Вода “потече” с 3000 бутилки от софийско към пернишко училище по идея на Петър от II клас

Съучениците му за отрицателно време събрали 800 лв. за доброто дело. В Перник ги посрещнали с кукерски носии

Как един малък мъж може да направи голямо добро. И да увлече след себе си много други.

Това показа второкласникът от столичното 119-о училище Петър Газдов.

От ноември миналата година Перник е на воден режим, а Петър научил за проблема от новините. И помолил родителите си да му помогнат да организира в училище дарителска акция. На следващия ден в час по “Социално предприемачество” , в който обичайно учениците споделят и дискутират своите интереси, второкласникът повдигнал въпроса за липсата на вода и как могат да съдействат.

Резултатът е, че 2-и А клас на 119-о училище “Акад. Михаил Арнаудов” успя за кратко време да събере 800 лв. и да прати на бедстващо училище в Перник 3000 бутилки.

Като това е само

началото,

защото кампанията, кръстена от децата “Вода за моите връстници в Перник”, продължава след принудително прекъсване заради грипната ваканция в столицата.

Естествено, за да стане доброто дело, децата са получили помощ както от класната си Емилия Паламаркова, така и от директора на 119-о училище Диян Стаматов. Още повече че тази гимназия има дълга практика в благотворителните инициативи и постоянно се организира зад каузи.

“Страшно ме зарадва,

разбрах, че

наистина са деца

на XXI в.,

отворени и

подкрепящи”,

разказва класната на 2-и А Паламаркова.

Всичко обаче започва от Петър Газдов. Самото момче съвсем бегло и скромно, сякаш със срам споменава за идеята си. И оставя съучениците си всъщност да разказват много повече от него.

“На нас, ако ни се случи да сме без вода, няма да ни бъде приятно и решихме да им помогнем, защото те са колкото нас и знаем колко им е трудно да живеят без вода”, разказва вместо момчето съученичката му Стелияна.

Децата решили да превърнат много голяма бутилка от вода в кутия за дарения, като я нарисували красиво и я поставили в главното фоайе на училището. Още при слагането ѝ там

група

дванадесето-

класници

помогнали,

като пуснали

по лев-два

11-о ОУ “Елин Пелин” в Перник, което получи закупената от столичните второкласници вода, пък избрали случайно. Транспортна фирма безплатно закарала децата и водата до Перник, като за трите хиляди бутилки бил нужен отделен бус.

Софиянчетата били посрещнати от своите връстници с питка със сол и чубрица, пременени в костюми на кукери и народни носии.

“Подариха ни картички, почерпиха ни, беше много забавно. На мен много приятно ми стана. Аз изобщо не очаквах такова посрещане”, споделя второкласничката Капка.

В 11-о ОУ ,,Елин Пелин” в момента имат хидрофор, който им осигурява вода само до 13 ч през деня. Въпреки ситуацията, в която се намират, от школото любезно почерпили възпитаниците на 119-о СУ с вода от диспенсъри.

Акцията не е минала и без помощта на наученото в час, убедена е класната на 2-и А. Сравнително новият предмет “Социално предприемачество” дава възможност на малките ученици да дискутират по въпроси, които са им интересни, да се запознаят с голяма част от съществуващите професии, както и с личности, от чийто опит да научат много.

“Зная, че

да бъдеш

предприемчив и

инициативен, за

учениците

означава да се

развиваш в

много области,

да правиш

добрини,

изобщо да променяш обществото и това се възпитава от най-ранна възраст”, обяснява преподавателката.

Второкласниците вече два пъти са посещавали Панаира на книгата в НДК заедно със своята класна като част от занятията по предмета. При последната си обиколка те се запознават с Невена Басарова, която е основател на детска академия за добри обноски. Малчуганите решили да я поканят да им изнесе няколко урока, а първият имал за цел да научи децата как да се държат добре и да се запознават. Те се включват и в кампанията “Книгоходец” на фондация “Детски книги”.

Други срещи, на които учениците от 2-и А клас се радват, са с техните родители, които са поели инициатива да посещават техните занятия по “Социално предприемачество” и да ги запознаят с професиите, които практикуват. Възпитаниците на 119-о СУ вече знаят повече за работата на адвокатите, шивачите, банкерите, архитектите.

“Аз съм щастлива, че децата направиха нещо добро и те ще продължат това добро, но проблемът в Перник не е решен”, разказва класната ръководителка г-жа Паламаркова.

Тепърва като част от часовете по предприемачество учениците ще се включат в първомартенския базар следващата седмица, като ще изработят специални мартеници с логото на 119-о ОУ.

Автор на статията

Ния Маркова Ния Маркова


Споделете статията

Четете още