"168 часа": Дубай никога не ни е връщал издирвани. Там намери убежище и Таки

https://www.24chasa.bg/novini/article/8161358 www.24chasa.bg

Никога досега Обединените арабски емирства не са ни връщали издирвани престъпници, показа проверка на "168 часа". Въпреки че към властите там са изпращани искания за екстрадиции, те така и не са били уважени от тяхна страна.

Затова съдбата на арестувания там бизнесмен Васил Божков засега остава неясна.

"Ние сме изпратили абсолютно всички документи, които се изискваха от нас в точно определените срокове - обясниха пред вестника от прокуратурата. - Те бяха преведени на арабски език. Искането трябваше да бъде придружено с копие на личните документи на издирвания, приложимия закон на искащата страна и копие на разследването за обвиняемия или съдебното решение. Сега всичко зависи от тях."

Процедурата пък изисквала искането да се разглежда на две инстанции. Първата от тях била наказателният

съд на

Абу Даби

Според запознати решението можело да бъде обжалвано пред Апелативния съд, който се произнасял окончателно.

Има няколко причини екстрадицията да бъде отказана. Една от тях например е, ако чужденецът е бил или може да бъде обект на изтезания, нехуманно и унизително отношение или жестоко наказание в страната, която го търси, и няма достатъчно гаранция от нейните власти, че това може и да не се случи.

Отказ е възможен и ако искането е за престъпление по политически подбуди, при нарушаване на военната повинност или ако целта е преследване или наказание заради раса, религия, националност и политически възгледи.

Според бившия генерален консул на България в Дубай Милен Керемедчиев в момента Васил Божков по-скоро бил задържан, а не арестуван. Това означавало, че властите в ОАЕ са отнели международния му паспорт и той ще трябва да пребивава на определен адрес, докато изчака решението на съда.

Голяма обаче била вероятността бизнесменът да получи

резидентска

виза,

която се давала на хора, които са придобили собственост за повече от 280 хил. щатски долара.

Как може да прибере в Дубай и близките си, какво се случва с Таки там, както и кои други милионери, преследвани в страните си, са намерили пристан в Емирствата, четете в сайта на "168 часа", тук.