7 от задържаните на "Калотина" остават в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/8166935 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Началникът на митническия пункт "Калотина" и четиримата шефове на смени остават в ареста. Това реши късно снощи Специализираният наказателен съд след над 5-часово заседание. С постоянна мярка "задържане под стража" остават и двама митнически инспектори, предава dir.bg.

Съдия Пламен Панайотов прие, че на този етап прокуратурата и разследващите са събрали достатъчно доказателства, че през пункта се е преминавало чрез даване на подкупи. В мотивите си съдията дори цитира свидетелски показания, в които шофьори на камиони казват, че още с влизането на пункта давали по едно евро за кафе и оттам на всяко следващо гише се знаело, че се дават пари, иначе не се минава.

Документите за превоз на дрехи например се обработвали без проверка срещу 20 евро, защото имало риск да са имитация на известни марки. Според съда, ако са на свобода, и седмината обвиняеми могат да попречат на събирането на доказателства и да повлияят на свидетели, тъй като част от показанията са на техни подчинени.

Всъщност трансмисията между трасето и началниците така или иначе не е установена. Тепърва трябва да се установява, а само нейното установяване може да доведе до признаването на тези хора за виновни в крайна сметка, коментира пред БНТ адвокат Людмил Рангелов.

Прокурорът Калин Стоилов обясни, че обоснованото предположение срещу обвиняемите се базира на свидетелски показания, писмени материали и иззети веществени доказателства. По делото са събрани 21 тома доказателства.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чайче успокоява бизнесмена Росен Чолов-Чолата, което той пийва в компанията на яки другари. В тази обстановка изловиха оправдания за сводничество бизнесмен топпапараците на "България Днес". Разпознали бившата половинка на манекенката и невръстна майка Ирена Милянкова, гости на заведението умуваха дали "приятелите" на Чолата не са просто охраната

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога