Институт “Пю”: 73% от българите одобряват Русия, 62% - Путин

https://www.24chasa.bg/novini/article/8165598 www.24chasa.bg

Те са в контраст с останалия свят, показва проучване на американският изследователски център

73% от българите се отнасят положително към Русия, а 62% имат доверие в Путин.

Това показва проучване на американския изследователски център “Пю”, проведено през 2019 г.

Резултатите са фрапиращи, още повече че са в контраст с почти целия останал свят. Проучванията на “Пю” не целят пълна изчерпателност, те подбират определен брой страни от всеки регион, които са представителни за него като цялост. В посоченото изследване са обхванати 33 държави. Положителните оценки в България идват основно от хората над 50 г., подчертават от изследователския център.

От региона на Централна и Източна Европа най-много до българите се приближават словаците. 60% от тях се отнасят положително към Русия и 49% към Путин. На противоположния полюс са литовците и украинците. Само 29% от литовците и 32% от украинците се доверяват на Русия. Одобрението сред поляците е 33%, сред чехите - 34%, и сред унгарците - 35%.

Най-малко понасят Путин хората в Полша - едва 15%, следвани от литовците - 26%, и унгарците - 28%.

В Западна Европа отношението към Русия и нейния лидер определено е хладно. Най-скептични са шведите - само 12% от тях имат доверие в световната сила, а 17% - в човека, който я управлява. По-умерени са гражданите на Италия, Германия и Франция. Там съответно положителните чувства към руската мечка се измерват с 43, 35 и 33%, а симпатии към Путин изразяват 38, 36 и 28% от анкетираните. Феновете на руския лидер в САЩ са 20%, а на страната му - 18%. Това е най-високото американско неодобрение от десетилетие насам, твърди институтът.

След българите филипинците (61%) и гърците (52%) са тези, които изпитват топли чувства към човека, който от повече от 20 години неизменно е начело на най-голямата държава в света.