Вода “потече” с 3000 бутилки от софийско към пернишко училище по идея на Петър от II клас

https://www.24chasa.bg/novini/article/8167705 www.24chasa.bg
Второкласникът Петър Газдов СНИМКА: Йордан Симеонов

Съучениците му за отрицателно време събрали 800 лв. за доброто дело. В Перник ги посрещнали с кукерски носии

Как един малък мъж може да направи голямо добро. И да увлече след себе си много други.

Това показа второкласникът от столичното 119-о училище Петър Газдов.

От ноември миналата година Перник е на воден режим, а Петър научил за проблема от новините. И помолил родителите си да му помогнат да организира в училище дарителска акция. На следващия ден в час по “Социално предприемачество” , в който обичайно учениците споделят и дискутират своите интереси, второкласникът повдигнал въпроса за липсата на вода и как могат да съдействат.

Резултатът е, че 2-и А клас на 119-о училище “Акад. Михаил Арнаудов” успя за кратко време да събере 800 лв. и да прати на бедстващо училище в Перник 3000 бутилки.

Като това е само

началото,

защото кампанията, кръстена от децата “Вода за моите връстници в Перник”, продължава след принудително прекъсване заради грипната ваканция в столицата.

Естествено, за да стане доброто дело, децата са получили помощ както от класната си Емилия Паламаркова, така и от директора на 119-о училище Диян Стаматов. Още повече че тази гимназия има дълга практика в благотворителните инициативи и постоянно се организира зад каузи.

“Страшно ме зарадва,

разбрах, че

наистина са деца

на XXI в.,

отворени и

подкрепящи”,

разказва класната на 2-и А Паламаркова.

Всичко обаче започва от Петър Газдов. Самото момче съвсем бегло и скромно, сякаш със срам споменава за идеята си. И оставя съучениците си всъщност да разказват много повече от него.

“На нас, ако ни се случи да сме без вода, няма да ни бъде приятно и решихме да им помогнем, защото те са колкото нас и знаем колко им е трудно да живеят без вода”, разказва вместо момчето съученичката му Стелияна.

Децата решили да превърнат много голяма бутилка от вода в кутия за дарения, като я нарисували красиво и я поставили в главното фоайе на училището. Още при слагането ѝ там

група

дванадесето-

класници

помогнали,

като пуснали

по лев-два

11-о ОУ “Елин Пелин” в Перник, което получи закупената от столичните второкласници вода, пък избрали случайно. Транспортна фирма безплатно закарала децата и водата до Перник, като за трите хиляди бутилки бил нужен отделен бус.

Софиянчетата били посрещнати от своите връстници с питка със сол и чубрица, пременени в костюми на кукери и народни носии.

“Подариха ни картички, почерпиха ни, беше много забавно. На мен много приятно ми стана. Аз изобщо не очаквах такова посрещане”, споделя второкласничката Капка.

В 11-о ОУ ,,Елин Пелин” в момента имат хидрофор, който им осигурява вода само до 13 ч през деня. Въпреки ситуацията, в която се намират, от школото любезно почерпили възпитаниците на 119-о СУ с вода от диспенсъри.

Акцията не е минала и без помощта на наученото в час, убедена е класната на 2-и А. Сравнително новият предмет “Социално предприемачество” дава възможност на малките ученици да дискутират по въпроси, които са им интересни, да се запознаят с голяма част от съществуващите професии, както и с личности, от чийто опит да научат много.

“Зная, че

да бъдеш

предприемчив и

инициативен, за

учениците

означава да се

развиваш в

много области,

да правиш

добрини,

изобщо да променяш обществото и това се възпитава от най-ранна възраст”, обяснява преподавателката.

Второкласниците вече два пъти са посещавали Панаира на книгата в НДК заедно със своята класна като част от занятията по предмета. При последната си обиколка те се запознават с Невена Басарова, която е основател на детска академия за добри обноски. Малчуганите решили да я поканят да им изнесе няколко урока, а първият имал за цел да научи децата как да се държат добре и да се запознават. Те се включват и в кампанията “Книгоходец” на фондация “Детски книги”.

Вода “потече” с 3000 бутилки от софийско към пернишко училище по идея на Петър от II клас

Други срещи, на които учениците от 2-и А клас се радват, са с техните родители, които са поели инициатива да посещават техните занятия по “Социално предприемачество” и да ги запознаят с професиите, които практикуват. Възпитаниците на 119-о СУ вече знаят повече за работата на адвокатите, шивачите, банкерите, архитектите.

“Аз съм щастлива, че децата направиха нещо добро и те ще продължат това добро, но проблемът в Перник не е решен”, разказва класната ръководителка г-жа Паламаркова.

Тепърва като част от часовете по предприемачество учениците ще се включат в първомартенския базар следващата седмица, като ще изработят специални мартеници с логото на 119-о ОУ.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Короновирусът стряска Мира Добрева. Водещата с нетъпрение чака паниката около заразата да отшуми. Заради страха си от вируса, телевизионерката не пътува из страната. Мира пише книга за живота на столетниците у нас. Всяка свободна минута, тя търси вековници, но опасността от емипедия я спира. "Айде да се маха вече тоя коронавирус

Съдя Атанас Семов е явно доста обичан човек, видяха папараците на "България Днес". Юристът се разходи по една от централните софийски улици, но почти на всяка крачка бе спиран от познати, които да го поздравят. Това по никакъв начин не го притесни, а точно обратното. Толкова подобри настроението му, че Семов реши сам да се почерпи с едни от

Половинката на звездата на "Реал" (Мадрид) Иско Аларкон - Сара Саламо, се оказа доста разностранна личност. Тя изненада всички с последната новина около себе си. Футболната половинка е готова с написването на своя първи роман. Нещо повече - той вече е отпечатан и в най-скоро време ще бъде пуснат в продажба