме сигнали за Васил Божков

https://www.24chasa.bg/novini/article/8160904 www.24chasa.bg
Младен Маринов СНИМКА: Архив

Непрекъснато получаваме сигнали за Васил Божков. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов в кулоарите на парламента. 

Той отказа да разкрие за какво точно са сигналите, които се получават на телефоните в МВР за Васил Божков. Получаваме различни сигнали, от всякакво естество - и свързани със случая, и не толкова и всички се проверяват, обясни той.

Запитан дали МВР има вина, че Васил Божков е напуснал страната, министърът отговори: Не виждам вина, тъй като към момента, в който той е напуснал страната, не е бил обявен за национално издирване. Всеки гражданин може да се движи, когато няма забранителна заповед.

На въпрос дали МВР прави вътрешни проверки за къртици, защото, когато някой трябва да бъде арестуван, той изчезва, министърът обяви: Това правим постоянно. В повечето случаи се оказва, че няма теч на информация, а там, където се оказва, че има такъв, се предприемат съответните мерки. Но не винаги действията на лицата, които се задържат, са свързани с теч на информация, допълни той.

МВР бди за провокатори на протестите срещу властта, стана ясно от думите на вътрешния министър в момент, в който пред Народното събрание се провеждаше протест.

Всеки е свободен да участва в протест и ние спазваме това право, затова сме бдителни да не се появят провокатори. Винаги сме внимателни при такива протести за наличието на провокатори, които биха нарушили обществения ред с действията си, каза министърът. И обясни, че протестът пред НС е заявен официално пред Столична община от партия "Възраждане". Това е официалният организатор и той наси отговорност за опазването на обществения ред, обясни Маринов.

Той призова организаторите да протестират, но да спазват правата на останалите граждани.

МВР се стреми максимално да не се стига до прилагане на сила и помощни средства, категоричен бе министърът. И обясни, че първите линии полицаи са от групата за диалог и антиконфликт, което било сигнал за протестиращите, че са там да осигурят тяхното конституционно право на протест. Но, когато се излезе от рамките на закона и започне да се нарушава обществения ред, останалите граждани очакват от нас да се намесим и да го възстановим, за да функционира нормално градът, допълни Маринов и отново повтори, че организаторът носи отговорност за поведението на всички присъстващи на протеста.

Когато се съберат много хора на едно място и не са обединени от конкретна идея, винаги има място за провокация, коментира още министърът.

Министърът отказа да коментира акцията на "Калотина" с обяснението, че ще има брифинг на прокуратурата.

Прокуратурата противодейства активно на корупцията. Със заповеди на главния прокурор и на вътрешния министър била създадена организация за ефективно взаимодействие, включително по линия на битовата престъпност.

В момента тече такава и в Бургас, предстои задържане на лица за различни престъпления, динамиката е изключително висока, обясни Маринов.

19 лица са задържани към момента, прокуратурата и МВР работят с тях. Те са свързани с кражби, укриване на крадени вещи, наркотици, допълни Маринов.