Бившият посланик Джеймс Пардю: Забраната за пътуване до САЩ не е нещо ново

https://www.24chasa.bg/novini/article/8167993 www.24chasa.bg

Смея да добавя, че забраната за пътуване до САЩ на лица, свързани с организираната престъпност и корупцията, не е ново за България. Докато бях там, отказахме достъп на десетки души. Това каза за bTV Джеймс Пардю, посланик в България между 2002 и 2005 година. Една от най-запомнящите се фрази на американския дипломат е, че у нас "се ловят само дребните риби".

"Различното днес е, че държавният секретар посочи име. Ние никога не сме… Винаги сме били много внимателни относно личната информация на човека, на когото сме отказвали виза, както и за причината. Но да се отказва виза в България или друга държава, заради корупция или свързаност с организирана престъпност, не е необичайно", каза още той. 

"Според мен много обнадеждаващи неща се случват в момента в борбата с корупцията. Предпазливо оптимистичен съм за енергията в борбата с корупцията. Новият главен прокурор е наредил задържането, повдигнал е обвинения на Васил Божков, който от дълго време е известен, предприема и други действия. Президентът Радев е изразявал позицията си за борбата с корупцията. Посланик Мустафа в посолството на САЩ ясно приема борбата с корупцията като важен собствен проект, има назначен нов съветник по юридическите въпроси, г-жа Ким, с опит в борбата с корупцията, и разбира се, неотдавна и много изненадващо, държавният секретар Майк Помпео обяви името на едно лице, съдия. Не го познавам лично", каза още Пардю.