Енергетика и военен завод носят благосъстоянието на област Стара Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/8167945 www.24chasa.bg
Тецовете в комплекса “Марица - изток” са една от основните причини за високите заплати в област Стара Загора.

Втора година се нарежда след София по БВП и заплати

Ако изключим София, където е съсредоточена една пета от икономиката на България, и подредим останалите области по техния икономически ръст, ще видим, че за него големината на територията няма почти никакво значение.

Защото на второ място по БВП не е Пловдив, а Стара Загора. На второ място по средна работна заплата отново е Стара Загора – по-напред от Пловдив, Варна и Бургас.

Данните от тазгодишното изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) “Регионални профили” показват, че за втора година област Стара Загора е шампион по икономическо развитие и се класира на второ място в България след София. Така беше и в миналогодишната класация, а ако прегледаме всички останали издания на “Регионални профили”, ще видим, че Стара Загора винаги е в челните места.

Кое прави Стара Загора специална?

На първо място това е

областта с

най-висок дял

на енергетиката

в местната индустрия след Враца, върху чиято икономика АЕЦ “Козлодуй” има огромно влияние.

Откакто през 2009-а и 2011 г. бяха пуснати в действие американските централи “КонтурГлобал Марица изток 3” и “Ей И Ес Гълъбово”, делът на енергетиката в добавената стойност на местната индустрия се повиши до 65%.

Само в комплекса “Марица-изток” са заети 30 хиляди души, а заедно със съпътстващите производства и услуги техният брой се удвоява.

Оттук идват и големите средни заплати. По последни данни

годишната е

12 248 лв. и

това я поставя

на второ място

след столицата,

където е 17 199 лв. На трето място по този показател е София - област, където е 12 149 лв., а Пловдив, Варна и Бургас се класират след тях.

В самата Стара Загора средната заплата е 1020 лв., но в енергийния сектор, който е основен за областта, данните на НСИ сочат сумата от 1891 лв.

Колкото до брутния вътрешен продукт на глава от населението, подреждането на областите в България е почти същото. На първо място е столицата с 30 295 лв., на второ е Стара Загора със 17 550 лв., на трето е София област с 15 527 лв., следват Варна, Бургас, Пловдив и Русе.

Казанлък и машиностроенето са другият двигател за икономическия растеж на област Стара Загора.

Казанлък е преди всичко мястото, на което се намира един от най-големите работодатели в България – “Арсенал”. В момента в него работят 9502 души, а заедно със съпътстващите дейности със сигурност заводът осигурява прехраната на още толкова.

Тук се намират и два големи машиностроителни завода – “М+C Хидравли” и “Капрони”.

В Стара Загора има и предприятия, които осигуряват суровини за оръжейната и машиностроителната промишленост.

Например заводът за чугунени отливки “Прогрес” и ковашко-пресовото предприятие “Пресков” - т.е. в областта има своебразен машиностроителен клъстер.

Към това може да се добавят и редица производители на оборудване за автомобилната промишленост.

Дейността на всички тези предприятия в област Стара Загора

превръща

пазара на труда

в един от

най-добре

развитите

в страната. В момента безработицата в областта е едва 2,3% и това отново я нарежда на трето място. За отбелязване е, че по този показател на първо място не е столицата, а София-област (0,7%), тъй като голяма част от индустрията на столицата всъщност се намира на територията на областта. В София-град безработицата е 2,1%.

Стара Загора е и една от областите с най-висока заетост на населението на възраст между 15 и 64 години. Тя се повишава с големи темпове през последните 2-3 години и в момента по този показател е отново на трето място след столицата и София-област. В София заетостта е 75,6%, в областта е 73,3%, а веднага след тях идват Стара Загора и Благоевград с по 71%.

Стара Загора е добър пример за връзка между пазара на труда и образованието. Тя е областта с най-голям дял на хората със средно образование сред работещите и с много възможности за професионално обучение. Има седем професионални гимназии, две профилирани, както и Тракийският университет, в който има земеделски, медицински и технически специалности.

Стара Загора беше и лидер при въвеждането на дуалното обучение преди няколко години най-вече в машиностроенето. В момента в шест от професионалните гимназии действат договори с предприятия за дуално обучение.

Стара Загора се намира в географския център на България, а откакто има пряк излаз на магистрала “Тракия”, се прави

лесна връзка с

Пловдив, Бургас

и столицата

Оценката на ИПИ за инфраструктурата в областта е сред най-високите възможни.

Неслучайно първите заявки за терени в новата икономическа зона “Загоре”, която предстои да се развие, са от фирми, занимаващи се с логистична и транспортна дейност. Областният център, в който са съсредоточени много машиностроителни предприятия, е леснодостъпен от цялата страна и така суровините и готовата продукция удобно могат да достигат до наши и чужди пазари.

На фона на всички тези данни би могло да се помисли, че областта е сред най-удобните за живеене в България, но в това отношение показателите невинаги са сред най-добрите.

Факт е, че в Стара Загора местните данъци и такси са сред най-ниските в страната, но има и изключения. Стара Загора е областта с най-ниската за страната ставка на данъка върху недвижимите имоти за юридическите лица – едва 1,49 промила. Има обаче 18 области в страната, в които данъкът върху превозните средства е по-нисък, отколкото в Стара Загора, където е 1,33 лв. годишно за киловат мощност.

Годишният патентен данък, който плащат търговците на открито, е четвъртият най-висок в страната след столицата, Варна и Бургас. Сравнително високи са и данъците при прехвърляне на собственост и за таксиметровите превозвачи.

Здравеопазването на Стара Загора

не блести с

особено високи

резултати,

показват данните от “Регионалните профили”. По показатели като брой лица на един общопрактикуващ лекар, брой места в многопрофилна болница, коефициент на детска смъртност и дял на здравноосигурените е някъде по средата на класацията, изпреварена от всички останали области с големи центрове.

И някак си естествено за такава голяма въглищна енергетика Стара Загора е областта с най-големи емисии въглероден диоксид в атмосферата – 4102,2 тона на квадратен километър. Това е четири пъти над следващата област в това подреждане – София-град, където е 1073,5 тона.

Най-голямото предизвикателство пред икономиката на Стара Загора също е свързано с енергетиката. Неизбежно е през следващото десетилетие делът на въглищната енергетика да се ограничава, а добивът на лигнитни въглища в района е пряко свързан с местните централи, тъй като те нямат пазар другаде.

Това означава, че един от китовете, на които се крепи местната икономика, няма вече да оказва сегашното огромно влияние върху нея и трябва да се търсят други пътища за развитие.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Индианец от племето команчи. Така ще се впише на преброяването на населението догодина проф. Петър Иванов, който преди близо десетилетие се определи като марсианец. Русенският писател и общественик отново силно критикува методите на преброяването, като го определя като "скъпо и ненужно". Затова и със самоопределянето като индианец показва своя

Наталия Сименова може и да е изпълнена с "Море от любов" в себе си, но на пътя явно блондинката си е за цяло "Море от наказания". Тв водещата бе засечена от "България Днес" да говори по телефона, докато шофира мощния си скъпарски джип. Наред с това има проблем с левия фар, чиято крушка е изгоряла. И това бяха видимите нарушения. Наталке, не така

Хващат семействата на елита с дрога, проститутки и алкохол Надя Панкова Човек не си избира роднините. Това е единствената утеха на много от българските популярни лица от властта, сцената и спорта, щом стане дума за семействата им. Масово едни от най-успелите у нас (а и не само) имат кръвна връзка с черна овца